Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ASEAN
Σήμερα και αύριο στο Σότσι

Η Μόσχα επιδιώκει αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας

ΣΟΤΣΙ.--

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στο Σότσι της Ρωσίας οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που φέτος έχουν και εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 20 χρόνων διμερούς «διαλόγου».

Σε μήνυμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας ως «καλή βάση» για τη μετεξέλιξη των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της «στρατηγικής συνεργασίας». Εξηγεί ότι η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν «τη βελτίωση της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και την αναζήτηση νέων τρόπων για την καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας, του ένοπλου εξτρεμισμού και του διεθνούς εγκλήματος». Ενώ, συνεχίζοντας, δεν παραλείπει να προσδιορίσει και τους τομείς οικονομικής συνεργασίας στους οποίους προσβλέπουν και τα ρωσικά μονοπώλια: «Ακόμα ένα σημαντικό καθήκον είναι να συνειδητοποιήσουμε την πλούσια οικονομική δυναμική των σχέσεών μας και να αυξήσουμε το ύψος των εμπορικών συναλλαγών και των αμοιβαίων επενδύσεων». Διατυπώνει μάλιστα την ελπίδα του το Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα ακολουθήσει τη Σύνοδο να μπορέσει να οδηγήσει σε «αποτελεσματικά μέτρα για την επέκταση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές και υποδομές».

Τέλος, ο Ρώσος ηγέτης δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ήδη εξετάζεται «η πιθανότητα εγκαθίδρυσης πολύπλευρων επαφών μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της ASEAN, όπως και του συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών των τεράστιων δομών ολοκλήρωσης στο μέλλον. Είναι, επίσης, ζωτικό ζήτημα η οικοδόμηση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ ASEAN και Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO).

Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση είναι διακρατική καπιταλιστική ένωση που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και έχει μέλη σήμερα τα κράτη Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν. Στη SCO σήμερα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Πακιστάν και Ινδία οδεύουν προς πλήρη ένταξη, ενώ θέση «παρατηρητή» έχουν Αφγανιστάν, Μογγολία και Ιράν και θέση «εταίρου σε διάλογο» οι Τουρκία και Σρι Λάνκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ