ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές καταγγελίες για εξοπλισμό τζιχαντιστών από την Τουρκία

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατέθεσε χτες το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν, όπως σημείωσε, τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «αρωγής».

Ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι μέρος των εξοπλισμών σε όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό μεταφέρεται στους τζιχαντιστές χερσαία, μέσα σε φορτηγά που μεταφέρουν ενίοτε και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στους τζιχαντιστές εκρηκτικά συνολικής αξίας περίπου 1.900.000 δολαρίων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι πήραν χιλιάδες τόνους υλών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εκρηκτικών και βομβών, όπως 2.500 τόνους νιτρικής αμμωνίας (αξίας 788.700 δολαρίων), 456 τόνους νιτρικού καλίου (468.700 δολάρια), γλυκερίνη (αξίας 102.500 δολαρίων), νιτρικό οξύ (34.000 δολαρίων) και 75 τόνους σκόνης σφαιριδίων αλουμινίου.

Στο μεταξύ, την αντίδραση για άλλη μια φορά του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προκάλεσαν αμερικανικές δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την απομάκρυνση του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ.

Διαψεύδοντας δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, που εμφανίζει την Πέμπτη η εφημερίδα «Al-Hayat», ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση, που ορίζει πως ο Ασαντ θα φύγει σε άλλη χώρα ως αναγκαία προϋπόθεση για τη μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία», ο Λαβρόφ μίλησε για απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας. Αναφέρθηκε στις κοινές αποφάσεις που υπάρχουν στη λεγόμενη διεθνή Ομάδα στήριξης της Συρίας ότι «μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας σε όλες τις πτυχές».

ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στο προσκήνιο συναινέσεις και ανταγωνισμοί

Από τις εργασίες της Διάσκεψης στις ΗΠΑ που μποϊκοτάρισε η Ρωσία
Από τις εργασίες της Διάσκεψης στις ΗΠΑ που μποϊκοτάρισε η Ρωσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με πρόσχημα τις τρομοκρατικές απειλές και τους κινδύνους «πρόσβασης τρομοκρατικών οργανώσεων σε πυρηνικά υλικά», δεκάδες ηγέτες από χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, προώθησαν χτες τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους, είτε με τη μορφή συναίνεσης είτε με τη μορφή της αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της τέταρτης «διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια» που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ομόλογοί του από τουλάχιστον 50 χώρες συζήτησαν «το υποθετικό σενάριο μίας αλυσίδας γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική τρομοκρατία». Στο ίδιο δείπνο, σημείωσε επίσης ως «επιτυχία της διεθνούς συνεργασίας» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περσινό Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ζυμώσεις, οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια για την έκδοση ενός νέου «κοινού σχεδίου δράσης» για την πυρηνική ασφάλεια κράτησαν έως αργά το βράδυ.

Ηχηρή καταγράφηκε η απουσία της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες συνόδους, χρησιμοποιώντας αφενός αυτή τη φορά ως αφορμή τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και επιδιώκοντας αφετέρου την αντιμετώπισή της από τις ΗΠΑ ως «ίσος προς ίσο».

Οι πυραυλικές δοκιμές αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας απασχόλησαν σημαντικό μέρος της διάσκεψης, ενώ και στο περιθώριο των εργασιών έγιναν συναντήσεις μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Προέδρων ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και διμερή «συνεργασία», ώστε «να εγγυηθούν την πυρηνική ασφάλεια παγκοσμίως» και να κάνουν «περισσότερα» για την ασφάλεια του διαδικτύου. Ωστόσο, παρέμειναν «σταθερές» οι διαφορές τους για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής «ομπρέλας» στη Νότια Κορέα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι προωθείται συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα υλοποιηθεί), για μεταφορά υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου από ιαπωνικό ερευνητικό κέντρο σε αμερικανικές εγκαταστάσεις, με τη δικαιολογία να «μειωθεί η πιθανότητα κλοπής και απόκτησής του από τρομοκράτες».

Συναντήθηκαν Ερντογάν - Ομπάμα

Η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και της «προσφυγικής κρίσης» στο επίκεντρο

Συναντήθηκαν τελικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την «πυρηνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα εξέφρασε συλλυπητήρια για τη νέα βομβιστική επίθεση, προχτές, στο Ντιγιαρμπακίρ (με 7 νεκρούς και 27 τραυματίες), διαβεβαιώνοντας «για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Τουρκίας καθώς και για τον κοινό μας αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Ακόμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν «την αναβάθμιση των προσπαθειών καταπολέμησης του "Ισλαμικού Κράτους"».

Τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν ως θέμα της συζήτησης και την «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ζήτημα που εξελίσσεται σε μοχλό προώθησης διαφόρων επικίνδυνων για τους λαούς μεθοδεύσεων. Με τέτοια προσχήματα, το ΝΑΤΟ «εγκατέστησε» πρόσφατα ισχυρές δυνάμεις στο Αιγαίο, ενώ, συνολικά, δόθηκε νέος αέρας στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών. Ουσιαστικά, το Προσφυγικό αξιοποιείται ως προκάλυμμα για τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στην πολύ κοντινή μας περιοχή, στο πλαίσιο της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν (που μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει) έδωσε νέα αφορμή για σχολιασμούς γύρω από τις σχέσεις των δύο «εταίρων», δεδομένων των διαφωνιών τους σε θέματα όπως ο ρόλος των Κούρδων στη Μέση Ανατολή, ειδικά των κουρδικών οργανώσεων της Συρίας YPG και PYD, που η Αγκυρα ταυτίζει με «τρομοκράτες», ενώ η Ουάσιγκτον ουσιαστικά παινεύει ως άξιες δυνάμεις καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους».

Μάλιστα, ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα με υψηλούς τόνους, με παρέμβαση σε εκδήλωση του κέντρου «Μπρούκινγκς», αναφέροντας λίγες ώρες μετά από την επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ ότι «δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό» και εκφράζοντας την ελπίδα «οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες να μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις». Πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην εκδήλωση προκλήθηκαν «ταραχές» μεταξύ της φρουράς ασφαλείας του και διαδηλωτών που εμφανίστηκαν με σύμβολα των YPG αλλά και δημοσιογράφων.

ΛΙΒΥΗ
Γαλλικές πιέσεις για την επόμενη φάση επέμβασης...

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πιέσεις σε άλλες διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εξαπόλυση της επόμενης φάσης της ξένης επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» άσκησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, διαβεβαιώνοντας πως το Παρίσι είναι πρόθυμο «να εξασφαλίσει στρατιωτική υποστήριξη εάν χρειαστεί».

«Η Λιβύη απασχολεί όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής. Το χάος που επικρατεί σήμερα στη χώρα, βοηθά τη ραγδαία ανάπτυξη της τρομοκρατίας, επισείοντας άμεσα απειλές στην περιοχή και την Ευρώπη» σημείωσε ο Ερό, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να ετοιμαστεί να βοηθήσει τη λιβυκή κυβέρνηση ενότητας του διορισμένου (από τη Δύση και τον Γερμανό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη) πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, εάν κριθεί απαραίτητο, παρέχοντας στρατιωτική υποστήριξη».

Ακολούθως, ο Γάλλος υπουργός εμφανίστηκε πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ με την επέμβαση του 2003, γιατί «αναστατώνουν την περιοχή και φέρνουν τον εξτρεμισμό και το "Ισλαμικό Κράτος"».

Νωρίτερα, ο Λίβυος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Νταμπάσι, είχε δηλώσει «έκπληκτος για την αδιαφορία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών στο αίτημα της χώρας του και της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων για μερική άρση των διεθνών κυρώσεων, αναφορικά με την αποδέσμευση λιβυκών τραπεζικών κεφαλαίων ώστε να γίνει καλύτερη», όπως σημείωσε, «η επενδυτική διαχείρισή τους».

Η αντίδραση του Λίβυου πρέσβη σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει παράταση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης έως τον Ιούλη του 2017.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη από τις ΗΠΑ και ... παράπονα

Ενώ τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (καταγγέλλονται από τους πολιτοφύλακες πάνω από 500 επιθέσεις) όπως και παρατηρείται κατά παράβαση της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ μεταφορά βαρέος οπλισμού από το στρατό, ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στη συνάντηση αυτή, αφού εισέπραξε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας» και ταυτόχρονα δέχτηκε και τα παράπονα για την καθυστέρηση της δημιουργίας νέας κυβέρνησης, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις (δηλαδή μεγαλύτερη διεύρυνση των αντιλαϊκών μέτρων) και η «καταπολέμηση της διαφθοράς». Μάλιστα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι αν αυτό γίνει σύντομα και η νέα κυβέρνηση εντείνει τη συνεργασία με το ΔΝΤ είναι πιθανό να πάρει την τρίτη δόση του δανείου ύψους 1 δισ. δολ., ενώ υποσχέθηκε και 335 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Το ενδεχόμενο της καταβολής της δόσης από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ σχολίασε καυστικά η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, λέγοντας ότι ...«τότε μάλλον θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κιέβου την συμφωνία του Μινσκ».

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέβηκε στην 6η θέση στη λίστα των πιο πλούσιων επιχειρηματιών της χώρας, καθώς η περιουσία του ανέβηκε κατά 100 εκατ. δολάρια και έφτασε στα 858. Ο Πρόεδρος ως γνωστόν διαθέτει μια σοκολατοβιομηχανία την «Roschen» και άλλες επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ