ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
«Απόλυτη εθνική προτεραιότητα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το γεγονός ότι η εφαρμογή του μνημονίου και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων επιβεβαιώνουν οι εγχώριοι βιομήχανοι

Η εφαρμογή του μνημονίου είναι «η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση» για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου...
Η εφαρμογή του μνημονίου είναι «η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση» για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου...
«Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση, για το μέλλον της χώρας εντός της κανονικότητας της Ευρωζώνης, είναι η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η έξοδος στις αγορές όσο το δυνατόν ταχύτερα. Με δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, η χώρα είναι καταδικασμένη να επιτύχει».

Τα παραπάνω σημειώνονται στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ, με τους εγχώριους βιομηχάνους να εστιάζουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, προοπτική που συνδέεται με τη διαμόρφωση του νέου «παραγωγικού προτύπου», στη γραμμή του εξαγωγικού προσανατολισμού, της προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων και των μαζικών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Στο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για πολλές δεκαετίες, το παραγωγικό πρότυπο στην Ελλάδα ευνοούσε τις παραδοσιακές δραστηριότητες και κλάδους που παράγουν κυρίως υπηρεσίες και για την εγχώρια αγορά χωρίς την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν ότι οι εν λόγω «παραδοσιακοί» κλάδοι είναι «χαμηλής παραγωγικότητας» και ακόμη ότι «η επιβίωσή τους συναρτάται με την ύπαρξη μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υψηλού δανεισμού από το εξωτερικό».

Παράλληλα, αναφέρεται πως θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η υφιστάμενη ανταγωνιστική παραγωγική βάση που «εμπλουτίζει σε κρίσιμα σημεία το χάρτη παραγωγής της χώρας, για την ανάταξη της παραγωγικής βάσης της χώρας και την παραγωγή πιο σύνθετων, διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων». Ενδεικτικά αναφέρονται η κλωστοϋφαντουργία, τα μέταλλα, υλικά όπως το τσιμέντο, τα πλαστικά, χημικά, καλλυντικά και φάρμακα, η βιομηχανία και παραγωγή τροφίμων.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν το συλλογικό συμφέρον του εγχώριου κεφαλαίου ως «απόλυτη εθνική προτεραιότητα» (!), λέγοντας ότι οι «κλάδοι έντασης ενέργειας απειλούνται από την υπερβολική φορολόγηση της ενέργειας για βιομηχανική χρήση»...

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, με κατεύθυνση την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Μάλιστα, ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται η ανάπτυξη μονάδων μεταποίησης γύρω από το διαμετακομιστικό άξονα ΟΛΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Κοινωνική οικονομία» από τα κιτάπια του κεφαλαίου

«Μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας σε δραστηριότητες κατά κύριο λόγο παραγωγικές, κατά κύριο λόγο εξωστρεφείς, κατά κύριο λόγο υψηλής προστιθέμενης αξίας και κατά κύριο λόγο κατάλληλες να αξιοποιήσουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας».

Αυτή είναι η γραμμή της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο σχετικής «φιέστας» που στήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, προφανώς ενόψει και του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Καθόλου τυχαία, το μοντέλο αυτό είναι «καρμπόν» από τις προτάσεις του ΣΕΒ, με τις αναγκαίες «προσαρμογές» σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στο παραγωγικό πρότυπο που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματικών κερδών. Και βέβαια, τα περί... «κοινωνικής οικονομίας» αποτελούν μια ακόμη απάτη ολκής, αντίστοιχη με αυτή του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, «η κοινωνική οικονομία (...) δεν έχει κανένα περιορισμό σε κλάδους, υπο-δραστηριότητες», καθώς «με την ίδια ευχέρεια» μπορεί να αναπτυχθεί στην αγροτική οικονομία, καθώς και σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, «εκδηλώνοντας τεράστιο δυναμισμό στην τεχνολογία, την καινοτομία και ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών (...) Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρξει και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με μορφές διαμόρφωσης θεσμών κοινωνικής οικονομίας που θα διασφαλίζουν χρηματοδότηση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
«Σκίζεται» η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη «εξωστρέφειας»

Σε φάση πλήρους δραστηριοποίησης έχει περάσει το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την παραπέρα προώθηση θέσεων ντόπιων μονοπωλίων σε «αγορές» του εξωτερικού, καθώς και την προσέλκυση εδώ ξένων λιμναζόντων κεφαλαίων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτήν τη βάση, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, ολοκλήρωσε, χτες, την τετραήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως κεντρικός ομιλητής στο 17ο «Invest In Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και με επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών «επενδυτικών οίκων» και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κάθριν Νοβέλι, με την οποία συζήτησε τους «τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτρομηχανικής και του λογισμικού».

Παράλληλα, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα το «επενδυτικό περιβάλλον» στην Ελλάδα, όπου ανέπτυξε τις «νέες πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και για την προώθηση των εξαγωγών». Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους και εταιρείες του «US Chamber of Commerce» (Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο), με τους οποίους συζήτησε τις «προοπτικές και ευκαιρίες» που παρουσιάζει η «ελληνική αγορά» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, υπουργείο Εξωτερικών και ΕΒΕΑ διοργάνωσαν «Ενημερωτική Εκδήλωση», με θέμα: «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον του Ιράν». Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη κυβερνητικού και επιχειρηματικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Τεχεράνη, ήταν «να παρέχει μια γενική εισαγωγή για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την αγορά του Ιράν».

Κι άλλα «εργαλεία» για τη στήριξη της «εξωστρέφειας» του κεφαλαίου

Τέλος, χτες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, εκδήλωση παρουσίασης της νέας υπηρεσίας «Συνήγορος Αγοράς», η οποία προσφέρει βοηθητικές υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διαδικτυακής πύλης «επιχειρηματικότητας» του ΥΠΕΞ, ΑGORA. Κατά το ΥΠΕΞ, ο εν λόγω «Συνήγορος» αποτελεί «σύγχρονο "εργαλείο" επιχειρηματικής υποστήριξης», στοχεύοντας στην «υποστήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περί τους 100 εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, επιμελητηρίων και εγχώριων επιχειρήσεων. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, επικεντρώθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας, «για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», τονίζοντας ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο του δικτύου των 57 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Γραφεία ΟΕΥ) στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες διπλωματικές αποστολές.

Επεσήμανε, παράλληλα, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για «ευρύτερες αλλαγές στις υπάρχουσες δομές και νοοτροπίες, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση, σε βάθος χρόνου, του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Ακολούθησαν παρουσιάσεις, από υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου, για τον τρόπο λειτουργίας της διαδικτυακής πύλης ΑGORA και του «Συνήγορου Αγοράς», μέσω των οποίων Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν να τροφοδοτούνται, καθημερινά, με «χρήσιμες οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές πληροφορίες που παρέχονται από το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ», το προσωπικό των οποίων παίζει ρόλο πληροφοριοδότη και συμβουλάτορα των ντόπιων μονοπωλίων για ευκαιρίες για «μπίζνες» στο εξωτερικό.

Αλλωστε, όπως διακηρύσσεται από το ΥΠΕΞ, «στόχος των εν λόγω αναβαθμισμένων υπηρεσιών είναι η έγκυρη πληροφόρηση, η απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα εταιρειών, η παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής καθοδήγησης, καθώς και η διαμεσολάβηση στην επίλυση εμπορικών διαφορών και προβλημάτων».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Εκταμιεύσεις δόσεων και... αντιλαϊκών μέτρων

Το κλείσιμο της συμφωνίας που αφορά στην εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, που σχετίζεται με την εφαρμογή της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, δρομολογούν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η πλευρά της Ευρωζώνης, ενόψει και του επόμενου πακέτου της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με αιχμή το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την ενίσχυση της φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), λύθηκε με «συναινετικό τρόπο» - όπως αναφέρεται από πηγές - το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της συγκυβέρνησης, μετά και την απόσυρση - «επανεξέταση» του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήματα ανέκυψαν γύρω από την ακριβή κοστολόγηση των σχετικών διατάξεων, σε συνδυασμό, βέβαια, με την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ορισμένα κράτη - μέλη διατύπωσαν «δυσαρέσκεια» σχετικά με «έλλειψη συντονισμού» μεταξύ της συγκυβέρνησης και των «θεσμών».

Η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την Υπουργική Απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ