ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ακόμα τέσσερις νεκροί στα νερά του Αιγαίου

Αλλες τέσσερις σοροί αγνώστων λοιπών στοιχείων εντοπίστηκαν προχτές το μεσημέρι σε θαλάσσιες περιοχές των νήσων Φούρνων. Οπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα, στην περιοχή Κουτσούτι - Σβηστοκάμινο βρέθηκε σορός κοριτσιού με κανονική διάπλαση σε προχωρημένη σήψη, στην περιοχή Σαΐτα ένα ζευγάρι σε προχωρημένη σήψη και στην περιοχή Φυγού μία σορός γυναίκας. Και τα τέσσερα άτομα θα μεταφερθούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή, ενώ προανάκριση διεξάγεται από τη Λιμενική Αρχή Φούρνων. Και χτες συνεχίστηκε η προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στη χώρα μας. Ειδικότερα, 198 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε τρία φουσκωτά στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου της Μυτιλήνης, 119 στη θαλάσσια περιοχή Αγρελιάς και 52 στην Αγ. Ερμιόνη Χίου, όπου και συνελήφθησαν δύο διακινητές. Μάλιστα, οι δύο άνδρες, ηλικίας 19 και 38 ετών, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν.

Με δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει πως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ζητά με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των ελέγχων για πλαστά συριακά διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως αυτά στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μάλιστα, καλεί την ΕΕ να βελτιώσει τον εξοπλισμό ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά και να χρησιμοποιήσει τη βάση καταγραφής κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της «Ιντερπόλ». Επίσης, επιμένει στους ελέγχους ασφαλείας στα hot spots και παράλληλα ζητά από την ΕΕ να «ευαισθητοποιήσει» την Τουρκία, καθώς εκεί βρίσκονται κλεμμένα κενά συριακά διαβατήρια που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενα αγοραπωλησίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «FAZ» σημειώνει πως «η Ελλάδα δε διασφαλίζει τα σύνορα με τις σημερινές προδιαγραφές του Σένγκεν και με αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Οταν τα κράτη - μέλη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει η Ευρώπη, μέσω της υπηρεσίας φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex, να μπορεί να αναλάβει για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων τη διοίκηση. Η πρόταση νόμου γι' αυτό βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες στο τραπέζι, ελπίζω ότι θα υποστηριχτεί πανευρωπαϊκά. Οταν οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων δε θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν από τη Frontex, θα πρέπει να σκεφτούμε μια προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο Σένγκεν».

ΣΑΜΟΣ
Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την προχειρότητα και τον πλημμελή τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας, αναδεικνύονται και από το τραγικό δυστύχημα με θύμα μια 10χρονη από το Αφγανιστάν να χάνει τη ζωή της από περονοφόρο όχημα του Δήμου που μετακινούσε κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου. Στην ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό, επισημαίνονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί, αλλά και η δράση των ΜΚΟ.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τέλος δεν έχει η προσφυγική τραγωδία. Εκτός από τα δεκάδες πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ισοπεδώνουν τις χώρες τους, έχουμε και το τραγικό δυστύχημα στο λιμάνι της Σάμου με ένα 10χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν να χάνει τη ζωή του από περονοφόρο όχημα του δήμου που μετακινούσε κάδους απορριμμάτων.

Ανεξάρτητα από τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος - που διερευνώνται από το Λιμεναρχείο και τις ενδεχόμενα διοικητικές ευθύνες που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από το Δήμο Σάμου - με το γεγονός αυτό αναδεικνύονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την προχειρότητα και τον πλημμελή τρόπο, με τον οποίο εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας.

Το κέντρο προσωρινής "φιλοξενίας" στο Μαλαγάρι μέσα στο χώρο φόρτωσης του λιμανιού με τις διαβόητες ΜΚΟ να διαγκωνίζονται στην κατάληψη χώρου και στην παροχή "βοήθειας" αντί για μόνιμες και επαρκείς κρατικές δομές, αποτελεί παράδειγμα αυτής της εγκληματικής προχειρότητας.

Οπως παράδειγμα αυτής της αποτρόπαιης αντιμετώπισης αποτελεί και η άθλια κατάσταση στο χώρο του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών έξω από το Βαθύ, όπου οι "δεύτερης διαλογής" πρόσφυγες, που αποκαλούνται μετανάστες, ζουν σε σκηνές στο ύπαιθρο, χωρίς σίτιση, στο έλεος των ΜΚΟ, που και εδώ κυριαρχούν και υποδεικνύουν με έντονο τρόπο σε φορείς του λαϊκού κινήματος - όπως έγινε σήμερα - "να σταματήσουν να μοιράζουν τρόφιμα, γιατί αυτό είναι δική τους αρμοδιότητα".

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και ο ΟΗΕ αντί να δεχθούν την πρόταση του ΚΚΕ να φεύγουν άμεσα οι πρόσφυγες με τσάρτερ και άλλα μεταφορικά μέσα για τις χώρες προορισμού τους, ακολουθούν την τιμωρητική τακτική της τεράστιας και επικίνδυνης ταλαιπωρίας, αφού πρώτα διαλεχτούν ανάλογα με τις ανάγκες των σκλαβοπάζαρων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το δυστύχημα είναι μια αφορμή - μέρες Χριστουγέννων - να ξεσηκωθεί λαϊκή κατακραυγή γι' αυτήν την άθλια κατάσταση και να απαιτηθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας και συνδρομής των προσφύγων, αποκλειστικά από κρατικές δομές με το απαραίτητο προσωπικό και να σταματήσει, επιτέλους, ο "φιλανθρωπικός τουρισμός" των ΜΚΟ με το αζημίωτο».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ που δεν εξερράγη, εντοπίστηκε προχτές το βράδυ από τον υπεύθυνο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στους Αγ. Αναργύρους. Οπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρήκε τον μηχανισμό που αποτελούνταν από δύο γκαζάκια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό και ειδοποίησε την Αστυνομία. Κλιμάκιο της Ασφάλειας έφτασε στο σημείο και πήρε το μηχανισμό προκειμένου να ελεγχθεί για τυχόν στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ προσανατολίζονται οι διωκτικές Αρχές, για το θάνατο ενός 85χρονου στα Κάτω Πορόια Σερρών, που βρέθηκε σε ερημωμένο σπίτι. Οι αστυνομικοί είχαν ειδοποιηθεί για την εξαφάνιση του άνδρα από την κόρη του και εντοπίστηκε στο εν λόγω σπίτι έχοντας κακώσεις στο πρόσωπο και στο λαιμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, τα τραύματα στο λαιμό φαίνεται ότι παραπέμπουν σε στραγγαλισμό και μάλλον προηγήθηκε πάλη μεταξύ του θύματος και των αγνώστων.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΩΡΕΣ βρισκόταν ένας 43χρονος άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, μαζί με τα δύο παιδιά του, ηλικίας 3 και 6 ετών, σε διαμέρισμα στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να παραδοθεί στις Αρχές, που έγινε νωρίς χτες το πρωί, επιστρατεύτηκε η Αστυνομία και διαπραγματευτής της. Ολα ξεκίνησαν στις 9.30 προχτές το βράδυ, όταν ο κατηγορούμενος πήγε στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του, προκειμένου να δει τα παιδιά του. Μετά από διαπληκτισμό, ο 43χρονος απείλησε τη γυναίκα με μαχαίρι. Οταν η τελευταία κατάφερε να φύγει από το διαμέρισμα, ο κατηγορούμενος έμεινε σε αυτό μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά του. Στο διαμέρισμα έφτασαν αστυνομικοί και διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. που προσπαθούσε όλο το βράδυ να πείσει τον άνδρα να παραδοθεί.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ενημέρωση σχετικά με τα σκουπίδια στο Φάρο

Απάντηση σε όσους καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή της Πάτρας, σχετικά με τα σκουπίδια που «κοσμούσαν» την περιοχή του Φάρου, εξέδωσε χτες η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του δήμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ευθύνη για την κατάσταση έχει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και με δική του ευθύνη διεκόπη ο καθαρισμός. Παρ' όλα αυτά, ο δήμος Πατρέων, με δικά του μέσα, ξεκίνησε τον καθαρισμό της περιοχής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα:

«Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, γίνονται γνωστά τα εξής, ως απάντηση στα περί μη καθαριότητας στην περιοχή του Φάρου:

Μέχρι τώρα τις εργασίες καθαριότητας του παραλιακού τμήματος, από τον Φάρο μέχρι την περιοχή του ΝΟΠ, είχε αναλάβει να κάνει ο ΟΛΠΑ ΑΕ, με ευθύνη και έξοδα δικά του. Απροειδοποίητα και αναίτια διεκόπη ο καθαρισμός, με αποτέλεσμα να βρωμίσει κυριολεκτικά η περιοχή και δημότες να επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτό στη Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμος από σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, με συνεργεία του, καθαρίζει ολόκληρη την περιοχή, για να αποδοθεί στους δημότες μας καθαρή. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί. Η λειτουργία του λιμανιού εντός της πόλης είναι γνωστό το πόσο σημαντικά επιβαρύνει τις υποδομές της».

Κάλαντα από την «Πανηπειρωτική»

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα θα ψάλει στους φιλοξενούμενους στο «Σπίτι του Αγωνιστή» αύριο Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι, η χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Από σήμερα στις 10 το πρωί ανοίγει ο Δήμος Αθηναίων τη θερμαινόμενη αίθουσα στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35) για τους άστεγους και για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα, με τσουχτερό κρύο. Οπως ανακοινώθηκε, ανοικτό θα είναι, από το ερχόμενο Σάββατο το πρωί και για όσο χρειαστεί, το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69). Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του Δήμου Αθηναίων θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ