Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Διαχωρισμός του κατοχικού δανείου από τις γερμανικές επανορθώσεις;

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση των κυβερνητικών βουλευτών στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής

Αλλαγή ...«πλεύσης» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων διαφάνηκε κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Μέχρι και τώρα η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αυτής ήταν να διεκδικηθούν ενιαία η επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, η πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα και το λαό μας τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος.

Ωστόσο, χτες, ο Δ. Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ και μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διεκδικηθεί ξεχωριστά το αναγκαστικό δάνειο, γιατί αν το διεκδικήσουμε με οτιδήποτε άλλο θα απορριφθούν όλα».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Ευ. Καρακώστα λέγοντας ότι «η πρόταση που έκανε ο Δημήτρης Καμμένος να διαχωριστούν τα θέματα πραγματικά μπορεί να είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης σε πολλά ζητήματα. Η ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων μπορεί να αντιμετωπιστεί και με διαπολιτισμικές σχέσεις (...) Το κατοχικό δάνειο είναι δεδομένο το ποσό και πρέπει να διεκδικηθεί διαφορετικά», δείχνοντας ότι προφανώς πρόκειται για κυβερνητική κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι με αυτό τον διαχωρισμό φαίνεται οτι η κυβέρνηση πάει να ανοίξει και το παράθυρο στο συμψηφισμό του αντιλαϊκού κρατικού χρέους με τη διεκδίκηση του κατοχικού χρέους, συζήτηση που είχε ανοίξει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 11 Μάρτη του 2015, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Να μην οδηγηθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι η επανασύστασή της και από αυτήν την κυβέρνηση «έχει ένα στόχο: Να καταλήξει σε ένα πόρισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και να ειπωθεί ότι δεν αποποιούμαστε της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών όσα χρόνια και αν περάσουν. Με αυτήν την έννοια θα πρέπει να μη χάνεται άλλος χρόνος για να μην αποτελέσει αφορμή να οδηγηθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Πρέπει να επισπεύσουμε τις εργασίες». Πρόσθεσε ακόμη: «Θα πρέπει να κληθούν εκ μέρους της κυβέρνησης οι αρμόδιοι υπουργοί», όπως, για παράδειγμα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, «και να δεσμευτούν ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει η Επιτροπή. Αυτό να τεθεί σε προτεραιότητα. Δεν μπορεί να γίνεται μια κάποια δουλειά και να μην υπάρχει δέσμευση για την υλοποίησή της. Το λέω για να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας, σε μία από τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ, είχε θέσει το θέμα των γερμανικών οφειλών ως ηθικό ζήτημα. Δεν είναι μόνο ηθικό ζήτημα, και να υπάρξει δέσμευση και να μη γίνεται τζάμπα δουλειά από την Επιτροπή». Να σημειωθεί ότι στο αίτημα της Δ. Μανωλάκου για την παρουσία στην Επιτροπή των αρμόδιων υπουργών δεν δόθηκε καμία απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ