Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταγωνισμοί και κομπρεμί για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις 7/11, δυο μέρες πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προγραμματισμένη για τις 9/11 στο Κάιρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, πριν την τριμερή συνάντηση, αναμένονται στην Αθήνα οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 29/10 προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι παραπάνω επαφές, η επίσκεψη, η Σύνοδος, οι συζητήσεις και συνεννοήσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κύπριο Πρόεδρο και, αμέσως μετά, με τον Αιγύπτιο, θα γίνουν ενώ «τρέχουν» παράλληλα κινήσεις επιχειρηματιών για προώθηση των «μπίζνες» μεταξύ κεφαλαίων των τριών χωρών κι ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον έλεγχο αγωγών καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονες κινήσεις επιχειρηματιών

Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΕΒ σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος - Αιγύπτου και την Egyptian Businessmen Association, με θέμα «Doing Business with Egypt»Κάνοντας μπίζνες με την Αίγυπτο»). Συμμετείχαν επιχειρηματίες των δύο χωρών, κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο κ.ά. Συζητήθηκαν τρόποι προώθησης επιχειρηματικών συμφωνιών με την Αίγυπτο, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα υπό προώθηση εκεί επενδυτικά σχέδια, η ανάπτυξη και οι προοπτικές των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα κ.ά.

Επιπλέον, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μπεχέιρα), 26 - 31 Οκτώβρη. Οπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου, «Η Αίγυπτος είναι ο υπ' αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται διαρκώς».

Εμπόριο, «δίψα» για πετρέλαιο, νέα κατασκευαστικά έργα

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου το 1ο εξάμηνο 2014, «οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κατέγραψαν αύξηση 41,3% (έναντι μείωσης 4,8% των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως) και οι εισαγωγές μας αύξηση 150%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 79,2% και το εμπορικό ισοζύγιο είναι και πάλι πλεονασματικό. Την εξεταζόμενη περίοδο του 2014, η Αίγυπτος ήταν ο 6ος σημαντικότερος πελάτης μας μετά την Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία (9ος το 1ο εξάμηνο 2013) όπου κατευθύνθηκε το 3,8% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει π.χ. αναφορά του γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (30/9/2014), ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «σχεδιάζει να επενδύσει 14,5 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν από κρατικές επιχειρήσεις και θα είναι αυτο-χρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες από τοπικές τράπεζες. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο εισαγωγής ορισμένων κρατικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα στο Χρηματιστήριο».

Επιβεβαιώνοντας τη ...δίψα για πετρέλαιο, το γραφείο ΟΕΥ επικαλείται και τις προβλέψεις έρευνας του British Petroleum Statistical Energy Survey ότι «έως το 2021, το έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου θα διευρυνθεί, ενώ προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνοδο των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου λόγω έλλειψης σχετικής υποδομής».

Αλλη αναφορά του Γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (6/8/14), εστιάζει «στη μήκους 72 χιλιομέτρων "νέα διώρυγα" του Σουέζ, η οποία θα δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος παράλληλα με την υπάρχουσα (...) ο νέος τεχνητός υδάτινος δίαυλος αναμένεται να κοστίσει 4 δισ. δολάρια, η δε εκσκαφή ("dry digging") των 35 χιλιομέτρων παράλληλα με την Διώρυγα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2015. Κατά μήκος των υπόλοιπων 37 χλμ. πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση, ώστε να είναι εφικτός ο ταυτόχρονος διάπλους και στις δύο κατευθύνσεις. Εχουν επιλεγεί 17 κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπό την εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους Αιγύπτιους να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου μέσω της αγοράς μετοχών (...) Η νέα διώρυγα αποτελεί μέρος του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της Διώρυγας του Σουέζ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των διαφόρων λιμένων στις τρεις επαρχίες που συνορεύουν με τον δίαυλο - Σουέζ, Ισμαηλίας και Πορτ Σάιντ - καθώς και τον λιμένα της Νουέμπα στο Νότιο Σινά και το αεροδρόμιο του Sharm Al-Sheikh (...) Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι 14 κοινοπραξίες πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για το ευρύτερο μεγάλο έργο ("mega-porject") οικονομικής ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ, μέρος του οποίου είναι η "νέα διώρυγα". Η νικήτρια κοινοπραξία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ατζέντα τις βλέψεις των μονοπωλίων σε Ενέργεια και διαύλους (2018-10-13 00:00:00.0)
Συναντήσεις στην Αθήνα για μπίζνες και «σταθερότητα» (2017-04-26 00:00:00.0)
Κερδοφόρες συνεργασίες για τα μονοπώλια των τριών κρατών (2015-12-10 00:00:00.0)
Συναντήσεις Τσίπρα στο περιθώριο της Διάσκεψης (2015-10-20 00:00:00.0)
Τρίγωνο κερδοφορίας για τα μονοπώλια στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών (2014-11-08 00:00:00.0)
Σχέδια για «μπίζνες» με την Αίγυπτο (2014-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ