Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Εν αναμονή αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σύστημα

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται την Κυριακή στην Αυστρία, όπου αναμετρούνται οι νικητές του πρώτου γύρου στις 24 Απρίλη, ο Νόρμπερτ Χόφερ από το αντιμεταναστευτικό, ρατσιστικό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) που είχε 35,3%, και ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων με 21,3%. Η Ιρμγκραντ Γκρις με 19% ανακοίνωσε χτες ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο των Πρασίνων, ενώ ο νέος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός (καγκελάριος), που ορκίστηκε προχτές, Κρίστιαν Κερν, δεν διευκρίνισε τη στάση του, αλλά είναι φανερό ότι κλίνει προς τον υποψήφιο των Πρασίνων. Πάντως, τόνισε ότι θα προτιμούσε να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OVP), χωρίς όμως να αποκλείσει κάθετα μελλοντική συνεργασία με το ακροδεξιό FPO.

Ο 50χρονος έως τώρα επικεφαλής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων αντικατέστησε τον παραιτηθέντα πρώην καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, που δέχτηκε εσωκομματική κριτική, γιατί προσέγγισε με τις θέσεις του την αντιμεταναστευτική πολιτική του FPO, και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών πήρε μόλις 11,3%.

Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας που κανένας υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Αυστρίας, είναι ενδεικτικό της αναδιάταξης που πραγματοποιείται στο αστικό - πολιτικό σύστημα σε αυτήν τη χώρα όπως και σε άλλες, όπου εθνικιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις αναδεικνύονται ως καταλληλότεροι διαχειριστές. Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών χρησιμοποιείται ως σημείο αιχμής για τη χειραγώγηση του λαού, την ίδια ώρα που αυτός φορτώνεται περισσότερα βάρη, για να ξεπεράσει το κεφάλαιο τις δυσκολίες της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μάλιστα, ο ακροδεξιός υποψήφιος εμφανίζεται από κάποια δημοσιεύματα διατεθειμένος, αν εκλεγεί, να ζητήσει νέες εκλογές, αξιοποιώντας και τριβές στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών με το Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, πολλά στοιχεία δείχνουν, περιλαμβανομένου και προσφυγικού ζητήματος, ότι η αυστριακή αστική τάξη - όπως και η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) - διεκδικεί την αναβάθμισή της μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ