Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Τους 18 είχαν φτάσει οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη χτεσινή κατάρρευση αερογέφυρας υπό κατασκευή στην πόλη Καλκούτα στα βορειοανατολικά της Ινδίας. Τα ρεπορτάζ εμφάνιζαν μια χαοτική κατάσταση, ενώ υπήρχαν φόβοι μέχρι και για 150 παγιδευμένα άτομα. Το έργο φτιαχνόταν από το 2009, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης και είχε βγει επανειλημμένα εκπρόθεσμο, ενώ είναι εξόφθαλμη η απουσία μέτρων ασφαλείας, αφού παρά τις εργασίες, κάτω από τη γέφυρα υπήρχε κανονική κίνηση ανθρώπων και οχημάτων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μια βδομάδα υπό κράτηση στο αεροδρόμιο του Παρισιού συμπλήρωνε χτες ένα 8χρονο αγόρι από τις Κομόρες (νησιωτική χώρα βόρεια της Μαδαγασκάρης), που έφτασε στη Γαλλία ασυνόδευτο και - σύμφωνα με τις αρχές - με πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, τον μικρό έστειλε η μητέρα του στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο για να ...βρει μια καλύτερη τύχη, με μόνο εφόδιο το σακίδιό του. Τα ίδια ρεπορτάζ εμφάνιζαν γαλλικό δικαστήριο να έχει κρίνει πως το παιδί πρέπει να τεθεί υπό κράτηση για τη δική του προστασία.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Με ομόφωνη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητάει από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα, εντός 105 ημερών να επιστρέψει στο Δημόσιο 16 εκατ. δολάρια που κατηγορείται ότι καταχράστηκε και εν μέρει χρησιμοποίησε για την ιδιωτική του κατοικία.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» του διορισθέντος (από διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράι, που έφτασε προχτές στην Τρίπολη, προειδοποίησε ότι θα στείλει τα ονόματα της 17μελούς παράλληλης ισλαμικής κυβέρνησης στην Ιντερπόλ, για να εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης επειδή «στηρίζουν την τρομοκρατία με το να εμποδίζουν την πολιτική δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη».

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκπληξη προκάλεσε χτες η απόφαση δικαστών του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία να απαλλάξουν απ' όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας τον Σέρβο εθνικιστή αρχηγό του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», Βόισλαβ Σέσελι, λίγες βδομάδες πριν τις πρόωρες σερβικές εκλογές της 24ης τρέχοντος μηνός.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες σε σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου το 2005, μέσα σ' ένα κλίμα τρομοϋστερίας, βγαίνουν «λάδι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού ηλεκτρολόγου είχε προσφύγει στο εν λόγω δικαστήριο.

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ.-- Δύο αστυνομικοί στη Μινεάπολη των ΗΠΑ που είχαν εμπλακεί το Νοέμβρη του 2015 σε επεισόδιο θανάσιμου τραυματισμού 24χρονου Αφροαμερικανού δε θα διωχθούν ποινικά. Ο Μάικ Φρίμαν, εισαγγελέας της περιοχής, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, ο Τζαμάρ Κλαρκ δε φορούσε χειροπέδες και προσπάθησε να προσεγγίσει το όπλο ενός αστυνομικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ