ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΑΜΑΝΤΙ
Οι ΗΠΑ σπεύδουν για την «ανοικοδόμηση»

Από την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Ραμάντι
Από την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κεντρικό ρόλο σε πρόγραμμα για την άμεση ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση του Ραμάντι, λίγα 24ωρα μετά την ανακατάληψη της δυτικής ιρακινής πόλης από τον ιρακινό στρατό και την απώθηση ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), έσπευσαν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, αναγγέλλοντας τη χορήγηση 50.000.000 δολαρίων γι' αυτό το σκοπό στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP).

Επικεφαλής της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τις πολύμηνες συγκρούσεις πόλης (που προβάλλει ιδιαίτερα ελκυστική για τα ντόπια και ξένα κατασκευαστικά μονοπώλια) τέθηκαν η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, και ο Σοχάιμπ αλ Ράουι, διοικητής της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ (της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ραμάντι). Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σημείωσε ότι η ανακατάληψη του Ραμάντι δεν αρκεί, τονίζοντας ότι είναι «παράλληλα θέμα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν».

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, υπογράμμισε ότι οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν, επισημαίνοντας ότι «ακόμη και μετά την επιτυχία απελευθέρωσης του Ραμάντι η μάχη ενάντια στο ΙΚ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της».

Ανακαταλήψεις από το συριακό στρατό

Ο συριακός στρατός με συνδρομή της αεροπορίας ανακατέλαβε πολλούς τομείς που είχαν υπό τον έλεγχό τους αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Συρίας με πιο σημαντική τη στρατιωτική βάση «Ταξιαρχία 82». Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε Σύρους στρατιώτες και αντικαθεστωτικούς στην κοινότητα Σέιχ Μισκίν, στην επαρχία Ντεράα. Οι συριακές δυνάμεις κατέγραψαν ακόμη μια νίκη στην επαρχία Χομς, όπου σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «SANA», κατέλαβαν τους τομείς Μαχίν, Χάντατ και Χαουάριν που ελέγχονταν από το «ΙΚ».

Αίσθηση προκάλεσε και το «θρησκευτικό διάταγμα» (φάτουα) του «ΙΚ» που αποκάλυψε ο αμερικανικός στρατός (κομάντος) από επιδρομή, όπως ισχυρίζεται, τον περασμένο Μάη. Σε αυτό «ρυθμίζεται» πότε οι «ιδιοκτήτες» γυναικών - σκλάβων μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί τους, για να αποφευχθούν τάχα τα πιο ακραία κρούσματα βίας «στη μεταχείριση αιχμαλωτισμένων θηλυκών».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για δηλώσεις Ντεμιρτάς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ώθηση στις διεργασίες υπεράσπισης των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας δίνουν οι δηλώσεις του συμπροέδρου του (φιλοκουρδικού κόμματος) HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνάντηση της «ομπρέλας» κουρδικών οργανώσεων DTK, περί «αυτονόμησης» των ανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

Χτες, ήταν η σειρά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υψώσει τους τόνους κατηγορώντας το HDP και τον Ντεμιρτάς για «προδοσία» και «σαφή πρόκληση». «Με ποιο δικαίωμα μπορείτε να μιλάτε στο πλαίσιο της ενιαίας δομής μας για την ίδρυση ενός κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα, στο ανατολικό;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ηγέτης, συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «ούτε η βούληση του έθνους ούτε οι Ενοπλες Δυνάμεις θα επιτρέψουν μια τέτοια κατάσταση». Δήλωσε άλλωστε ρητά πως οι επιχειρήσεις του στρατού θα συνεχιστούν με «αποφασιστικότητα» και... παινεύτηκε ότι «περισσότεροι από 3.000 τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στα μέσα του καλοκαιριού.

Οι δηλώσεις Ντεμιρτάς έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο γγ του εθνικιστικού MHP, Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν, δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι «οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης γίνονται ξεδιάντροποι», ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Οκτάι Βουράλ, σημείωσε πως «δε θα επιτρέψουμε ποτέ (να δημιουργηθεί) μια παράγκα μέσα στην Τουρκική Δημοκρατία».

Εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μεχμέτ Μπεκάρογλου, είπε πως «το HDP και ο Ντεμιρτάς πρέπει να υποστηρίζουν την κοινοβουλευτική οδό, τα ειρηνικά μέσα και τις δημοκρατικές μεθόδους. Η πλατφόρμα συζήτησης και επίλυσης τέτοιων ζητημάτων είναι το Κοινοβούλιο... Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να είναι πιθανή μια ντε φάκτο διακήρυξη αυτονομίας».

Επιστολή βουλευτή του HDP σε ευρωβουλευτές

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ρεπορτάζ για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνουν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού σε ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, με καταγγελίες για τη δολοφονία πολλών αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποκτά τη δική της σημασία η επίσκεψη που έκανε ο Ντεμιρτάς πριν από μερικές μέρες στη Μόσχα (ενώ η ρωσο-τουρκική κόντρα καλά κρατεί) και γενικά η προσπάθεια του HDΡ να αποκτήσει επαφές με διεθνή κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του HDP Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ έστειλε ανοιχτή επιστολή στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου καταγγέλλοντας τη βία που χρησιμοποιεί ο στρατός στα νοτιοανατολικά και ζητώντας στήριξη στον κουρδικό λαό, που «διεξάγοντας έναν πλήρη αγώνα ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του "Ισλαμικού Κράτους" υφίσταται μια τεράστια σφαγή από το τουρκικό κράτος».

«Ολα θα εξαρτηθούν από τον ανταγωνισμό»

Στο μεταξύ, «στο κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16» στις 24 Νοέμβρη. Στην ετήσια έκθεση για τις εξελίξεις του 2015, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την «ύπουλη επίθεση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία» «επιβεβαίωση της πολιτικής συνενοχής της Αγκυρας με τους τρομοκράτες».

Πάντως, προχτές, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει αέριο (...) Είμαστε αναμφισβήτητα έτοιμοι να προμηθεύσουμε και να αυξήσουμε τις προμήθειες αερίου προς την Τουρκία (...) Η οικονομική και εμπορική συνεργασία (μεταξύ των δυο χωρών) πρέπει να συνεχιστεί και αυτό θα είναι αποτελεσματικό και για τις δυο πλευρές (...) Ολα θα εξαρτηθούν στο μέλλον από τον ανταγωνισμό, όσον αφορά την υλοποίηση σχεδίων που διακηρύσσουν διάφορα έθνη αλλά (ακόμα) δεν υλοποιούνται».

ΙΡΑΝ
Ενα βήμα πιο κοντά στην άρση διεθνών κυρώσεων...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το ρωσικό σκάφος «Μιχαήλ Ντάντιν», μεταφέροντας σχεδόν όλο το απόθεμα του Ιράν σε ασθενώς εμπλουτισμένο ουράνιο, περίπου 11.000 κιλά, αναχώρησε τη Δευτέρα για λιμάνι της Ρωσίας, εκπληρώνοντας έναν από τους βασικούς όρους της διεθνούς συμφωνίας του περασμένου Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη, που φέρνει το Ιράν ένα βήμα πιο κοντά στην άρση διεθνών κυρώσεων σε βάρος του, χαρακτηρίστηκε «σημαντική» από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος σε δήλωσή του εξήρε και τον «ουσιαστικό ρόλο της Ρωσίας» στην επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας και στη μεταφορά του υλικού αυτού από το Ιράν και την ανταλλαγή με φυσικό ουράνιο.

Σε κάποιους από τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε στα μέσα Ιούνη το Ιράν με τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (ομάδα γνωστή ως «Ομάδα των 5+1»), αναφέρεται ρητώς η μείωση των συνολικών ιρανικών αποθεμάτων σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού σε λιγότερα από 300 κιλά.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διήμερη επίσκεψη Ερντογάν

ΡΙΑΝΤ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώνει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στην ατζέντα των συναντήσεών του με το βασιλιά Σαλμάν και άλλα μέλη της σαουδαραβικής μοναρχίας ως βασικά θέματα τις ζυμώσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας, στις επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο Ιράκ, τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

Επίσης, κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα επαφών του Τούρκου Προέδρου, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Εμινέ, και τους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας και Εξωτερικών είναι η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας, που κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη φάση επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα τίθεται επί τάπητος σε μία μάλλον «ευαίσθητη» φάση για την οικονομία του σαουδαραβικού βασιλείου, που δοκιμάζεται και αυτή από τις διεθνείς, ιδιαίτερα χαμηλές, τιμές στην πώληση πετρελαίου. Προχτές, Σαουδάραβες κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τον προϋπολογισμό του 2016, με ελλείμματα περίπου 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων (15% του ΑΕΠ) και σχέδια για αυξήσεις έως 50% στις τιμές των καυσίμων, στα τιμολόγια ύδρευσης, ηλεκτρισμού και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δραστικές μειώσεις σε διάφορα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων.

ΒΕΛΓΙΟ
Συλλήψεις υπόπτων για «τρομοκρατικές» επιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζονται οι ευρείες αστυνομικές και δικαστικές έρευνες για «τρομοκρατικές» επιθέσεις και οργανώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, που ενισχύθηκαν στον απόηχο του μακελειού που σημειώθηκε στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων.

Μετά τις «προειδοποιήσεις» για «τρομοκρατικό χτύπημα» που απηύθυνε προχτές η Βιέννη, χτες οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια επιχειρήσεων που έγιναν Κυριακή και Δευτέρα, συνελήφθησαν δύο πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα συνωμοσίας για επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πάντως, σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία εντόπισε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά. Ωστόσο, έκανε λόγο για «σοβαρές απειλές μιας επίθεσης». Συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις στη διάρκεια κατ' οίκον ερευνών στη βελγική πρωτεύουσα αλλά και άλλες περιοχές. Θυμίζουμε ότι το Βέλγιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο εκτεταμένων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή που άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών του μακελειού στο Παρίσι. Η βελγική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν σειρά μέτρων καταστολής, ανεβάζοντας το «επίπεδο συναγερμού» σε Βρυξέλλες και αλλού, γεμίζοντας κεντρικούς δρόμους με πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν για τη διασφάλιση της «εθνικής ασφάλειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ