ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ
Αμερικανοί κομάντος και κατασκοπευτικά αεροπλάνα

Κατεστραμμένο προάστιο της Σύρτης στη Λιβύη, από την προηγούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη δράση των τζιχαντιστών

Copyright 2016 The Associated

Κατεστραμμένο προάστιο της Σύρτης στη Λιβύη, από την προηγούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη δράση των τζιχαντιστών
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τη δράση «πολλών δεκάδων» Αμερικανών κομάντος σε περιοχές της Λιβύης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (δημιούργημα των ιμπεριαλιστών) και τη συμμετοχή τους σε συγκρούσεις έξω από την πόλη Μισράτα, τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνει σε χτεσινό ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέροντας ως «εφαλτήριο» για τις εκεί επιχειρήσεις στρατιωτική βάση στη Σικελία και τη νήσο Παντελερία, που βρίσκεται μεταξύ των σικελικών και λιβυκών ακτών.

Οι ΗΠΑ δεν περιορίζονται μόνο στην αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη, καθώς έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων, παρακολουθώντας τις κινήσεις τουλάχιστον 6.000 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που έχουν το κεντρικό «στρατηγείο» τους στην πόλη Σύρτη. Σχεδιάζουν μάλιστα με συμμάχους τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ την επόμενη φάση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην πολύπαθη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και στόχο το ξαναμοίρασμα της τράπουλας με τα πετρέλαια και τον άλλο σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν να προωθήσουν τη μερική άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων ώστε να εξοπλίσουν «κατάλληλα» τη νέα λιβυκή κυβέρνηση και το στρατό έναντι των τζιχαντιστών...

Το ίδιο 24ωρο, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε σε έκθεσή της, βάσει στοιχείων που της έδωσαν κάτοικοι της Σύρτης που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, σωρεία εγκλημάτων που διαπράττουν οι τζιχαντιστές, αφότου κατέλαβαν προ διετίας την πόλη, όπως σταύρωση, ή δημόσιο μαστίγωμα «απίστων», εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους θεωρηθούν «ασεβείς», μαύρο ολόσωμο «ράσο», γνωστό ως αμπάγια, ακόμη και σε κορίτσια 10 ετών, ακύρωση γάμων νεαρών κοριτσιών προκειμένου να νυμφευτούν μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» κ.λπ.

Σχέδιο για ιταλο-λιβυκό σύμφωνο επενδύσεων

Την ανανέωση ενός προ οκταετίας συμφώνου, που είχε υπογραφτεί από τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον τότε Πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, με το οποίο η Ρώμη είχε δεσμευτεί να κάνει επενδύσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη ως αποζημίωση για την ιταλική αποικιοκρατία, με αντάλλαγμα συμβόλαια Ενέργειας και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, συζήτησαν το περασμένο 48ωρο Ιταλοί και Λίβυοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες για το «σύμφωνο φιλίας» του 2008 έγιναν από τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σιάλα, και τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Γκεντιλόνι, στη Ρώμη, την Τρίτη.

Χτες επίσης, στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η πρώτη «Διυπουργική συνδιάσκεψη Ιταλίας - Αφρικανικής Ενωσης» με στόχο, όπως αναφέρεται, «την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μάχη κατά του βίαιου εξτρεμισμού, η διαχείριση μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία και η βιώσιμη ανάπτυξη».

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Αεροπορικές επιδρομές στα νοτιοανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις τους στα νοτιοανατολικά, ακόμα και με εναέριες επιδρομές, όπως έγινε χτες στην επαρχία Χακάρι, στα σύνορα με τη Συρία. Με στόχο την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών» του ΡΚΚ, ο στρατός έπληξε στόχους των Κούρδων ανταρτών και στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μαχητές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τουρκικές αρχές.

Επίσης, στην επαρχία Χακάρι, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, στην πόλη Σεμντινλί, μετά από βομβιστική επίθεση σε στρατιωτικό όχημα. Ο στρατός απάντησε, επιστρατεύοντας και ελικόπτερα για την κάλυψη χερσαίων δυνάμεων που αναζητούσαν τους βομβιστές.

Στο μεταξύ, μετά την ειδοποίηση που, από προχτές, έχει μοιράσει η αστυνομία σε όλες τις επαρχίες, για κίνδυνο τρομοκρατικής «επίθεσης» σήμερα, μέρα εθνικής εορτής για τη χώρα με πολλές εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί, χτες και η αμερικανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο κάλεσμα για προσοχή, ενόψει μάλιστα και του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΡ που θα γίνει την Κυριακή.

Τέλος, αργά προχτές το βράδυ, η Βουλή ενέκρινε, στον πρώτο γύρο, με 348 ψήφους υπέρ και 155 ψήφους κατά, τη ρύθμιση που θα επιτρέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, η οποία αναμένεται να έχει άμεση εφαρμογή καταρχάς σε βουλευτές του HDP που έχουν κατηγορηθεί για στήριξη «τρομοκρατικής» δράσης (βλ. ΡΚΚ). Αύριο, θα γίνει και ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας. Αν συγκεντρωθούν πάνω από 367 ψήφοι, τότε η εφαρμογή της ρύθμισης θα προχωρήσει κανονικά. Αν, ωστόσο, συγκεντρωθούν από 330 και πάνω, θα χρειαστεί δημοψήφισμα για την έγκρισή της. Το ΑΚΡ έχει σήμερα 317 βουλευτές.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ASEAN
Σήμερα και αύριο στο Σότσι

Η Μόσχα επιδιώκει αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας

ΣΟΤΣΙ.--

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στο Σότσι της Ρωσίας οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που φέτος έχουν και εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 20 χρόνων διμερούς «διαλόγου».

Σε μήνυμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας ως «καλή βάση» για τη μετεξέλιξη των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της «στρατηγικής συνεργασίας». Εξηγεί ότι η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν «τη βελτίωση της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και την αναζήτηση νέων τρόπων για την καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας, του ένοπλου εξτρεμισμού και του διεθνούς εγκλήματος». Ενώ, συνεχίζοντας, δεν παραλείπει να προσδιορίσει και τους τομείς οικονομικής συνεργασίας στους οποίους προσβλέπουν και τα ρωσικά μονοπώλια: «Ακόμα ένα σημαντικό καθήκον είναι να συνειδητοποιήσουμε την πλούσια οικονομική δυναμική των σχέσεών μας και να αυξήσουμε το ύψος των εμπορικών συναλλαγών και των αμοιβαίων επενδύσεων». Διατυπώνει μάλιστα την ελπίδα του το Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα ακολουθήσει τη Σύνοδο να μπορέσει να οδηγήσει σε «αποτελεσματικά μέτρα για την επέκταση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές και υποδομές».

Τέλος, ο Ρώσος ηγέτης δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ήδη εξετάζεται «η πιθανότητα εγκαθίδρυσης πολύπλευρων επαφών μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της ASEAN, όπως και του συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών των τεράστιων δομών ολοκλήρωσης στο μέλλον. Είναι, επίσης, ζωτικό ζήτημα η οικοδόμηση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ ASEAN και Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO).

Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση είναι διακρατική καπιταλιστική ένωση που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και έχει μέλη σήμερα τα κράτη Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν. Στη SCO σήμερα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Πακιστάν και Ινδία οδεύουν προς πλήρη ένταξη, ενώ θέση «παρατηρητή» έχουν Αφγανιστάν, Μογγολία και Ιράν και θέση «εταίρου σε διάλογο» οι Τουρκία και Σρι Λάνκα.

ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διεύρυνση διμερούς συνεργασίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνέδριο για την ασφάλεια πτήσεων και έρευνας και διάσωσης στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ διοργανώνεται σήμερα στη Λευκωσία, με τη στήριξη των υπουργείων Μεταφορών Κύπρου και Ισραήλ. Ως οργανωτές εμφανίζονται το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (ΜΚΟ με έδρα στη Λευκωσία) και το Ινστιτούτο «Fisher» του Ισραήλ (συνδέεται απευθείας με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία). Στελέχη των δύο ιδρυμάτων σημείωναν σε δηλώσεις τους ότι πρόκειται για ένα συνέδριο σημαντικό, καθώς εδραιώνει τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στους συγκεκριμένους τομείς, εν μέσω εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, και υπό το φως της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι θέματα που αφορούν την ασφάλεια πτήσεων που θα πραγματοποιούνται όταν δραστηριοποιηθούν οι πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, γενικότερα η ενίσχυση του συντονισμού σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ ανέδειξε και η προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε αυτήν συζητήθηκε και η προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, με τον Νετανιάχου να διαβεβαιώνει ότι δε θα επηρεαστούν οι σχέσεις Τελ Αβίβ - Λευκωσίας. Ο δυο ηγέτες συζήτησαν και για τα Ενεργειακά, ενόψει και της σχετικής συνάντησης που θα έχουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

ΣΥΡΙΑ
Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για πρώτη φορά χτες, μετά από τέσσερα χρόνια, οι περίπου 10.000 κάτοικοι της περιοχής Χαράστρα στην Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού παρέλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, που κατέφθασε στις περιοχές τους με 29 φορτηγά που είχαν μισθωθεί για λογαριασμό της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ΑΡ ότι δυνάμεις του ρωσικού στρατού στη Συρία ξεκίνησαν την κατασκευή νέας στρατιωτικής βάσης στα περίχωρα της πόλης Παλμύρα. Είπε μόνο ότι πρόκειται για ένα προσωρινό στρατόπεδο μονάδων του «Διεθνούς Κέντρου Κατά των Ναρκών» του ρωσικού στρατού, που έχει αναλάβει την εξουδετέρωση πολλών εκατοντάδων ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών που εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» φεύγοντας από την Παλμύρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ