ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει την απόφαση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση των δικαστικών αρχών της Ουκρανίας να προχωρήσουν στην οριστική απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ και με την ανοιχτή δράση εθνικιστών και φασιστών, μετά από μία δίκη - παρωδία κι αφού νωρίτερα έχει "ανανεώσει" το αντικομμουνιστικό νομοθετικό της "οπλοστάσιο", προχώρησε σ' αυτήν τη βαθιά αντιδημοκρατική εξέλιξη.

Σαφώς και γελιούνται αν νομίζουν πως με κατασταλτικά μέτρα μπορούν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των κομμουνιστών και να βάλουν φρένο στην υπεροχή της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη δράση του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έως την οριστική άρση των αντικομμουνιστικών νόμων και απαγορεύσεων στην Ουκρανία».

ΣΥΡΙΑ
Σκληρά ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στη Νέα Υόρκη

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προσέρχεται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προσέρχεται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρά παζάρια ξεκίνησαν από νωρίς χτες σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης μεταξύ αξιωματούχων της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, που αποτελείται από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και 17 χώρες, με διακηρυγμένο στόχο την «εξεύρεση συμφωνίας που θα ενισχύσει τη λεγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία». Αυτή προβλέπεται να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης ακόμη και μέσα στο Γενάρη και να οδηγήσει στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από 18 μήνες.

Στη συνάντηση των αξιωματούχων της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, που εκτός από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) συμμετέχουν και χώρες - περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, επρόκειτο μεταξύ άλλων να τεθεί επί τάπητος η προσπάθεια της Ιορδανίας να καταρτίσει μία «κοινή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στη Συρία και η οποία υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί πριν την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ, με προεδρεύοντα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αλλα «αγκάθια» στην επίτευξη μίας νέας συμφωνίας για τη Συρία σχετίζονταν με τις αντιρρήσεις αξιωματούχων από το Ιράν και τη Ρωσία, σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης που αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, καθώς ανάμεσά τους φαίνεται πως υπάρχουν και εκπρόσωποι οργανώσεων - παρακλάδια τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ήταν μάλιστα απαισιόδοξος για το κατά πόσο οι χτεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις εντός και εκτός της έδρας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πραγματικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα, που θα ενισχύσει τη διαδικασία που ξεκίνησαν οι δύο προηγούμενες συναντήσεις της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας στις 30 Οκτώβρη και 14 Νοέμβρη στη Βιέννη της Αυστρίας.

Νωρίτερα, πάντως, (χτες τα ξημερώματα) οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα των 70 χρόνων λειτουργίας του κίνηση, αποφάσισαν ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων που θα «στεγνώσουν» - υποτίθεται - τις πηγές πλουτισμού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε Συρία και Ιράκ, μολονότι αναγνώρισαν πως ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους προέρχεται από τοπικά, περιφερειακά και διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαίου και προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών, που ένα πεδίο του είναι και η Συρία και η Μέση Ανατολή, δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η διαπάλη για ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς, αγορές και γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής είναι και θα είναι συνεχής.

Η συνέντευξη Ασαντ

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, παραχωρώντας το βράδυ της Πέμπτης συνέντευξη σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι οι «εσφαλμένες προσπάθειες» ανατροπής της συριακής κυβέρνησης θα μπορούσαν να «παρατείνουν τον πόλεμο» και ότι οι μόνες δυνάμεις που αυτή την περίοδο «είναι έτοιμες να τερματίσουν τη σύρραξη είναι η Ρωσία και το Ιράν και όχι η Δύση». Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, που αρχικά απαιτούσε την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία προτού ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για μία μεταβατική συριακή κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Ασαντ απάντησε σαρκαστικά ότι τάχα «πριν ετοίμαζε τις βαλίτσες του» και πως τώρα που είδε τη στάση των ΗΠΑ «σταμάτησε»... Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε: «Εάν οι υπεύθυνες χώρες αναλάβουν δράση και σταματήσουν τη ροή τρομοκρατών και όπλων, μπορώ να εγγυηθώ πως θα χρειαστεί λιγότερο από χρόνο» (σ.σ. για να τελειώσει ο πόλεμος). Ωστόσο, στη συνέχεια συμπλήρωσε πως η τρομοκρατία «δεν μπορεί να νικηθεί δίχως χερσαίες δυνάμεις, δημόσια υποστήριξη», σημειώνοντας ότι και τα δύο αυτά διαθέτει η κυβέρνησή του.

Συνεργασία BND με Ασαντ βλέπει η «Bild»

Στο μεταξύ, η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», μετέδωσε πως οι γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών εξωτερικού (BND), μίας «χώρας - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», συνεργάζονται εκ νέου με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες και προσανατολίζονται στη μόνιμη εγκατάστασή τους στη Δαμασκό στις αρχές του 2016.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», σημείωσε ότι Γερμανοί πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) είχαν επί μακρόν στενή συνεργασία με τις συριακές Υπηρεσίες Πληροφοριών, προτού διαταραχτούν οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Ασαντ. Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός αυτών των «τακτικών» επισκέψεων είναι «να ανταλλάξουν πληροφορίες για την ισλαμική τρομοκρατία» και να εγκαθιδρύσουν «ένα δίαυλο συζήτησης» με τις συριακές αρχές, κυρίως για την υποθετική περίπτωση όπου ένα γερμανικό αεροπλάνο συντριβόταν στη Συρία... «Η BND θα ήθελε, μάλιστα, να ανοίξει και πάλι μόλις καταστεί δυνατό ένα παράρτημα στη Δαμασκό, ώστε συνεργάτες να σταθμεύουν εκεί μόνιμα» συνεχίζει η «Bild».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως προ εβδομάδων, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιδρομές Αμερικανών κατά... Ιρακινών στρατιωτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την πόλη Αλ Ναϊμίγια στη Φαλούτζα του Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 Ιρακινών στρατιωτών της 55ης Ταξιαρχίας και τον τραυματισμό άλλων 20, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Χακίμ αλ Ζαμίλι, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του ιρακινού κοινοβουλίου, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ΣΠΟΥΤΝΙΚ εξέφρασε φόβο για αύξηση του αριθμού των νεκρών και κάλεσε την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι να διενεργήσει άμεσα έρευνα «στην 55η ταξιαρχία που είχε νωρίτερα πετύχει σημαντικές επιτυχίες σε μάχες με το Ισλαμικό Κράτος», αφήνοντας αιχμές για τον απώτερο στόχο του συμβάντος...

Νωρίτερα, Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά» στο βόρειο Ιράκ, υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, απώθησαν χτες οργανωμένη ισχυρή επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης. Κατά τις σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 180 τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αυστραλός αντιναύαρχος Ντέιβιντ Τζόνστον που ηγείται της αυστραλιανής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ, επιστρέφοντας στην Αυστραλία, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη θετική έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που εστιάζονται αυτό το διάστημα στα όρη Σιντζάρ, στο Ραμάντι του Δυτικού Ιράκ και στα διυλιστήρια της περιοχής Μπαϊτζί, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν αλλά πότε θα διωχθούν» οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από το Ιράκ.

ΡΩΣΙΑ
Ανοίχτηκε το «μαύρο κουτί» του βομβαρδιστικού

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας άνοιξε, χτες, δημόσια, το μαύρο κουτί (δηλαδή τον πορτοκαλί καταγραφέα δεδομένων πτήσης) του βομβαρδιστικού «Σουχόι 24» που καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό στη συρο-τουρκική μεθόριο στις 24 Νοέμβρη. Ρώσοι ειδικοί άνοιξαν το μεταλλικό κουτί ενώπιον δημοσιογράφων και 2 ξένων εμπειρογνωμόνων, ενός Βρετανού και ενός Κινέζου, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να παραστούν στη διαδικασία. Είχαν προσκληθεί 14 εμπειρογνώμονες από αντίστοιχες χώρες αλλά μόνο οι 2 ανταποκρίθηκαν, όπως ενημέρωσε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ντρόνοφ.

Ο επίσης αντιστράτηγος Σεργκέι Μπαϊνέτοφ δήλωσε ότι ορισμένα από τα κυκλώματα του συστήματος έχουν υποστεί ζημιές αλλά οι ειδικοί θα δουλέψουν για να ανακτήσουν όλες τις πληροφορίες και τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα.

Η ρωσική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως το τουρκικό αεροσκάφος ήταν αυτό που παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο και όχι το ρωσικό τον τουρκικό. Το θέμα θυμίζουμε ότι έγινε η αφορμή για να εκδηλωθεί μια σφοδρότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον Ρώσο Πρόεδρο να προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο την τουρκική ηγεσία να μην επιχειρήσει κάτι παρόμοιο γιατί η Ρωσία πλέον διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα «S-400» και ό,τι απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις, θα χτυπιέται. Η αντιπαράθεση, που είχε και νέα επεισόδια, στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, με απομάκρυνση εμπορικών πλοίων μετά την παρέμβαση πολεμικών πλοίων της Ρωσίας, έχει βαθύτερες αιτίες, που αφορούν ευρύτερα αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σε μια κρίσιμη ενεργειακά και γεωστρατηγικά περιοχή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στάση πληρωμής σε ρωσικό ομόλογο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δήλωσε χτες ότι η Ουκρανία έχει επιβάλει μορατόριουμ στην πληρωμή ομολόγου 3 δισ. δολαρίων, που κατέχει η Ρωσία και το οποίο λήγει στις 20 Δεκέμβρη καθώς και για το ουκρανικό εμπορικό χρέος ύψους 507 εκατ. δολαρίων που κατέχουν ρωσικές τράπεζες.

Το μορατόριουμ θα είναι σε ισχύ «έως την αποδοχή των προτάσεών μας για την αναδιάρθρωση ή την υιοθέτηση της σχετικής δικαστικής απόφασης (...) Είμαστε έτοιμοι για νομικές διαδικασίες από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε ο Γιάτσενιουκ σε κυβερνητική συνάντηση.

Ο πρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις, Κονσταντίν Κασάτσεφ, πάντως, είπε ότι «με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το μορατόριουμ συνιστά πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία». Το ζήτημα αυτό διευρύνει τις διαφορές των δύο χωρών, που κλιμακώθηκαν μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, η οποία είχε συνάψει δάνεια και προνομιακές ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία και παζάρευε και με την ΕΕ. Το σημείο καμπής το Φλεβάρη του 2014 ήταν όταν «πάγωσε» τη συμφωνία με την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ