ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ο νόμος - λαιμητόμος

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια συζητείται από το Σάββατο το νομοσχέδιο - λαιμητόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σήμερα τη νύχτα με την ψήφισή του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας (4ης) συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του νομοσχεδίου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, το περιεχόμενο της άσφαιρης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθούσε στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σαφές ότι σ' αυτήν τη διαδικασία εναντιώνονται δύο κόσμοι. Ο ένας κόσμος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται η ΝΔ. Είναι ο κόσμος κυρίως των εργοδοτών (...) θεωρώντας η ΝΔ ότι μόνο υπερασπίζοντας και δίνοντας παραπάνω προνόμια στους εργοδότες, θα μπορέσει να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη».

Ο «άλλος κόσμος», σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αυτός ο οποίος σήκωσε το βάρος της κρίσης» και τον υπερασπίζεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο! Μάλιστα, όπως προκλητικά εξήγησε, η κυβέρνηση «τοποθετεί την ισονομία στη λογική του ασφαλιστικού συστήματος και λέει ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μεταχειρίζονται από το κράτος ως ίσοι».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του κόμματός του, όταν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ ψήφιζαν τον περασμένο Αύγουστο το μνημόνιο, υποστήριξε ότι ο λογαριασμός που φέρνει η κυβέρνηση είναι «πολύ υψηλότερος αυτού που ζητούσαν οι δανειστές πριν ένα χρόνο», υπερασπιζόμενος επί της ουσίας με λογιστικά κριτήρια της ανατροπές που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μια άλλη κυβέρνηση με ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα χρειαζόταν αυτά τα μέτρα», φανερώνοντας ότι ο καβγάς γίνεται για το μείγμα της διαχείρισης που θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη του κεφαλαίου, συνθλίβοντας όμως σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα.

Τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις Κουτρουμάνη - Λοβέρδου υπερασπίστηκε εκ νέου η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ από το «Ποτάμι», ο Κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναχρονιστικό» γιατί θεωρεί «ανεπιθύμητη την ιδιωτική ασφάλιση».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή, μέσω του βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρου, τοποθετήθηκε για τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου και επέμεινε στη διαμόρφωση «φορολογικού περιβάλλοντος» αντίστοιχο της Βουλγαρίας, για να μη φεύγουν από τη χώρα οι «επενδυτές». Η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «υπηρετεί τον διακαή πόθο του μεγάλου κεφαλαίου να τελειώνει με την Κοινωνική Ασφάλιση. Να τελειώνει για να μείνει χρήμα. Ηδη με το νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο δίνετε αφειδώς κρατικές χρηματοδοτήσεις, μεγάλες φοροαπαλλαγές. Από πού; Από τις συντάξεις που κόβετε στους συνταξιούχους. Να παραμείνει χρήμα στον κρατικό κορβανά, για να τα πάρουν οι "σωτήρες" της οικονομίας όπως μια ζωή».

Οσο για την «αντιπαράθεση» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, κυβερνητικά και μη, ανέφερε: «Η στρατηγική σας δεν διαφέρει. Ιδια στρατηγική έχετε και αυτή υπηρετείτε με άλλες μορφές διαχείρισης. Εξάλλου, το ότι ψηφίσατε όλοι μαζί το μνημόνιο τι σημαίνει; Οτι πάνω από όλα είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. Πάνω απ' όλα είναι η σωτηρία αυτών που υπερασπίζεστε και αυτών που στηρίζετε μέσα από όλο το νομοθετικό πλαίσιο, με όλη την πολιτική σας σε όλες τις πτυχές της ζωής της λαϊκής οικογένειας».

Εκανε σαφές, τέλος, ότι «για μας αυτό το σχέδιο νόμου - το λέμε και εδώ, όπως το είπαν και σήμερα έξω οι εργαζόμενοι που απέργησαν, που συγκεντρώθηκαν και απεργούν και αύριο και απεργούν και μεθαύριο - πρέπει να αποσυρθεί. Ετσι και αλλιώς, στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού είναι ένα "έγκλημα"».

Στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στον «Καρυπίδη»

Στο πλευρό τους τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων της Αθήνας

Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνεται στο υπουργείο
Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνεται στο υπουργείο
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία και έκαναν πορεία από την Ομόνοια μέχρι το υπουργείο. Εκεί συναντήθηκαν με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, ενώ η επιχείρηση εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Ο τελευταίος δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται οι μισθοί τεσσάρων μηνών (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη) και το δώρο Πάσχα, ο δικηγόρος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να καταβληθεί ένας μόλις μισθός, κι αυτός όχι πριν τα τέλη του μήνα. Και ενώ η εργοδοσία σχεδιάζει να μην πληρώσει ούτε ευρώ από τα χρωστούμενα για τουλάχιστον άλλες τρεις βδομάδες, το υπουργείο, από τη μεριά του, περιορίστηκε να προτείνει στην επιχείρηση να καταθέσει σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων και του επιχειρησιακού σωματείου βρέθηκαν εκτός από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας.

Παράλληλα, κινητοποίηση έγινε στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, από τους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα. Οι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, ενώ τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στην κεντρική Επιθεώρηση Εργασίας.

Καταγγέλλουν απαξίωση υποδομών της Ζώνης

Την παραπέρα υποβάθμιση των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Στην κοινή τους ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν:

«Το τελευταίο διάστημα έχει κλείσει, με σκοπό την επιθεώρηση και την επισκευή, η μεγάλη πλωτή δεξαμενή του Περάματος. Ενώ η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι θα προχωρούσε άμεσα, για κάποιους λόγους έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτή η γερασμένη δεξαμενή να παραμένει κλειστή χωρίς να υπάρχει από καμία πλευρά απάντηση για το πότε θα ξαναλειτουργήσει.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται μια κατάσταση στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης όπου μετατρέπεται σταθερά σε χώρο στάθμευσης παροπλισμένων πλοίων. Με τις εξελίξεις αυτές αναβάλλονται και ακυρώνονται μια σειρά εργασίες επισκευής που υπήρχε η δυνατότητα να εργαστούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα χώρο δουλειάς όπου οι μακροχρόνια άνεργοι είναι χιλιάδες».

Επισημαίνουν ακόμα πως στα πλοία όπου γίνονται εργασίες «η εργοδοσία επιτίθεται εφαρμόζοντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της από όλες τις κυβερνήσεις, χτυπώντας όλο και περισσότερο κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας που καθημερινά γίνονται καταγγελίες από συναδέλφους, αλλά και εντοπίζονται από τις πενταμελείς επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας».

Στο φόντο αυτό, τα σωματεία καταγγέλλουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς αντί να ενισχύει τους έλεγχους «σε ένα είδος εργασίας όπου η κάθε παράλειψη στα μέτρα ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε βαριά έως και θανατηφόρα ατυχήματα, υπονομεύει με κάθε τρόπο την καθημερινή λειτουργία τους συνεχίζοντας στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είμαστε πια πεισμένοι ότι υλοποιούν το πάγιο αίτημα των εφοπλιστών και των εργοδοτών για κατάργηση κάθε έλεγχου, καταργώντας κάθε έννοια μέτρου ασφάλειας που το βλέπουν μόνο ως κόστος».

Σε αναβρασμό στο «Athens Ledra»

Απλήρωτοι από τα μέσα του Μάρτη βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τη μισθοδοσία για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, για τον Απρίλη, καθώς και το δώρο Πάσχα. Την Παρασκευή το απόγευμα συνεδρίασε το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και αποφάσισε να καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη, στις 4 μ.μ., προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ