ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Σε εξέλιξη ο απεργιακός αγώνας συμβασιούχων εκπαιδευτικών

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με γκλομπς και δακρυγόνα αντιμετωπίζει η αλγερινή κυβέρνηση τον απεργιακό αγώνα συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στη διάρκεια κινητοποιήσεων για βελτίωση των μισθών και των συνθηκών δουλειάς, που πραγματοποίησαν μεταξύ 21ης και 22ας Μάρτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο απεργών και τις συλλήψεις δεκάδων στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Αλγέρι.

Οι εκπαιδευτικοί, που ζητούν την κανονική πρόσληψή τους και συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δεν ανταποκρίθηκαν μόνο στο αίτημα του ανεξάρτητου «Εθνικού Συντονιστικού Φορέα Συμβασιούχων Δασκάλων» για απεργία, αλλά και σε αυτό για πορείες και διαδηλώσεις παρά την καθολική απαγόρευση κινητοποιήσεων στους δρόμους της πρωτεύουσας από το 2001.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Στο μήνυμα αναφέρεται: «Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους Αλγερινούς εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην 6η μέρα πορείας με αίτημα την επαναπρόσληψή τους. Μέχρι σήμερα έχουν διανύσει περισσότερα από 140 χιλιόμετρα και συνεχίζουν να πορεύονται από την πόλη Bedjiaia προς το Αλγέρι. Στην πορεία τους, την "πορεία αξιοπρέπειας" όπως την ονομάζουν, προστίθενται και άλλοι εργαζόμενοι και ενώνουν τις φωνές τους κατά της εκμετάλλευσης και υπέρ της δουλειάς με δικαιώματα.

Την Κυριακή 3 Απρίλη ξεκινάει και στη χώρα μας η μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία, από την Πάτρα στην Αθήνα (220 χιλιόμετρα), με πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας και τη στήριξη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας. Η πορεία αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών στο Αλγέρι, η πορεία των ανέργων στην Ελλάδα, ανοίγουν ένα νέο αγωνιστικό δρόμο στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Αλγερινών εκπαιδευτικών και στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει «συνεργασίες» για «πολλαπλά οφέλη» στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτική της διάθεσης της Λευκωσίας να εμπλακεί ενεργότερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που δυναμώνουν σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η παρέμβαση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέδριο με τον τίτλο «Quo Vadis Europa?» («Πού πάει η Ευρώπη;»), που οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η Κύπρος, το πλησιέστερο κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή και μια χώρα που ιστορικά διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, έχει πετύχει μέσα από προσεκτικό πολιτικό σχεδιασμό να καταστεί "πρέσβης" της ΕΕ στην περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε: «Η θέση της Κύπρου είναι πολύ σαφής: Η ΕΕ δεν έχει την ευχέρεια να είναι ένας παρατηρητής στις διπλωματικές πρωτοβουλίες άλλων στη Μέση Ανατολή γενικότερα και για το Μεσανατολικό ειδικότερα. Χρειάζεται να αναλάβει κεντρικό ενεργό ρόλο για επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες των κρίσεων που τώρα αντιμετωπίζουμε». Επίσης, σε άλλο σημείο, υπογράμμισε: «Οι μεγάλες ασύμμετρες προκλήσεις και απειλές που έχουμε ενώπιόν μας απαιτούν κοινές αντιδράσεις. Kαμιά χώρα από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει. Η συνεργασία με τους εταίρους και γείτονές μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνέργειες που θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας...».

Στο μεταξύ, χτες στη Λευκωσία έγιναν εκδηλώσεις για την επέτειο από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα κατά των Βρετανών. Απαντώντας σε ερώτημα για σχόλια της Αγκυρας ότι το Μάη θα υπάρξει πλέον επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και συνολική διευθέτηση στα τέλη του έτους (και όχι νωρίτερα), ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «αυτό δεν θα οφείλεται στη δική μας πλευρά. Οσοι επικαλούνται ότι λόγω των εκλογών υπάρχει τάχα επιβράδυνση είναι για να καλύψουν τις έντονα, αν θέλετε, αντίθετες με τις αρχές δικαίου θέσεις τους».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ελληνισμός ενωμένος προχωρά στο μέλλον» και ότι «στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει, είμαστε δίπλα της για μια λύση βιώσιμη η οποία, βεβαίως, θα διασφαλίζει τα εθνικά δίκαια».

  • Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι στα Κατεχόμενα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) αποχώρησε από τον «κυβερνητικό συνασπισμό». Τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του ΚΕΕ δεν έβρισκαν πια νόημα να συμμετέχουν σε μια «κυβέρνηση» που δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς (σ.σ. προχτές ανακοινώθηκε ότι οι μισθοί του Μάρτη για τους «δημοσίους» υπαλλήλους στο ψευδοκράτους θα καταβληθούν μειωμένοι, επειδή δεν έχει υπογραφεί ένα οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία).
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Στους 25 έφτασαν οι νεκροί

Και μόνο η εικόνα της γέφυρας που κατέρρευσε δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες κράτους και εταιρείας
Και μόνο η εικόνα της γέφυρας που κατέρρευσε δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες κράτους και εταιρείας
Στους 25 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση της υπό ανέγερση ανισόπεδης γέφυρας την Πέμπτη, σε ανατολικό προάστιο της Καλκούτας στην Ινδία. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν μέχρι χτες τα ξημερώματα να διασώσουν 100 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, σε τόνους μπετόν και σιδήρων, πολλοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της πόλης.

Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως θα γίνουν έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες (και προχώρησαν στην σύλληψη 5 εργαζομένων της κατασκευαστικής), σ' ένα έργο που υποτίθεται πως έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2009. Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Πάντως εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας IVRCaeroL απέδωσαν το δυστύχημα - έγκλημα σε ... «θέλημα του θεού». Φυσικά, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες τόσο του κράτους όσο και της κατασκευαστικής, αφού το έργο εκτελούταν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλιστα, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία, γίνονταν οι εργασίες ενώ κάτω από τη γέφυρα περνούσαν πεζοί και οχήματα. Γι' αυτό στα θύματα, εκτός από εργάτες, περιλαμβάνονται και πολλοί άτυχοι περαστικοί.

Για την κατάρρευση της γέφυρας, όλα δείχνουν ότι δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης, με αποτέλεσμα να «ανοίξουν» τα καλούπια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διεθνείς αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, εκτιμούν ότι η άνοδος στις διεθνείς τιμές πώλησης πετρελαίου θα αρχίσει ουσιαστικά κυρίως όταν θα αυξηθεί σημαντικά και άλλο ο αριθμός χρεοκοπημένων αμερικανικών εταιρειών παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, μολονότι πέρσι χρεοκόπησαν τουλάχιστον 50. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής διεθνών επιχειρηματικών συμβουλών «Deloitte», το 1/3 των εταιρειών που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, είναι αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας μέσα στο 2016.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο επικεφαλής διεθνούς ομάδας αξιωματούχων που επιβλέπει την εύθραυστη «ειρηνευτική διαδικασία» στο Νότιο Σουδάν, πρώην Πρόεδρος της Μποτσουάνα, Φέστους Μόγκαε, ανακοίνωσε πως είναι εφικτή, μέσα στις επόμενες βδομάδες, η συγκρότηση μίας νέας μεταβατικής κυβέρνησης «ενότητας», παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας.

ΒΟΝΝΗ.-- Σε ηλικία 89 χρόνων πέθανε χτες ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, στο σπίτι του στη Βόννη της Γερμανίας. Ο Γκένσερ ανήκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), που είχε συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες. Ιδιαίτερα, δε, συνέβαλε τη δεκαετία 1982 - '92 στην ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τη λεγόμενη επανένωση της Γερμανίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την αποχώρηση των υπουργών του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε προχτές το αλβανικό κόμμα της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» (DUI), του (πρώην αρχηγού των Αλβανών αυτονομιστών στις συγκρούσεις με το στρατό το 2001) Αλί Αχμέτι, μόλις δύο μήνες πριν τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιούνη. Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποιος λόγος.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σχεδιάζουν μεγάλο επενδυτικό ταμείο

ΡΙΑΝΤ.--

Τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ώστε την επόμενη 20ετία η σαουδαραβική οικονομία να μην εξαρτάται από το πετρέλαιο, ανακοίνωσε χτες στο Ριάντ ο υπουργός Αμυνας, επικεφαλής κλιμακίου υπουργείων Οικονομίας και Επενδύσεων, δεύτερος διάδοχος στο θρόνο, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικάνικο δίκτυο «Μπλούμπεργκ» υποστήριξε ότι το υπό συγκρότηση σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο θα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σαλμάν σημείωσε την πώληση των μετοχών της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως, της σαουδαραβικής «Aramco» και τη μετατροπή της σε επιχειρηματικό όμιλο. Η πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών της «Aramco» σχεδιάζεται για το 2018, αλλά μπορεί να γίνει το 2017, με το αρχικό ποσοστό των προς πώληση μετοχών να είναι μικρότερο από το 5%.

Μετά την πώληση μετοχών της «Aramco», το κρατικό επενδυτικό ταμείο σχεδιάζεται να παίξει ευρύτερο ρόλο στην οικονομία, επενδύοντας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Το μέγεθος το ταμείου αυτού αντιστοιχεί με την αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων εισηγμένων σε χρηματιστήρια εταιρειών: Την «Apple», την «Alphabet» που είναι η μητρική της «Google», τη «Microsoft» και τη «Berkshire Hathaway».

BΡΕΤΑΝΙΑ
«Αύξηση» - κοροϊδία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αύξηση - κοροϊδία ίση με μισή στερλίνα (62 λεπτά του ευρώ) στο κατώτατο ωρομίσθιο που διαμορφώθηκε από χτες στις 7,20 στερλίνες πήραν από χτες οι άνω των 25 ετών Βρετανοί εργαζόμενοι που έχουν εργασιακές σχέσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Παρ' όλα αυτά, τα εργοδοτικά συνδικάτα χαιρέτισαν τις «αυξήσεις», διαμαρτυρόμενα μόνον γιατί από αυτές εξαιρούνται οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας από 21 έως 25 ετών.

Μολονότι η αύξηση της μισής στερλίνας στο κατώτατο ωρομίσθιο δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια, για να καλύψει τις απώλειες από τη φορομπηχτική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, το κυβερνητικό Γραφείο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες προειδοποίησε ότι ίσως τεθούν σε κίνδυνο «χιλιάδες θέσεις εργασίας» από εργοδότες που θα ισχυριστούν ότι δυσκολεύονται να δώσουν τις «αυξήσεις», ακόμη και εάν απειλούνται με πρόστιμο έως 20.000 στερλινών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ