ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει συναίνεση του λαού στην πολιτική που τον σφάζει!

Η ενίσχυση του «νέου» διπολισμού, η επιδίωξη να φανεί ότι αν δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα στο Ασφαλιστικό θα ήταν χειρότερα, μαζί με τις εκκλήσεις για «διάλογο», προκειμένου να καλλιεργηθούν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νέου εγκλήματος, που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, ήταν οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις τρεις παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και οι χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Αξιοποιώντας και τις εξίσου αντιλαϊκές προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συγκαλύψει τη στρατηγική σύγκλιση των κομμάτων τους, μιλώντας για τεράστιες «ιδεολογικές διαφορές» με τη ΝΔ και κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα το λαό, εμφανιζόμενος ως... υπερασπιστής της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργατικών συμφερόντων!

Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «ακραία, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερο» και πρόσθεσε: «Σας ρώτησα να μου πείτε ποια είναι η πρότασή σας, ποιο είναι το σχέδιό σας. (...) Και τι καταθέσατε ως άποψη στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή, την εποχή που δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, εσείς θα του προτείνατε να πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση».

Ο Αλ. Τσίπρας τα είπε αυτά, όταν αύριο Παρασκευή ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την επικύρωση οδηγίας της ΕΕ για την ενίσχυση ακριβώς του «τρίτου πυλώνα», της ιδιωτικής Ασφάλισης!

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, της επιλογής ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ ότι είχε δεσμευτεί «από το μεσοπρόθεσμο που ψηφίσατε ώστε να υπάρχουν μειώσεις στις δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση», ενώ «ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε εμείς για το 2016 προβλέπει πολύ περισσότερες δαπάνες για την ασφάλιση απ' ό,τι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίσατε εσείς το 2014». «Συγκρίσεις» την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και κλιμακώνει το «μαχαίρι» στα κρατικά κονδύλια που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες...

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι «δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, σε μέτρα, σε μεταρρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ προσπαθώντας να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες, για να αποσπάσει την υποταγή του λαού στη σφαγή του, ισχυρίστηκε ότι «η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση. Και για να προχωρήσουμε σε αυτήν την πολυπόθητη έξοδο χρειάζεται κοινωνική συνοχή. Οφείλουμε να μην τη διαρρήξουμε. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση σε μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Ασφαλιστικού, ώστε να γίνει βιώσιμο».

Γι' αυτό πρόσθεσε: «Θέλουμε διάλογο, όμως, πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων, όχι στην παραπληροφόρηση». Πάνω στην «πραγματικότητα», δηλαδή, των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στο κεφάλαιο και τους «εταίρους» του...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαρατίθεται ως «ικανότερη» να «τρέξει» τα ζητούμενα των μονοπωλίων

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ από την πρώτη κοινοβουλευτική εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη ως πρόεδρου του κόμματος, στην κοκορομαχία του με τον Αλ. Τσίπρα και στην προσπάθειά του αφενός να κατηγορήσει την κυβέρνηση ως ανίκανη στην αστική διαχείριση, αφετέρου να παρουσιάσει την παράταξή του ως αποφασισμένη να σπρώξει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, στη δευτερολογία του αργά προχτές το βράδυ, ο ίδιος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Επιμείνατε τόσο πολύ στις, κατά την άποψή σας, εξαιρετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015. Αυτό πρέπει να είναι το συντομότερο ανέκδοτο, το οποίο ακούσαμε στην αίθουσα σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα φορολογικά έσοδα του 2015 είναι 750 εκατομμύρια ευρώ κάτω από εκείνα του 2014. Και αυτό, έχοντας επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. Πού τη βλέπετε ακριβώς την επιτυχία; (...) `Η μήπως να μιλήσουμε λίγο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 65%;».

Φρόντισε, δε, να κάνει και την... αυτοκριτική του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων για τη στελέχωση και λειτουργία του αστικού κράτους: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ, κύριε Τσίπρα, ότι και εμείς κάναμε διορισμούς, με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που, δημόσια, σε ανύποπτο χρόνο και πριν γίνω υπουργός, είχα ασκήσει κριτική και στη λογική των ποσοστώσεων».

Επέμεινε, πάντως, ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που είχε δρομολογήσει την επιλογή των γενικών διευθυντών των υπουργείων με «αξιοκρατικά κριτήρια». «Εσείς τη σταματήσατε» κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχοντας πάντα κατά νου τις ανάγκες του κεφαλαίου για ταχεία προώθηση αναδιαρθρώσεων, ευχήθηκε «μακάρι να μπορούμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης στα ζητήματα αυτά».

Αλλωστε και χτες, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι χρέος μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να επιδιώκω και να αναζητώ πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Γι' αυτό και πάντα θα ενθαρρύνω το διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Σημειωτέον, πάνω σε αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης με την «ανίκανη» κυβέρνηση στοιχίζεται πλέον ολόκληρη η ΝΔ. Ενδεικτικά, 40 βουλευτές της κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα πρόσφατα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αναφέροντας στο κείμενό της: «Ωθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής (...) Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό (...) η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο Δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία (...) τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο μνημόνιο. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Προτείνει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, διεκδικώντας για την ίδια και το χώρο της σημαντικότερο ρόλο στην αστική διακυβέρνηση.

Μιλώντας χτες στο «MEGA», εστίασε στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, λέγοντας: «Δεν οδηγεί πουθενά, δεν είναι μεταρρύθμιση (...) δημιουργεί κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Αρα οδηγεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην ανάγκη για νέες πολύ σκληρές παρεμβάσεις. Αρα ούτε βιώσιμη λύση δίνει».

Επέμεινε ότι το κόμμα της ήταν το μόνο που κατέθεσε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και εξέφρασε... παράπονο ότι «δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη για τις προτάσεις που καταθέσαμε (σ.σ. στην πραγματικότητα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επαίνεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί κατέθεσε «συγκεκριμένες προτάσεις»...). Πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απλά και μόνο για να ξαναχτίσει το δίπολο με τη ΝΔ και να αρχίσουν οι κοκορομαχίες».

Αλλωστε, και αργά προχτές το βράδυ, στη δευτερολογία της στη Βουλή, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε: «Στη δευτερολογία του ο κ. Πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μια λέξη για το Ασφαλιστικό. Ηρθατε εδώ, κύριε Τσίπρα, για να πολώσετε. Να παίξετε τους 2 ξένους με τον κ. Μητσοτάκη και ο κ. Μητσοτάκης τσίμπησε και σας ακολούθησε».

Και αντέτεινε: «Η χώρα δεν αντέχει νέο διχασμό, δεν αντέχει άλλες πλατείες του μίσους. (...) Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, αγανακτούν. Θέλουν συνεννόηση. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά. Να χτίσουμε και όχι να γκρεμίζουμε γέφυρες».

Αλλωστε, όπως είπε χθτς και στον «Αlpha 989» για τον πρωθυπουργό: «Δεν ξέρω αν νιώθει την ανάγκη να δραπετεύσει, αλλά δεν πρέπει να δραπετεύσει, έχει ευθύνη να μην οδηγήσει και πάλι σε αδιέξοδο τη χώρα. (...) Του είχα πει ότι πρέπει να αξιοποιήσει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Να κρατήσει την πολιτική σταθερότητα τουλάχιστον έως την πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσουμε έτσι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Ομως, δυστυχώς, έβαλε σε προτεραιότητα το κόμμα του και όχι τη χώρα (...) Επέλεξε μετά τις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κόμμα και οριακή πλειοψηφία», πρόσθεσε, επαναφέροντας το γνωστό «παράπονο» του ΠΑΣΟΚ.

Πρότεινε, τέλος, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε στο σημείο να συζητήσουμε για άλλη κυβέρνηση. Η χώρα θα έπρεπε να έχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Επιτεύχθηκε το καλοκαίρι, αλλά με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προχωρήσει».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Συνεννόηση για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις

Συγκολλητικό ρόλο ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ώστε να στηρίξουν από κοινού καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επιδιώκει σταθερά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες στον «Real FM», στον απόηχο και της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή.

«Αυτή η κουβέντα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο νωρίς», τόνισε. «Το είχα πει στον Αλέξη Τσίπρα. Πριν δώσει τις προτάσεις η κυβέρνηση, πριν δηλαδή δημοσιοποιήσει ο κ. Κατρούγκαλος το σχέδιο, να κάνουμε μια αληθινή κουβέντα στη Βουλή. Δυστυχώς, δημιουργούνται τα στρατόπεδα και μετά συζητάμε, ενώ ο σωστός τρόπος είναι ο ανάποδος. Πρώτα να συζητάς, για να αποφεύγεις τα στρατόπεδα».

Και συμπλήρωσε ότι «του είχα προτείνει: Ενας εμπειρογνώμονας από κάθε κόμμα - όχι ο Θεοδωράκης, ούτε ο Μητσοτάκης γιατί αυτό θα είναι πόλωση - να αποτελέσουν μια άτυπη ομάδα επαφής και να συζητήσουν το Ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν έγινε».

Σε ό,τι αφορά την κριτική του για το κυβερνητικό σχέδιο, ήδη από τη δευτερολογία του στη Βουλή, αργά προχτές το βράδυ, ο Στ. Θεοδωράκης, ξεχώρισε το θέμα των εργοδοτικών εισφορών - «για μας η αύξηση των εισφορών δεν είναι τίποτα άλλο παρά φόρος στην εργασία», ανέφερε - ενώ επανήλθε στις «σπατάλες του κομματικού κράτους» και την «απουσία οποιουδήποτε οικονομικού σχεδίου» ως αιτίες που επιβαρύνουν τους «ελεύθερους επαγγελματίες, το δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, του ιδιωτικού τομέα».

Για τα όσα είπε, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε χτες στο «Real»: «Είναι μια διχασμένη προσωπικότητα. Αν δείτε την τριτολογία του ήταν μια συναινετική σοβαρή τοποθέτηση, με αντιθέσεις. Ηταν μια τοποθέτηση όπως θα έπρεπε να ήταν και η πρωτολογία του. Αλλά στην πρωτολογία του μίλησε μάλλον για τον κομματικό του στρατό και αυτός δεν είναι καλός οδηγός για να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Παράλληλα, ξόρκισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Θα είναι καταστροφικό για όλους να κάνουμε τέσσερις εκλογές σ' ένα χρόνο (...) Και η συμπεριφορά χθες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού και θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό (...) φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει οι 153 να ψηφίσουν την πρότασή του».

Οπως ξόρκισε και τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, προκρίνοντας άλλες λύσεις: «Δεν είμαι υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης. Οι οικουμενικές κυβερνήσεις συνήθως είναι ένα παζάρι προς τα κάτω. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η Βουλή, εάν παραστεί ανάγκη, μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση μέσα σ' ένα πρόγραμμα, σε μια προγραμματική σύμβαση, σ' ένα συμβόλαιο δηλαδή για να πούμε όσα πράγματα μας απασχολούν: Μεταναστευτικό, Ασφαλιστικό, εξαγωγές, Παιδεία».

ΒΟΥΛΗ
Εκδήλωση για τους Ελληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος

Ειδική εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσε χτες η Βουλή, στην οποία παραβρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αντιπροσωπείες εβραϊκών και ισραηλινών φορέων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τιμώντας τους Ελληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Η 27 του Γενάρη έχει καθιερωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο από το 2004 ως Μέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, με αφορμή το γεγονός ότι τέτοια μέρα, στις 27/1/1945 ο Σοβιετικός Στρατός εισέβαλε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αουσβιτς - Μπίρκεναου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή θα συμμετάσχει στη χορηγία για τη δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Αουσβιτς, για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τους Ελληνες Εβραίους, για να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη, αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Ολοκαυτώματος για την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ