Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
«Σκίζεται» η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη «εξωστρέφειας»

Σε φάση πλήρους δραστηριοποίησης έχει περάσει το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την παραπέρα προώθηση θέσεων ντόπιων μονοπωλίων σε «αγορές» του εξωτερικού, καθώς και την προσέλκυση εδώ ξένων λιμναζόντων κεφαλαίων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτήν τη βάση, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, ολοκλήρωσε, χτες, την τετραήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως κεντρικός ομιλητής στο 17ο «Invest In Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και με επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών «επενδυτικών οίκων» και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κάθριν Νοβέλι, με την οποία συζήτησε τους «τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτρομηχανικής και του λογισμικού».

Παράλληλα, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα το «επενδυτικό περιβάλλον» στην Ελλάδα, όπου ανέπτυξε τις «νέες πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και για την προώθηση των εξαγωγών». Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους και εταιρείες του «US Chamber of Commerce» (Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο), με τους οποίους συζήτησε τις «προοπτικές και ευκαιρίες» που παρουσιάζει η «ελληνική αγορά» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, υπουργείο Εξωτερικών και ΕΒΕΑ διοργάνωσαν «Ενημερωτική Εκδήλωση», με θέμα: «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον του Ιράν». Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη κυβερνητικού και επιχειρηματικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Τεχεράνη, ήταν «να παρέχει μια γενική εισαγωγή για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την αγορά του Ιράν».

Κι άλλα «εργαλεία» για τη στήριξη της «εξωστρέφειας» του κεφαλαίου

Τέλος, χτες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, εκδήλωση παρουσίασης της νέας υπηρεσίας «Συνήγορος Αγοράς», η οποία προσφέρει βοηθητικές υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διαδικτυακής πύλης «επιχειρηματικότητας» του ΥΠΕΞ, ΑGORA. Κατά το ΥΠΕΞ, ο εν λόγω «Συνήγορος» αποτελεί «σύγχρονο "εργαλείο" επιχειρηματικής υποστήριξης», στοχεύοντας στην «υποστήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περί τους 100 εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, επιμελητηρίων και εγχώριων επιχειρήσεων. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, επικεντρώθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας, «για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», τονίζοντας ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο του δικτύου των 57 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Γραφεία ΟΕΥ) στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες διπλωματικές αποστολές.

Επεσήμανε, παράλληλα, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για «ευρύτερες αλλαγές στις υπάρχουσες δομές και νοοτροπίες, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση, σε βάθος χρόνου, του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Ακολούθησαν παρουσιάσεις, από υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου, για τον τρόπο λειτουργίας της διαδικτυακής πύλης ΑGORA και του «Συνήγορου Αγοράς», μέσω των οποίων Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν να τροφοδοτούνται, καθημερινά, με «χρήσιμες οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές πληροφορίες που παρέχονται από το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ», το προσωπικό των οποίων παίζει ρόλο πληροφοριοδότη και συμβουλάτορα των ντόπιων μονοπωλίων για ευκαιρίες για «μπίζνες» στο εξωτερικό.

Αλλωστε, όπως διακηρύσσεται από το ΥΠΕΞ, «στόχος των εν λόγω αναβαθμισμένων υπηρεσιών είναι η έγκυρη πληροφόρηση, η απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα εταιρειών, η παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής καθοδήγησης, καθώς και η διαμεσολάβηση στην επίλυση εμπορικών διαφορών και προβλημάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από Λονδίνο έως Τζακάρτα η «χάρη» του ΥΠΕΞ (2016-11-17 00:00:00.0)
Στηρίζει κομπρεμί με κινεζικό κολοσσό (2016-09-14 00:00:00.0)
Τρίγωνο κερδοφορίας για τα μονοπώλια στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών (2014-11-08 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και κομπρεμί για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια (2014-10-21 00:00:00.0)
Διευρυμένες «μπίζνες» με μονοπώλια του Κουβέιτ (2014-06-13 00:00:00.0)
Προωθούνται τα συμφέροντα ντόπιων και ξένων μονοπωλίων (2014-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ