Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιδιώκουν υψηλή συμμετοχή, ξορκίζουν τη διάσπαση... που προβλέπουν

Τη «δυσκολία συνύπαρξης» παραδέχονται όλο και πιο ανοιχτά στη ΝΔ, βλέποντας και κινήσεις της κυβέρνησης που ενδέχεται να ενισχύσουν φυγόκεντρες τάσεις

Phasma

Τη «δυσκολία συνύπαρξης» παραδέχονται όλο και πιο ανοιχτά στη ΝΔ, βλέποντας και κινήσεις της κυβέρνησης που ενδέχεται να ενισχύσουν φυγόκεντρες τάσεις
Λίγα 24ωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου της και όλα είναι ανοικτά για το μέλλον του «κεντροδεξιού» πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, εν μέσω αμφιβολιών που εκφράζονται από μια σειρά κέντρα, για το αν μπορεί να αποτελέσει ξανά σοβαρή εναλλακτική στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, βάζοντας ταυτόχρονα πλάτη στην κυβέρνηση όπου χρειαστεί να προωθηθούν τάχιστα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου.

Το «εθνικό συμφέρον» του εγχώριου κεφαλαίου

Μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, ο Ευ. Μεϊμαράκης κατ' αρχάς... δεν έβαλε και το χέρι του στη φωτιά για το αν όντως θα γίνουν οι εκλογές την Κυριακή και δε θα επαναληφθεί το «φιάσκο» της 22/11, για «τεχνικούς λόγους». Φόβος που υπάρχει και σε άλλους παράγοντες του κόμματος και που αν επαληθευτεί, θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» για τη ΝΔ.

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι θεωρεί τιμή του που έχει τη στήριξη, στην εσωκομματική κούρσα, του Κ. Καραμανλή και κάλεσε τους οπαδούς της ΝΔ να πάνε να ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή. Ο αριθμός αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν, είναι προφανώς άλλο ένα «στοίχημα» για τα στελέχη του κόμματος, αφού όπως εκτιμάται στο εσωτερικό της ΝΔ, μικρή συμμετοχή σημαίνει αποδυναμωμένος πρόεδρος αλλά και απαξιωμένη ΝΔ, ως αστική παράταξη που δεν μπορεί πια να ενσωματώνει ευρύτερες μάζες στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματος για τη στάση της ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι, όταν και υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο του οποίου τα εφαρμοστικά μέτρα τώρα καταγγέλλει, ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε: «Η Κεντροδεξιά σε όλη την Ευρώπη θέτει πάντα πάνω από τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει ο δρόμος που λέει "όχι σε όλα" και ο δρόμος που λέει "ναι σε όλα". Και υπάρχει και ο δρόμος της σύνεσης, του μέτρου, της μετριοπάθειας, ο εθνικός δρόμος, που είναι ο μεσαίος δρόμος, που πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα βοηθάμε τη χώρα, μαζί με το οποιοδήποτε άλλο κόμμα, είτε είναι κυβέρνηση είτε όχι, είτε είναι αριστερό είτε είναι το οτιδήποτε».

Τα περί «εθνικού δρόμου», βέβαια, αντανακλούν την προσήλωση της ΝΔ στις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, ωστόσο, σε τακτικό επίπεδο και στη δεδομένη φάση, μια τέτοια «υπεύθυνη» στάση συναντά αντιδράσεις από τμήματα εντός της ΝΔ. Αλλωστε, στο εσωτερικό του κόμματος διακινούνται εκτιμήσεις ότι μια ενδεχόμενη παροχή στήριξης το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση, όποια μορφή κι αν έχει, μπορεί να αποτελέσει πρόφαση για ομάδα στελεχών, ώστε να αποχωρήσουν και να φτιάξουν «νέο» κόμμα, στα «δεξιά» της ΝΔ.

Σπεύδοντας να τοποθετηθεί και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ευ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι άλλο διάσπαση και άλλο «αποχώρηση προσωπικοτήτων». Απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο διάσπασης και υποστήριξε ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος του κόμματος, δε θα δώσει σε κανένα τη δυνατότητα, τη δικαιολογία να αποχωρήσει. Αναπαράγοντας, εξάλλου, τη γνωστή θεωρία της ΝΔ, ότι όποιος βγαίνει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος, σημείωσε: «Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δύσκολα έχουν διασπάσεις με την έννοια ότι σου φεύγει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν αποχωρήσεις προσωπικοτήτων, που όμως δεν ξέρουμε αν αυτές έχουν μεγάλη αποδοχή στην κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους»...

«Δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι...»

Σημειωτέον, ο Θ. Ρουσόπουλος, παλαιότερα στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, μιλώντας χτες στο «Βήμα fm», διόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού». Παραπέρα, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο από την κυβέρνηση, μπορεί να ενισχύσει τις τάσεις διάσπασης στη ΝΔ, απελευθερώνοντας δυνάμεις στο εσωτερικό της. Τέλος, επιβεβαίωσε πως «έχουν υπάρξει μία - δύο επικοινωνίες» μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Αλ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο STAR, εμφάνισε εαυτόν ως εκφραστή του «κέντρου», χώρο όπου ομνύουν σημαντικά στελέχη της ΝΔ, εκτιμώντας ότι μόνο «καπαρώνοντάς» τον έχουν ελπίδες να ξαναδούν κυβερνητική εξουσία. Παραπέρα, κάλεσε και αυτός τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής.

Ο δε Απ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στον «Real fm», φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τα πεπραγμένα της ΝΔ ως κυβέρνησης, λέγοντας ότι «μπορώ να ξαναμιλήσω σε αυτούς τους δύο εκατ. Ελληνες που εγκατέλειψαν την παράταξή μας τα τελευταία χρόνια (...) και να τους φέρω πίσω στη ΝΔ γιατί δε συμμετείχα στις πολιτικές των τελευταίων ετών που τους απομάκρυναν από την παράταξή μας».

Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης από τη Λακωνία όπου περιόδευσε, έσπευσε και αυτός να υπερθεματίσει για την ενότητα της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «είναι η μοναδική, πραγματική εναλλακτική λύση που υπάρχει έναντι της χειρότερης κυβερνήσεως όλων των εποχών και έχουμε ευθύνη και να την κρατήσουμε ενωμένη, αλλά και να την κάνουμε ξανά κραταιά πολιτική δύναμη του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ