ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρωτιές της ΠΚΣ σε Φοιτητικούς Συλλόγους Εστιών

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Απρίλη. Μάλιστα, ήταν και το μόνο που παρουσίασε άνοδο τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά.

Στις εκλογές, η Πανσπουδαστική ΚΣ πήρε 68 ψήφους (είχε 62) και 4 έδρες (είχε 3). Η «Γειτονιά» («ανεξάρτητοι») πήρε 57 ψήφους (είχε 78) και 4 έδρες (είχε 4). Οι «Ανετοι» (ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ) πήραν 14 ψήφους (είχαν 39) και 1 έδρα (είχαν 2).

Η πρωτιά της ΠΚΣ ήρθε σαν αποτέλεσμα της δράσης που ανέπτυξαν οι δυνάμεις της όλη την προηγούμενη χρονιά, καθώς ήταν αυτές οι οποίες ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των οικοτρόφων, παλεύοντας ταυτόχρονα να ξαναζωντανέψει ο Σύλλογος μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.

Το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις της ΠΚΣ θα μπουν μπροστά ώστε ο Σύλλογος να γίνει επιτέλους πραγματικό αποκούμπι των εστιακών για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενάντια στη συνολική επίθεση που δέχονται πλάι στους υπόλοιπους συμφοιτητές και τους εργαζόμενους γονείς τους.

Επίσης, αυτοδύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές του Συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ) που έγιναν την περασμένη Τετάρτη. Η Πανσπουδαστική ΚΣ έλαβε 126 ψήφους (71 πέρσι) και 9 έδρες (5 πέρυσι).

Οικότροφοι εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής που όλη τη χρονιά ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα στο Σύλλογο, με σημαντικές κατακτήσεις, αλλά και πολλές πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις και δημιουργία πολιτιστικών ομάδων για τη ζωντάνια του Συλλόγου. Η δράση αυτή αγκαλιάστηκε φέτος από ακόμα περισσότερους οικότροφους και αυτό αποτυπώνεται και στη σημαντική άνοδο σε ψήφους και έδρες στις εκλογές. Ο Σύλλογος της ΦΕΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει προσπάθεια για συντονισμό της δράσης του με τους υπόλοιπους συλλόγους των Εστιών, αφού είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Διεξαγωγή εκλογών στις 11 - 12 - 13 Απρίλη

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, προχωράει στις 11 - 12- 13 Απρίλη ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας. Για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει ψηφιστεί τριμελής Εφορευτική Επιτροπή και διμελής αναπληρωματική. Τις μέρες διεξαγωγής των εκλογών οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν με την επίδειξη του «πάσο» και της Αστυνομικής Ταυτότητας. Η κατάθεση των ψηφοδελτίων και των εκλογικών συνδυασμών θα γίνεται μέχρι τις 10 Απρίλη στην Εφορευτική Επιτροπή. Κάθε ψηφοδέλτιο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι εικοσιένα (21) υποψήφιους.

Κυκλοφορεί και η εφημερίδα του Συλλόγου

Κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με τίτλο «Τετράδια Ιστορίας & Αρχαιολογίας», το οποίο οι φοιτητές μπορούν να το προμηθευτούν από το χώρο του Συλλόγου στη σχολή.

Στις σελίδες της εφημερίδας περιλαμβάνονται άρθρα για τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου, αφιέρωμα στο 3ο Φεστιβάλ, αλλά και στη γενικότερη δράση του Συλλόγου. Αποκορύφωμα της δράσης του είναι η καθημερινή συλλογή 440 ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και η ενεργή δράση και συμμετοχή του στους αγώνες ενάντια στο έγκλημα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην εφημερίδα περιλαμβάνονται άρθρα με χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμη πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και ειδικότερα για τη δράση που ανέπτυξε ο Σύλλογος ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Ιδιαίτερη αναφορά στη 12σέλιδη εφημερίδα του Συλλόγου γίνεται στο Προσφυγικό, στις πραγματικές αιτίες του, στον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται από τα αστικά ΜΜΕ, η φύση της αστικής φιλανθρωπίας και στον αντίποδα η ουσιαστική και πλούσια δράση του Συλλόγου όπως αποτυπώθηκε και μέσα από το φωτογραφικό φακό. Ακολουθούν αφιερώματα στα 195 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, στον Ρώσο σκηνοθέτη Αν. Ταρκόφσκι και για τη βία στα γήπεδα.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής

Τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας και στην οποία σημειώνεται:

«Στο Δήμο Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οξύνονται χρόνο με το χρόνο, γεγονός που απασχολεί έντονα εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και άλλους φορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός, κατά συνέπεια και οι ανάγκες.

Η επιδείνωση των προβλημάτων σχετίζεται με: Την κτιριακή υποδομή, τα πολυπληθή τμήματα, την υποχρηματοδότηση σχολικών επιτροπών, τα εκπαιδευτικά κενά, την απουσία νηπιαγωγείων σε "ζωντανές" περιοχές του δήμου (Τυμπάκι - περιοχή Αγίας Αικατερίνης, Πηγαϊδάκια, Καμηλάρι), με την ανάγκη προαγωγής δημοτικών σχολείων (3ου Δημοτικού Τυμπακίου, Καπαριανών και Βώρων), τις σημαντικές ελλείψεις κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών στην Προσχολική Αγωγή καθώς και στην Ειδική Αγωγή (Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πόμπιας, ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Γαλιάς), τη μεταφορά μαθητών, την απουσία τμημάτων ένταξης σε πολλά δημοτικά σχολεία, τις κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από τον υπουργό Παιδείας μέτρα για:

  • Την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών του Δήμου Φαιστού με την ίδρυση - προαγωγή - επαναλειτουργία σχολικών μονάδων.
  • Την κάλυψη των οξυμένων αναγκών της σχολικής στέγης και τη χρηματοδότησή τους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης μεταφοράς των μαθητών.
  • Τη διατήρηση των οργανικών θέσεων και το μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για «θελκτική» επαγγελματική εκπαίδευση

Στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε εκδήλωση στο Χαϊδάρι ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας πως «δεν θεωρούμε τα σχολεία (ΕΠΑΛ) μια δεύτερη κατηγορία σχολείων, αλλά θέλουμε να είναι θελκτικά για τα παιδιά, μέσω του προγράμματος και των ευκαιριών για μάθηση και κατάρτιση που θα παρέχουν. Σχεδιάζουμε την αναμόρφωση των ειδικοτήτων και την καθιέρωση 4ου έτους για τη μαθητεία και τη σύνδεση με την παραγωγή». Το υπουργείο Παιδείας προπαγανδίζει και υλοποιεί την επίσημα διακηρυγμένη αστική στρατηγική για μαζικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς παράγει άμεσα φθηνούς εργαζόμενους στην καπιταλιστική αγορά (η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή) με τους όρους της. Η δήλωση πως δεν πρόκειται για «δεύτερη κατηγορία σχολείων» δεν μπορεί να κρύψει ότι τα παιδιά από τα 15 τους χρόνια ωθούνται σε δύο διαφορετικές διαδρομές (Γενικό Λύκειο - ΕΠΑΛ) χωρίς τελικά να παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια ούτε από τη μία ούτε από την άλλη.

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για χρήματα από τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης που «σπαταλήθηκαν χωρίς να έχουν ουσιαστική επίδραση στην εκπαίδευση», ενώ σημείωσε πως «οι συνέπειες της κρίσης στην εκπαίδευση, η οποία ήδη είχε προβλήματα στόχων, αξιοπιστίας και διαφθοράς, είναι ορατές». Είναι πάντως γεγονός πως κοινοτικά κονδύλια «έπιασαν τόπο», χρηματοδοτώντας προγράμματα της ΕΕ αλλά και ως μοχλός επέκτασης και στην εκπαίδευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που συμβαδίζουν απόλυτα με τη στρατηγική της.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρουσίαση της θέσης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδήλωση γίνεται σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο 53ο Δημοτικό Σχολείο (παλιά Ακαδημία) και την παρουσίαση θα κάνει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλλαγή διευθυντή στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Την παραίτησή του από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου υπέβαλε ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την απόφασή του να αφιερώσει το Φεστιβάλ σε βελγικές παραγωγές, όπως είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ ανέλαβε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που συνδέονται με το περιεχόμενο των σπουδών σε κάθε σχολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή τη βδομάδα γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Αύριο Τετάρτη, στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, στη 1 μ.μ. (αίθουσα Ι10 στο ισόγειο), με θέμα «"Είναι αυτοί που νίκησαν το θάνατο, είναι αυτοί που έδειξαν το δρόμο για τη ζωή". 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Διδάγματα για το σήμερα». Ομιλήτρια: Φωτεινή Τσώλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη, στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι (200άρες αίθουσες - κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μεγάλα έργα και ανάπτυξη στον κλάδο των Κατασκευών. Ποιόν ωφελούν: τους μεγαλοεργολάβους ή τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους;». Ομιλητής: Νίκος Ζώκας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 7 Απρίλη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στις 6 μ.μ., με θέμα «ΕΕ και κινητικότητα των νέων. Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;». Ομιλητής: Σ. Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 8 Απρίλη, στο Χημικό Ιωαννίνων, στις 3.30 μ.μ. (αίθουσα Χ3132Α), με θέμα «Οι εξελίξεις στους κλάδους των Τροφίμων και του Φαρμάκου. Τι συνεπάγεται αυτό για τους χημικούς και την Ερευνα; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητές: Ιωάννα Τσίκαρη, στέλεχος του ΚΚΕ, χημικός και Γιώργος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, διαιτολόγος - διατροφολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ