ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Εθνικός διάλογος» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σήμερα το μεσημέρι το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο «συντεταγμένος εθνικός διάλογος», για τον οποίο μιλά ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί προανάκρουσμα της νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Eurokinissi

Ο «συντεταγμένος εθνικός διάλογος», για τον οποίο μιλά ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί προανάκρουσμα της νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

Χτες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ενημερώνοντάς τους ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της αυριανής Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δε θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά επιδιώκει «το συντεταγμένο Εθνικό Διάλογο, την καταγραφή των απόψεων και βεβαίως τη σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Εκτός από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση του Κόμματος να μη συμμετάσχει στο Συμβούλιο που έχει ως στόχο να καλλιεργηθεί η ανοχή του λαού στα νέα μέτρα σφαγιασμού του, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτή, παρότι επιχείρησαν να προβάλλουν τη δική τους «ατζέντα» και κριτική στη συγκυβέρνηση.

Αφότου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, έσπευσε να επικροτήσει την «ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού» σαν «ένα θετικό γεγονός», χαρακτηρίζοντας τις «όποιες αντιδράσεις και κριτικές» σαν «απολύτως δευτερεύουσας σημασίας αυτή τη στιγμή».

«Το ουσιαστικό είναι ότι αύριο η σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί τέλος ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε πληροφορίες που έφεραν τους «εταίρους» να βρίσκεται πίσω απ' την πρωτοβουλία για το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Την υλοποίηση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προς αποκατάσταση μισθών και συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Αμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι βουλευτές του Κόμματος Θ. Παφίλης, Σ. Βαρδαλής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης, Γ. Λαμπρούλης και Μ. Συντυχάκης.

Στην Ερώτηση τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, διατηρεί όλη τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται σε όσα υπήρχαν. Ολα αυτά τα μέτρα και οι νόμοι έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και τους απόστρατους, οι οποίοι μαζί με τη φορολογία έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, που ξεπερνούν το 50% στους μισθούς και τις συντάξεις».

Σε απόδειξη των παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος κάνουν αναδρομή σε σειρά νόμων, όπως των νόμων 3865/2010, 3986/2011, 4024/2011 του ΠΑΣΟΚ, του 4051/2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου και του 4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, βάσει των οποίων τσακίστηκαν μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Ολη αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα οι περικοπές να ξεπεράσουν το 50% των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι το ΣτΕ, μετά από προσφυγή στρατιωτικών ενάντια στις περικοπές, τους δικαίωσε και αποφάσισε οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα της 1/8/2012.

Παραπέρα, οι βουλευτές του Κόμματος θυμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση επανειλημμένα υποσχέθηκε προεκλογικά την άμεση αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Ολες αυτές οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες, αφού όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά, αντίθετα, επιβλήθηκαν νέοι φόροι και χαράτσια, σχεδιάζονται νέες μειώσεις».

Και παρακάτω τονίζουν: «Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας με τις υποσχέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Με αυτή την τακτική έχει στόχο να εμποδίζει τις διεκδικήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να σπέρνει αυταπάτες συγκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική της και τα μέτρα που ετοιμάζει».

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στην Ιταλία

Επιστρέφει σήμερα απ' τη Ρώμη, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Ιταλού ομολόγου του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Σε δηλώσεις του, χτες, απ' τη Ρώμη ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», από τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως είπε. Εσπευσε, μάλιστα, να υποδείξει στα κόμματα αυτά το μείζον πρόταγμα στο οποίο υποτάσσονται όλα τα άλλα, λέγοντας πως «κύριος στόχος της χώρας είναι η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Γιούρογκρουπ».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ο Πρ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ζητά τη στήριξη και δραστηριοποίηση της ΕΕ, ώστε η Frontex να μετατραπεί σε πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή».

Σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ιταλία, έκανε λόγο για «πλήρη ταύτιση απόψεων» και εξέφρασε τη ...συγκίνησή του που η ιταλική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέες υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ

Νέες υπηρεσίες στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ σπεύδει να παράσχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα και του βρετανικού πανεπιστημίου του Πλύμουθ, με σκοπό τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «MA Applied Strategy (Maritime Security)», με απλά λόγια «εφαρμοσμένη στρατηγική για τη θαλάσσια ασφάλεια».

Θυμίζουμε πως το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Το προαναφερόμενο πρόγραμμα σπουδών προβλέπεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη 2016, απευθύνεται σε στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και αποσκοπεί «στην εξέταση του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας και την επιχειρησιακή διάσταση αντιμετώπισης των απειλών που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στο Ιράν για τις «ανεξερεύνητες ευκαιρίες» του κεφαλαίου

Στο Ιράν μεταβαίνουν αύριο και τη Δευτέρα επιχειρηματίες και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, στην πρεμούρα της εγχώριας αστικής τάξης να διεισδύσει στην περσική αγορά, να προχωρήσει κερδοφόρες μπίζνες με ιρανικά κεφάλαια. Από πλευράς κυβέρνησης, στην αποστολή μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υφυπουργός, Δ. Μάρδας και η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θοδώρα Τζάκρη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ρουχανί, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ και τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Α. Λαριτζανί. Θα παραστεί επίσης σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, παρουσία των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, καθώς και Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Τη Δευτέρα, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου, Μπ. Ζανγκανέχ και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, A. A. Akhoundi. Ακολούθως, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα «Ιράν - Ελλάδα: Ανεξερεύνητες ευκαιρίες».

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης σχετικά με τις «προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στην παρούσα περιφερειακή και διεθνή συγκυρία», στο φόντο δηλαδή της επικίνδυνης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Πεδίο όπου ψάχνει να εμβαθύνει την εμπλοκή της η κυβέρνηση προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην προσπάθεια απόσπασης ανοχής στα μέτρα σφαγιασμού του λαού

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, καθώς αυτό θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπαστεί η ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Οπως σημείωσε, εξάλλου, στην ίδια κατεύθυνση απόσπασης ανοχής θα χρησιμοποιηθεί και στο θέμα της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Διάλογος, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνεται και μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των διαδικασιών της Βουλής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ακόμα στον Αλ. Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο Ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ