Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σημειώνουν την «αλληλοκατανόηση των ανησυχιών»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανακοινώσεις για το γύρο «εντατικών διαβουλεύσεων» που Αναστασιάδης - Ακιντζί είχαν μέσα στο Νοέμβρη έκανε χτες στη Λευκωσία ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από μια ακόμα συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ, ο Αϊντε ανέφερε ότι οι ηγέτες έχουν πετύχει μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών ο ένας του άλλου και έχουν περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι όσα θέματα εκκρεμούν μπορούν να λυθούν στο μέλλον σύντομα, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους για τη διαδικασία και για συζήτηση όλων των θεμάτων κατά «διασταυρούμενο τρόπο», για να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, η οποία θα αναλάβει μια έρευνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη συμφιλίωση και στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, αλλά και του εξτρεμισμού.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε μετά από τη χτεσινή συνάντηση, πως δεν εγκαταλείπει «την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε, αρκεί να υπάρχει και από τις δύο πλευρές η ίδια καλή διάθεση. Μέχρι στιγμής, σε πολλά όσα θέματα, υπάρχει σύμπτωση ή υπάρχει τουλάχιστον η διάθεση για σύμπτωση. Υπάρχουν, όμως, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε μέσα από την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για την «αξιοποίηση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό», ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «είναι κάτι που επιδιώκουμε πάντοτε», προσθέτοντας ότι εκτός από την επίσκεψη που θα κάνει στις 8/12 στην Αθήνα και την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στις 9/12, το επόμενο διάστημα θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, ενώ «στις 21 Δεκέμβρη ευελπιστούμε να έχουμε κοντά μας τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ