Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα διένεξη για το φυσικό αέριο

ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η αντιπαράθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας με τη ρωσική κυβέρνηση για το ζήτημα της Ενέργειας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε χτες ότι σταματάει να αγοράζει φυσικό αέριο από το ρωσικό κολοσσό «Gazprom», όπως επίσης και ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, η Gazprom, μέσω του επικεφαλής της, Αλεξέι Μίλερ, ανακοίνωσε ότι σταματάει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, γιατί αυτή δεν έχει προπληρώσει καμία άλλη ποσότητα, αφού σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία του Σεπτέμβρη που έγινε με τη μεσολάβηση και της ΕΕ, έμπαινε ως προϋπόθεση η προπληρωμή για να δίνεται το αέριο με σχετική έκπτωση ως το Μάρτη του 2016, από 251 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα σε 230 δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα πράγματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως επίσης αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια και της ΕΕ με αέριο, αφού ένα μέρος του φτάνει μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Το ζήτημα αυτό επεσήμανε και ο Μίλερ, λέγοντας ότι «η άρνηση να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο απειλεί και την ασφαλή διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και τους καταναλωτές τον ερχόμενο χειμώνα».

Πάντως, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννα Κάισα Ιτκόνεν, σημείωσε ότι λόγω και του σχετικά ήπιου χειμώνα, η ΕΕ δεν ανησυχεί για τις ροές φυσικού αερίου.

Επίσης, ο αντιδραστικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δικαιολόγησε την απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη ως ζήτημα «εθνικής ασφάλειας, καθώς και μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα λόγω του μπλακ άουτ που προκλήθηκε από τη δολιοφθορά σε 4 πυλώνες υψηλής τάσης που έφερναν ρεύμα από την Ουκρανία, παρότι η περιοχή έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Η δολιοφθορά αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου ως τυχαία φυσική καταστροφή, ενώ προχώρησε και στην απαγόρευση μεταφοράς άλλων αγαθών. Οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να περιορίσουν όσες υπηρεσίες χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια π.χ. τα τρόλεϊ και έδωσε άδειες σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς τα μέσα στη χερσόνησο δε φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι δεν αναμένεται κάποια βοήθεια αποκατάστασης των γραμμών από την Ουκρανία και σχεδιάζεται η σύνδεση με τη Ρωσία έως τις 20 Δεκέμβρη.

Στην Ανατολική Ουκρανία, επίσης, αν και με λιγότερη ένταση, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και τάγματα εθνικιστών και φασιστών), σε χωριά που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Γίνεται λόγος για τα χωριά Σπαρτάκ, Κράσνι Οκτιάμπρ και τα περίχωρα της Γκορλόφκα και της πόλης του Ντονέτσκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλαγή 200 κρατουμένων (2019-12-31 00:00:00.0)
Σφοδροί βομβαρδισμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση (2015-11-24 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πολιτών ελληνικής καταγωγής από οβίδες (2014-10-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση βομβαρδισμών και διαρκές παζάρι συμφερόντων (2014-10-05 00:00:00.0)
Οξύνονται η αντιπαράθεση και το παζάρι (2014-08-26 00:00:00.0)
Ραγδαίες εξελίξεις στο φόντο του ενεργειακού «πoλέμου» (2014-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ