Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συναντήθηκαν Ερντογάν - Ομπάμα

Η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και της «προσφυγικής κρίσης» στο επίκεντρο

Συναντήθηκαν τελικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την «πυρηνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα εξέφρασε συλλυπητήρια για τη νέα βομβιστική επίθεση, προχτές, στο Ντιγιαρμπακίρ (με 7 νεκρούς και 27 τραυματίες), διαβεβαιώνοντας «για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Τουρκίας καθώς και για τον κοινό μας αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Ακόμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν «την αναβάθμιση των προσπαθειών καταπολέμησης του "Ισλαμικού Κράτους"».

Τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν ως θέμα της συζήτησης και την «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ζήτημα που εξελίσσεται σε μοχλό προώθησης διαφόρων επικίνδυνων για τους λαούς μεθοδεύσεων. Με τέτοια προσχήματα, το ΝΑΤΟ «εγκατέστησε» πρόσφατα ισχυρές δυνάμεις στο Αιγαίο, ενώ, συνολικά, δόθηκε νέος αέρας στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών. Ουσιαστικά, το Προσφυγικό αξιοποιείται ως προκάλυμμα για τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στην πολύ κοντινή μας περιοχή, στο πλαίσιο της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν (που μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει) έδωσε νέα αφορμή για σχολιασμούς γύρω από τις σχέσεις των δύο «εταίρων», δεδομένων των διαφωνιών τους σε θέματα όπως ο ρόλος των Κούρδων στη Μέση Ανατολή, ειδικά των κουρδικών οργανώσεων της Συρίας YPG και PYD, που η Αγκυρα ταυτίζει με «τρομοκράτες», ενώ η Ουάσιγκτον ουσιαστικά παινεύει ως άξιες δυνάμεις καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους».

Μάλιστα, ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα με υψηλούς τόνους, με παρέμβαση σε εκδήλωση του κέντρου «Μπρούκινγκς», αναφέροντας λίγες ώρες μετά από την επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ ότι «δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό» και εκφράζοντας την ελπίδα «οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες να μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις». Πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην εκδήλωση προκλήθηκαν «ταραχές» μεταξύ της φρουράς ασφαλείας του και διαδηλωτών που εμφανίστηκαν με σύμβολα των YPG αλλά και δημοσιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ