ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντεπίθεση για να τους «κόψουμε» το δρόμο!

Μαζικά διαδήλωσαν την Κυριακή σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίοι, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Το σύνθημα στην πλάτη τη εξέδρας, που στήθηκε στην πλατεία Ομόνοιας, αλλά και στο πανό του ΠΑΜΕ που τέθηκε επικεφαλής της μεγάλης πορείας προς το Σύνταγμα, έδωσε το απόγευμα της Κυριακής το στίγμα της εργατικής - λαϊκής απάντησης στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή και στο οποίο περιέχεται ο «κόφτης» μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων: «Να τους "κόψουμε" το δρόμο. Αντεπίθεση».

Δεκάδες σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι φοιτητών και γυναικών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν με παλμό και με συνθήματα όπως: «Δώστε αυξήσεις στους εργάτες - κόψτε τα προνόμια στους κεφαλαιοκράτες», «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή».

Παρά την απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν αρχικά στις προσυγκεντρώσεις και στη συνέχεια στη Ομόνοια, όπου την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Δυο βδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το νομοθετικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους, στους βιοπαλαιστές.

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Εμείς είμαστε και σήμερα εδώ, ταξικά συνδικάτα και σωματεία, σωματειακές επιτροπές, Λαϊκές Επιτροπές, νέοι και νέες, άνεργοι και συνταξιούχοι, γυναίκες, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους. Συνεχίζουμε να βροντοφωνάζουμε ότι δε δεχόμαστε την εξαθλίωση! Δε "μασάμε" από ψεύτικες ελπίδες και κάλπικες υποσχέσεις, που απεργάζεται η κυβέρνηση, για να πείσει το λαό ότι τάχα "τα δύσκολα πέρασαν".

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα προσκυνήσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε θα αποδεχτούμε να ματώνουμε γι' αυτά. Καμιά ηττοπάθεια, κανένας συμβιβασμός!

Σε αυτό το δρόμο, που είναι μονόδρομος για κάθε άνθρωπο του καθημερινού μόχθου, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, αυτούς που δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας, που προβληματίζονται και αγανακτούν, αλλά ταλαντεύονται, διστάζουν ή φοβούνται να κάνουν το βήμα του ταξικού αγώνα!

Ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ρίχνονται στην "κόλαση" της αντεργατικής και αντιλαϊκής νομοθεσίας, το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει το δικό του "παράδεισο" στο νέο "αναπτυξιακό νόμο". Με νέες φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, νέα κίνητρα σε μεγαλοξενοδόχους, φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές, δωρεάν κρατικές χρηματοδοτήσεις ως και το 45% της επένδυσης, επιδότηση με χιλιάδες ευρώ για κάθε θέση εργασίας, επιδότηση του "επιχειρηματικού κινδύνου" - κάλυψη των ζημιών, νέο ζεστό χρήμα για τη μεγαλοεργοδοσία από το "πακέτο Γιούνκερ".

Η κεφαλή της πορείας στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, στο Σύνταγμα
Η κεφαλή της πορείας στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, στο Σύνταγμα
Ο επόμενος γύρος αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται! Μπροστά μας έχουμε ένα καυτό καλοκαίρι παραγωγής αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Με οργάνωση στα σωματεία μας να δυναμώσουμε την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, το μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, να ενισχύσουμε το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική.

Το μεγάλο κεφάλαιο και όσοι το υπηρετούν φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό, ταξικό κίνημα, το κίνημα που δεν μπορούν να βάλουν στο χέρι. Μπορούμε και πρέπει να επιβεβαιώσουμε το φόβο τους, ξεπερνώντας και δικές μας αδυναμίες, χτίζοντας στους χώρους δουλειάς πιο μαζικές και γερές εργατικές οργανώσεις με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και σε αυτούς που την υπηρετούν».

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου, η οποία καταλήφθηκε ολόκληρη από τους διαδηλωτές, καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από την Ομόνοια, όταν η κεφαλή έμπαινε στο Σύνταγμα. Μέσω της Φιλελλήνων, η πορεία κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ ένα άλλο τμήμα της γέμισε την Οθωνος, πλευρικά της πλατείας Συντάγματος.

Πολλαπλό το μήνυμα της πορείας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές συμμετείχαν μαζικά, για να καταδικάσουν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στην κεφαλή της πορείας οι σημαίες της ΕΔΥΕΘ και από πίσω τα μπλοκ του ΠΑΜΕ
Στην κεφαλή της πορείας οι σημαίες της ΕΔΥΕΘ και από πίσω τα μπλοκ του ΠΑΜΕ
Βήμα εναντίωσης και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, με αιχμή τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα μέτρα που παίρνει με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, αποτέλεσε η Πορεία Ειρήνης, που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Οπως κάθε χρόνο, την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της πορείας την είχε η ΕΔΥΕΘ, αλλά φέτος πλαισιώθηκε από δεκάδες σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να διαδηλώσουν ενάντια στα βάρβαρα και φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο διαδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, αναβλήθηκε λόγω της δυνατής βροχής.

Η πορεία ξεκίνησε από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Εκεί που πριν από 53 χρόνια, ο βουλευτής της ΕΔΑ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, δέχθηκε δολοφονική επίθεση, που οδήγησε στο θάνατό του λίγες μέρες μετά.

Η συγκέντρωση στο σημείο τερματισμού ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και το τραγούδι της Ειρήνης από τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς της ΟΓΕ.

Η συγκέντρωση στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Η συγκέντρωση στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, μίλησε ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις, που υπέγραψαν τη Συμφωνία εγκατάστασης του Στρατηγείου, αλλά και αυτά τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν την παραμονή και δράση του. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρεί την παρουσία του, αναβαθμίζει όλες τις ξένες, ευρωατλαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον τόπο μας. Δεν θα σταματήσουμε ν' απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο Γιώργος Τσαμπούκης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, το χτύπημα στο Ασφαλιστικό, η φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων δεν τους αρκεί! Δοκιμάζουν τις αντοχές μας, μας εξαθλιώνουν και προκαλούν. Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την πολιτική που έχει ως μόνο και αποκλειστικό στόχο να σωθούν τα κέρδη των λίγων, για να γίνουν αυτοί ακόμα πιο ισχυροί».

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν από το ΠΑΜΕ και σε μια σειρά από άλλες πόλεις τις μέρες της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Στη Θεσσαλία, πικετοφορίες έγιναν στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα την Κυριακή, και στο Βόλο το πρωί του Σαββάτου. Στην Πάτρα, έγινε το απόγευμα της Κυριακής συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ και στην Αρτα η διαδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής υπό βροχή. Στη Χαλκίδα, κινητοποίηση έγινε το πρωί του Σαββάτου και στην Ξάνθη το απόγευμα της Κυριακής, όπως και στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Δράμα και Πτολεμαΐδα. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο, όπως και την Κυριακή στη Λευκάδα, από το Εργατικό Κέντρο.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του

Την ώρα που η διαδήλωση του ΠΑΜΕ βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ και Πρόεδρο της ΚΟ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, βγήκε από τη Βουλή και συναντήθηκε με την κεφαλή της πορείας. Εκεί, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό που θα ήθελα να στείλουμε ως μήνυμα αυτήν τη στιγμή, ως ΚΚΕ, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος, μαζί με τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν, είναι ότι ο ελληνικός λαός τελικά δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από τις διάφορες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, από αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να οργανώσει εδώ και τώρα την πάλη του ακόμα πιο δυναμικά, να οργανώσει τη λαϊκή του συμμαχία και να παλέψει μέχρι να ανατραπούν συνολικά αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές».

Ημερίδα του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46 πλ. Βικτωρίας, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια») με θέμα: «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές». Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, στο κάλεσμά του, «η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση. Η αντεργατική νομοθεσία, που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου για θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας και έχει δώσει ισχυρό πλήγμα στις ΣΣΕ, με συνέπεια τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων. Σκοπός της ημερίδας είναι να φωτιστούν όλες αυτές οι πλευρές με τη συμμετοχή και τη συμβολή σωματείων, επιτροπών εργαζομένων, συνδικαλιστών. Να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα ενισχύσουν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, για την υπογραφή ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών, αλλά και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών».

Οδηγούν συνδικαλίστρια σε δίκη

Σε δίκη σέρνεται από την εργοδοσία η συνδικαλίστρια Ολγα Κολιούση, ταμίας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και εκλεγμένη στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στη «Wind». Δικάζεται την Παρασκευή 27/5, μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει η διοίκηση της εταιρείας το καλοκαίρι του 2009, με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Wind» στη Λεωφόρο Αθηνών, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης. Η εργοδοσία είχε την ίδια μέρα προχωρήσει στην απόλυση της συνδικαλίστριας, όπως υπενθυμίζει το ΣΕΤΗΠ, έπειτα όμως από τις κινητοποιήσεις του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου, την έκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχε υποχρεωθεί να την επαναπροσλάβει. Το ΣΕΤΗΠ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Ευελπίδων. Το επιχειρησιακό σωματείο στη «Wind» έχει προκηρύξει την ίδια μέρα στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.).

Συνελεύσεις - συσκέψεις - εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική απεργία των οικοδόμων το 1967 πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Τετάρτη 25/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1).
  • Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, την Πέμπτη 26/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και στις εκλογές που θα γίνουν στα γραφεία του (Περιάνδρου 18, Ιλίσια) καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, στις 26 Μάη, στις 11 το πρωί.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 29/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).
  • Γλέντι για τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου οργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Κυριακή 29/5, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ