Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει «συνεργασίες» για «πολλαπλά οφέλη» στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτική της διάθεσης της Λευκωσίας να εμπλακεί ενεργότερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που δυναμώνουν σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η παρέμβαση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέδριο με τον τίτλο «Quo Vadis Europa?» («Πού πάει η Ευρώπη;»), που οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η Κύπρος, το πλησιέστερο κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή και μια χώρα που ιστορικά διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, έχει πετύχει μέσα από προσεκτικό πολιτικό σχεδιασμό να καταστεί "πρέσβης" της ΕΕ στην περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε: «Η θέση της Κύπρου είναι πολύ σαφής: Η ΕΕ δεν έχει την ευχέρεια να είναι ένας παρατηρητής στις διπλωματικές πρωτοβουλίες άλλων στη Μέση Ανατολή γενικότερα και για το Μεσανατολικό ειδικότερα. Χρειάζεται να αναλάβει κεντρικό ενεργό ρόλο για επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες των κρίσεων που τώρα αντιμετωπίζουμε». Επίσης, σε άλλο σημείο, υπογράμμισε: «Οι μεγάλες ασύμμετρες προκλήσεις και απειλές που έχουμε ενώπιόν μας απαιτούν κοινές αντιδράσεις. Kαμιά χώρα από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει. Η συνεργασία με τους εταίρους και γείτονές μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνέργειες που θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας...».

Στο μεταξύ, χτες στη Λευκωσία έγιναν εκδηλώσεις για την επέτειο από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα κατά των Βρετανών. Απαντώντας σε ερώτημα για σχόλια της Αγκυρας ότι το Μάη θα υπάρξει πλέον επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και συνολική διευθέτηση στα τέλη του έτους (και όχι νωρίτερα), ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «αυτό δεν θα οφείλεται στη δική μας πλευρά. Οσοι επικαλούνται ότι λόγω των εκλογών υπάρχει τάχα επιβράδυνση είναι για να καλύψουν τις έντονα, αν θέλετε, αντίθετες με τις αρχές δικαίου θέσεις τους».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ελληνισμός ενωμένος προχωρά στο μέλλον» και ότι «στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει, είμαστε δίπλα της για μια λύση βιώσιμη η οποία, βεβαίως, θα διασφαλίζει τα εθνικά δίκαια».

  • Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι στα Κατεχόμενα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) αποχώρησε από τον «κυβερνητικό συνασπισμό». Τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του ΚΕΕ δεν έβρισκαν πια νόημα να συμμετέχουν σε μια «κυβέρνηση» που δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς (σ.σ. προχτές ανακοινώθηκε ότι οι μισθοί του Μάρτη για τους «δημοσίους» υπαλλήλους στο ψευδοκράτους θα καταβληθούν μειωμένοι, επειδή δεν έχει υπογραφεί ένα οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ