Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Με ατζέντα τις βλέψεις των μονοπωλίων σε Ενέργεια και διαύλους

Οι παραπέρα κινήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και η εκμετάλλευσή τους, με κατεύθυνση τη διευθέτηση των «τεχνικών δυσκολιών» ώστε απρόσκοπτα να «τρέξουν» τα σχέδια των ενεργειακών και άλλων μονοπωλίων ΗΠΑ - ΕΕ που «δραστηριοποιούνται» στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη την περασμένη Τετάρτη.

Το στίγμα εξάλλου των ζητούμενων και αυτού του σχήματος είχε δώσει λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αιγύπτου είχε μιλήσει για «πολύ σημαντικά περιθώρια οικονομικής συνεργασίας», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση (...)» και κάνοντας λόγο για «αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες» που αναδεικνύουν παραπέρα «τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Εξήγησε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της Ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων, αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

Για να έρθει μετά το πέρας της τριμερούς ο Αλ. Τσίπρας να εκφράσει την ικανοποίησή του για τα κέρδη που περιμένουν τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα εμπλακούν στην κατασκευή του «Νέου Καΐρου» και της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ, αλλά και να υποσχεθεί «μεγάλες ευκαιρίες» που, όπως είπε, ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης και λόγω της ανάπτυξης του «East Med».

Ειδικότερα για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, επικεντρώθηκαν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε να βρεθεί τρόπος «να παρακάμψουμε τις τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία», η οποία θα ξεκλειδώσει το πεδίο των ερευνών και της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου. Πρόσθεσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, «στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασία τους από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες», παραπέμποντας ευθέως σε αναβάθμιση και της στρατιωτικής συνεργασίας των τριών κρατών, υπό αμερικανοΝΑΤΟική πάντα «ομπρέλα».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για τη στήριξη της τριμερούς στο δικαίωμά της να ερευνά και να εκμεταλλεύεται ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της.

Αναγνωρίζοντας ευρύτερα το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αίγυπτος ως προς τις βλέψεις των εγχώριων και συνολικότερα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τη συζήτηση για μια στρατηγική σχέση ΕΕ - Αιγύπτου, που θα προωθεί «μια σειρά από μεταρρυθμίσεις» και «οικονομική στήριξη» για το κεφάλαιο της Αιγύπτου. Τον ερχόμενο Φλεβάρη, μάλιστα, θα διεξαχθεί στο Κάιρο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ενώ τέλος Οκτώβρη η Αθήνα θα φιλοξενήσει την ετήσια Ευρωαραβική Διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ