Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ακόμα τέσσερις νεκροί στα νερά του Αιγαίου

Αλλες τέσσερις σοροί αγνώστων λοιπών στοιχείων εντοπίστηκαν προχτές το μεσημέρι σε θαλάσσιες περιοχές των νήσων Φούρνων. Οπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα, στην περιοχή Κουτσούτι - Σβηστοκάμινο βρέθηκε σορός κοριτσιού με κανονική διάπλαση σε προχωρημένη σήψη, στην περιοχή Σαΐτα ένα ζευγάρι σε προχωρημένη σήψη και στην περιοχή Φυγού μία σορός γυναίκας. Και τα τέσσερα άτομα θα μεταφερθούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή, ενώ προανάκριση διεξάγεται από τη Λιμενική Αρχή Φούρνων. Και χτες συνεχίστηκε η προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στη χώρα μας. Ειδικότερα, 198 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε τρία φουσκωτά στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου της Μυτιλήνης, 119 στη θαλάσσια περιοχή Αγρελιάς και 52 στην Αγ. Ερμιόνη Χίου, όπου και συνελήφθησαν δύο διακινητές. Μάλιστα, οι δύο άνδρες, ηλικίας 19 και 38 ετών, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν.

Με δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει πως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ζητά με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των ελέγχων για πλαστά συριακά διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως αυτά στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μάλιστα, καλεί την ΕΕ να βελτιώσει τον εξοπλισμό ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά και να χρησιμοποιήσει τη βάση καταγραφής κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της «Ιντερπόλ». Επίσης, επιμένει στους ελέγχους ασφαλείας στα hot spots και παράλληλα ζητά από την ΕΕ να «ευαισθητοποιήσει» την Τουρκία, καθώς εκεί βρίσκονται κλεμμένα κενά συριακά διαβατήρια που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενα αγοραπωλησίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «FAZ» σημειώνει πως «η Ελλάδα δε διασφαλίζει τα σύνορα με τις σημερινές προδιαγραφές του Σένγκεν και με αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Οταν τα κράτη - μέλη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει η Ευρώπη, μέσω της υπηρεσίας φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex, να μπορεί να αναλάβει για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων τη διοίκηση. Η πρόταση νόμου γι' αυτό βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες στο τραπέζι, ελπίζω ότι θα υποστηριχτεί πανευρωπαϊκά. Οταν οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων δε θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν από τη Frontex, θα πρέπει να σκεφτούμε μια προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο Σένγκεν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ