Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρά ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στη Νέα Υόρκη

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προσέρχεται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προσέρχεται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρά παζάρια ξεκίνησαν από νωρίς χτες σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης μεταξύ αξιωματούχων της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, που αποτελείται από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και 17 χώρες, με διακηρυγμένο στόχο την «εξεύρεση συμφωνίας που θα ενισχύσει τη λεγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία». Αυτή προβλέπεται να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης ακόμη και μέσα στο Γενάρη και να οδηγήσει στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από 18 μήνες.

Στη συνάντηση των αξιωματούχων της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, που εκτός από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) συμμετέχουν και χώρες - περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, επρόκειτο μεταξύ άλλων να τεθεί επί τάπητος η προσπάθεια της Ιορδανίας να καταρτίσει μία «κοινή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στη Συρία και η οποία υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί πριν την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ, με προεδρεύοντα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αλλα «αγκάθια» στην επίτευξη μίας νέας συμφωνίας για τη Συρία σχετίζονταν με τις αντιρρήσεις αξιωματούχων από το Ιράν και τη Ρωσία, σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης που αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, καθώς ανάμεσά τους φαίνεται πως υπάρχουν και εκπρόσωποι οργανώσεων - παρακλάδια τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ήταν μάλιστα απαισιόδοξος για το κατά πόσο οι χτεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις εντός και εκτός της έδρας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πραγματικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα, που θα ενισχύσει τη διαδικασία που ξεκίνησαν οι δύο προηγούμενες συναντήσεις της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας στις 30 Οκτώβρη και 14 Νοέμβρη στη Βιέννη της Αυστρίας.

Νωρίτερα, πάντως, (χτες τα ξημερώματα) οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα των 70 χρόνων λειτουργίας του κίνηση, αποφάσισαν ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων που θα «στεγνώσουν» - υποτίθεται - τις πηγές πλουτισμού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε Συρία και Ιράκ, μολονότι αναγνώρισαν πως ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους προέρχεται από τοπικά, περιφερειακά και διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαίου και προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών, που ένα πεδίο του είναι και η Συρία και η Μέση Ανατολή, δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η διαπάλη για ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς, αγορές και γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής είναι και θα είναι συνεχής.

Η συνέντευξη Ασαντ

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, παραχωρώντας το βράδυ της Πέμπτης συνέντευξη σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι οι «εσφαλμένες προσπάθειες» ανατροπής της συριακής κυβέρνησης θα μπορούσαν να «παρατείνουν τον πόλεμο» και ότι οι μόνες δυνάμεις που αυτή την περίοδο «είναι έτοιμες να τερματίσουν τη σύρραξη είναι η Ρωσία και το Ιράν και όχι η Δύση». Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, που αρχικά απαιτούσε την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία προτού ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για μία μεταβατική συριακή κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Ασαντ απάντησε σαρκαστικά ότι τάχα «πριν ετοίμαζε τις βαλίτσες του» και πως τώρα που είδε τη στάση των ΗΠΑ «σταμάτησε»... Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε: «Εάν οι υπεύθυνες χώρες αναλάβουν δράση και σταματήσουν τη ροή τρομοκρατών και όπλων, μπορώ να εγγυηθώ πως θα χρειαστεί λιγότερο από χρόνο» (σ.σ. για να τελειώσει ο πόλεμος). Ωστόσο, στη συνέχεια συμπλήρωσε πως η τρομοκρατία «δεν μπορεί να νικηθεί δίχως χερσαίες δυνάμεις, δημόσια υποστήριξη», σημειώνοντας ότι και τα δύο αυτά διαθέτει η κυβέρνησή του.

Συνεργασία BND με Ασαντ βλέπει η «Bild»

Στο μεταξύ, η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», μετέδωσε πως οι γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών εξωτερικού (BND), μίας «χώρας - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», συνεργάζονται εκ νέου με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες και προσανατολίζονται στη μόνιμη εγκατάστασή τους στη Δαμασκό στις αρχές του 2016.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», σημείωσε ότι Γερμανοί πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) είχαν επί μακρόν στενή συνεργασία με τις συριακές Υπηρεσίες Πληροφοριών, προτού διαταραχτούν οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Ασαντ. Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός αυτών των «τακτικών» επισκέψεων είναι «να ανταλλάξουν πληροφορίες για την ισλαμική τρομοκρατία» και να εγκαθιδρύσουν «ένα δίαυλο συζήτησης» με τις συριακές αρχές, κυρίως για την υποθετική περίπτωση όπου ένα γερμανικό αεροπλάνο συντριβόταν στη Συρία... «Η BND θα ήθελε, μάλιστα, να ανοίξει και πάλι μόλις καταστεί δυνατό ένα παράρτημα στη Δαμασκό, ώστε συνεργάτες να σταθμεύουν εκεί μόνιμα» συνεχίζει η «Bild».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως προ εβδομάδων, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διπλωματική» κινητικότητα με φόντο τους σεισμούς (2023-02-15 00:00:00.0)
Συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο Ασαντ (2021-07-20 00:00:00.0)
Προτροπές του Ερντογάν στους «αντικαθεστωτικούς» (2016-11-17 00:00:00.0)
Οξύνονται οι πιέσεις (2011-11-22 00:00:00.0)
«Βολές» κατά ΕΕ, «χείρα φιλίας» προς Τουρκία (2011-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ