ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Ερευνες και τρομο-υστερία

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Το δρόμο για την έκδοση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στη Γαλλία φέρεται να άνοιξαν χτες οι βελγικές αρχές, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να επισκέπτεται τον πρώην καταζητούμενο και να δηλώνει μετά ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για την παράδοσή του στους Γάλλους. Ο Αμπντεσλάμ είχε συλληφθεί σε προάστιο των Βρυξελλών τέσσερις μέρες πριν το μακελειό της 22ας Μάρτη στη βελγική πρωτεύουσα και θεωρείται βασικός πρωταγωνιστής στις επιθέσεις που έγιναν το Νοέμβρη στο Παρίσι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών συνεχίζονται, ειδικά σε Γαλλία και Βέλγιο. Χτες έγιναν νέες αστυνομικές επιχειρήσεις, με «στόχο» υπόπτους για το χτύπημα που λένε ότι αποτράπηκε την περασμένη βδομάδα στη Γαλλία.

Επίσης, χτες το πρωί, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Σουηδίας, το Λάντβετερ (Γκέτενμποργκ), εκκενώθηκε, καθώς οι αρχές εντόπισαν ύποπτο δέμα, συγκεκριμένα πλαστικές σακούλες στην αίθουσα αναχωρήσεων με «άγνωστο περιεχόμενο».

Τέλος, για την ενίσχυση του κλίματος τρομοϋστερίας αξιοποιούνται και υλικά που αναρτώνται στο διαδίκτυο και εμφανίζουν το «Ισλαμικό Κράτος» να απευθύνει κάλεσμα σε μουσουλμάνους της Γερμανίας να εξαπολύσουν επιθέσεις στην καγκελαρία, αεροδρόμια κ.τ.λ. Εκπρόσωποι της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA) ανέφεραν ότι «είναι σαφές πως η Γερμανία είναι στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας και πως μπορεί να γίνουν επιθέσεις, αλλά το υλικό αυτό δεν αλλάζει την αποτίμησή μας για την ασφάλεια».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κλίμα ενδοαστικής πόλωσης

Μετά την αποχώρηση του κεντρώου Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) με 69 βουλευτές (στους 513) και 18 γερουσιαστές (στους 81), από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, προχωράει ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου. Οι 6 υπουργοί του PMDB υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ την Τετάρτη το βράδυ την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας Τζορτζ Χίλτον. Μόλις πέντε μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει ο Ρικάρντο Λεϊσέρ, ανώτατος αξιωματούχος στο υπουργείο Αθλητισμού.

Χτες, είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε 25 πόλεις, από το κυβερνητικό PT και τους συμμάχους του για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» ενάντια στην αποπομπή της Ρουσέφ, που καταγγέλλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετέχει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, όχι για να στηρίξει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που εφάρμοσε και η Ρουσέφ και στηρίζουν οι επικριτές με τα περί διαφθοράς, αλλά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σήμερα, η αντιδραστική αντιπολίτευση, το δεξιό Κόμμα της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) και άλλες δυνάμεις διοργανώνουν επίσης αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ταυτόχρονα, χτες, ξεκίνησε η σχετική επιτροπή στη Βουλή που συζητά το ζήτημα της αποπομπής της Ρουσέφ για την εμπλοκή στο σκάνδαλο με τις μίζες και τις χορηγίες του πετρελαϊκού κολοσσού «Retrobras».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι αντάρτες επιδιώκουν ειρήνη χωρίς συνθηκολόγηση

ΑΒΑΝΑ.--

Σχετικά με την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), τοποθετήθηκε με συνέντευξή του στην κουβανική τηλεόραση ο ηγέτης της οργάνωσης Τιμολέον Χιμένες, που βρίσκεται στην Αβάνα. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012 με μια ατζέντα 6 σημείων και στόχο να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει πάνω από 40 χρόνια, ως απάντηση του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παραστρατιωτική τρομοκρατία. Μάλιστα, στα τέλη του 2015 είχε δηλωθεί και από τις δύο πλευρές ότι η 23η Μάρτη θα μπορούσε να είναι η μέρα της υπογραφής της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς εκκρεμούν σημαντικές διαφορές. Επιμέρους συμφωνίες υπάρχουν σε 5 σημεία. Πρόκειται για: την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης. Το έκτο σημείο που απομένει είναι η συμφωνία για τη λεγόμενη μη «χρήση των όπλων και την επιβεβαίωση της συνολικής συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες».

«Θα παλέψουμε για τα ίδια ιδανικά»

Για όλα αυτά τα ζητήματα μίλησε ο ανώτατος ηγέτης των FARC-EP, εξηγώντας ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα οφείλεται στο γεγονός της αποδοχής από την κυβέρνηση του «ίσου προς ίσον» διαλόγου. Διευκρίνισε ότι η αρχική πρόθεση να χαρακτηριστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «διαδικασία συνθηκολόγησης των ανταρτών ή παράδοσης των όπλων» έχει αποτύχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που επιμένουν σε αυτήν την αντίληψη, ακριβώς γιατί κερδίζουν από τη συνέχιση του πολέμου. Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι σημαντικά και σύνθετα. Από τη μια, ότι το γεγονός της «μη χρήσης των όπλων δεν σημαίνει παράδοση αλλά πρέπει να είναι μια πολιτική μεταβατική διαδικασία που θα εξασφαλίζει εγγυήσεις για τους μαχητές επαναστάτες, που θα συνεχίσουν την πάλη για τα ίδια ιδανικά αλλά με άλλα μέσα». «Χρειάζονται εγγυήσεις, είπε, για να ενταχθούμε στην πολιτική ζωή» και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 3 χρόνια των διαπραγματεύσεων 25 στελέχη του λαϊκού κινήματος έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικούς, ζήτημα που χαρακτήρισε πολύ σοβαρό. Επίσης, το άλλο ζήτημα στο οποίο υπάρχει διαφωνία είναι αυτό της διαδικασίας επιβεβαίωσης της τελικής συμφωνίας, με την κυβέρνηση να μιλάει για δημοψήφισμα και τους αντάρτες για συντακτική συνέλευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τετάρτη ξεκίνησε και επίσημα στο Καράκας της Βενεζουέλας ο διάλογος της κυβέρνησης με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της Κολομβίας (ELN) (το δεύτερο σε δυναμικότητα αντάρτικο της χώρας μετά τους FARC-EP) που θα έχει έδρα το Εκουαδόρ και ατζέντα παρόμοια με αυτήν της Αβάνας. Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χ. Μ. Σάντος, χαρακτήρισε τις δύο διαδικασίες «παράλληλες αλλά διαφορετικές που όμως επιδιώκουν τον ίδιο στόχο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Τους 18 είχαν φτάσει οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη χτεσινή κατάρρευση αερογέφυρας υπό κατασκευή στην πόλη Καλκούτα στα βορειοανατολικά της Ινδίας. Τα ρεπορτάζ εμφάνιζαν μια χαοτική κατάσταση, ενώ υπήρχαν φόβοι μέχρι και για 150 παγιδευμένα άτομα. Το έργο φτιαχνόταν από το 2009, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης και είχε βγει επανειλημμένα εκπρόθεσμο, ενώ είναι εξόφθαλμη η απουσία μέτρων ασφαλείας, αφού παρά τις εργασίες, κάτω από τη γέφυρα υπήρχε κανονική κίνηση ανθρώπων και οχημάτων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μια βδομάδα υπό κράτηση στο αεροδρόμιο του Παρισιού συμπλήρωνε χτες ένα 8χρονο αγόρι από τις Κομόρες (νησιωτική χώρα βόρεια της Μαδαγασκάρης), που έφτασε στη Γαλλία ασυνόδευτο και - σύμφωνα με τις αρχές - με πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, τον μικρό έστειλε η μητέρα του στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο για να ...βρει μια καλύτερη τύχη, με μόνο εφόδιο το σακίδιό του. Τα ίδια ρεπορτάζ εμφάνιζαν γαλλικό δικαστήριο να έχει κρίνει πως το παιδί πρέπει να τεθεί υπό κράτηση για τη δική του προστασία.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Με ομόφωνη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητάει από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα, εντός 105 ημερών να επιστρέψει στο Δημόσιο 16 εκατ. δολάρια που κατηγορείται ότι καταχράστηκε και εν μέρει χρησιμοποίησε για την ιδιωτική του κατοικία.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» του διορισθέντος (από διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράι, που έφτασε προχτές στην Τρίπολη, προειδοποίησε ότι θα στείλει τα ονόματα της 17μελούς παράλληλης ισλαμικής κυβέρνησης στην Ιντερπόλ, για να εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης επειδή «στηρίζουν την τρομοκρατία με το να εμποδίζουν την πολιτική δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη».

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκπληξη προκάλεσε χτες η απόφαση δικαστών του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία να απαλλάξουν απ' όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας τον Σέρβο εθνικιστή αρχηγό του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», Βόισλαβ Σέσελι, λίγες βδομάδες πριν τις πρόωρες σερβικές εκλογές της 24ης τρέχοντος μηνός.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες σε σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου το 2005, μέσα σ' ένα κλίμα τρομοϋστερίας, βγαίνουν «λάδι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού ηλεκτρολόγου είχε προσφύγει στο εν λόγω δικαστήριο.

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ.-- Δύο αστυνομικοί στη Μινεάπολη των ΗΠΑ που είχαν εμπλακεί το Νοέμβρη του 2015 σε επεισόδιο θανάσιμου τραυματισμού 24χρονου Αφροαμερικανού δε θα διωχθούν ποινικά. Ο Μάικ Φρίμαν, εισαγγελέας της περιοχής, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, ο Τζαμάρ Κλαρκ δε φορούσε χειροπέδες και προσπάθησε να προσεγγίσει το όπλο ενός αστυνομικού.

ΕΕ - ΙΝΔΙΑ
Εγινε η 13η Σύνοδος Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δρόμο για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας ΕΕ - Ινδίας σε πολλούς τομείς άνοιξε η 13η Σύνοδος Κορυφής που έγινε προχτές, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε επισημαίνεται το «ισχυρό ενδιαφέρον» των δύο πλευρών για την «οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας», όπως και ότι θα επιδιωχθεί ο συντονισμός σε διάφορα θέματα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται σε ζητήματα όπως η κατάσταση σε Αφγανιστάν, Συρία κ.τ.λ.

Ενθαρρύνονται κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες που προχωρούν όπως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει με δάνειο 450 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή δικτύου μετρό στην πόλη Λακνάου στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ινδίας. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι θα διερευνηθούν περιθώρια για «συνέργειες» (δηλαδή κοινά επιχειρηματικά «ανοίγματα») σε περιοχές του πλανήτη όπως η Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ