ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Βαφτίζουν «απλή αναλογική» την πρότασή τους και σπεκουλάρουν

Μιλούν για «γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης», ενώ διατηρούν το «πλαφόν» του 3% για την είσοδο στη Βουλή

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση να κρατάει στον «αφρό» το θέμα του εκλογικού νόμου, υπηρετώντας όλες τις σκοπιμότητες με τις οποίες συνέδεσε τις προωθούμενες αλλαγές. Επιχειρείται, μάλιστα, να ασκηθεί πίεση για την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης που δόθηκε για «δημόσια διαβούλευση», με τον ισχυρισμό ότι εισάγει την απλή αναλογική, παρότι διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή, αποκλείοντας έτσι την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε κόμματα που δεν πιάνουν το 3%. Επιμένουν, μάλιστα, να βαφτίζουν «απλή αναλογική» την πρότασή τους, παρότι μόλις το 2012, στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ τονιζόταν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ρήτρα του 3% «δε συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής»...

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ισχυρίστηκε ότι «η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της Αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων» και πως «η επιλογή που γίνεται έχει να κάνει με το εάν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο έναν νέο δικομματισμό που θα θεριέψει στο τέλος ή και μετά την κρίση. Δηλαδή, εάν τα διδάγματα που βγήκαν δεν αξιοποιηθούν υπέρ ενός πολιτικού πλουραλισμού, υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων, ή αν ο εκλογικός νόμος θα εξωθεί σε έναν νέο δικομματισμό».

Στη βάση αυτών των ισχυρισμών, κουνάει σε άλλους το δάχτυλο για την... «ολίγον αναλογική» που κατεβάζει η κυβέρνηση! «Τώρα είναι υποχρεωμένη η Αριστερά», λέει, «ακριβώς επειδή για πρώτη φορά ιστορικά έχει αυτόν τον αριθμό των βουλευτών, στη βάση και αυτού του τερατώδους μπόνους, να πάρει θέση και να διαμορφώσει θέση απόλυτη και όχι ολίγον έγκυος, καταλάβατε, ολίγον αναλογική (...) περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (...) να αναλογιστούν (...) την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει. Και αναφέρομαι τώρα στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο ΠΟΤΑΜΙ, στην Ενωση Κεντρώων...».

Ο δε υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, επίσης ισχυρίστηκε (στο ΑΠΕ - ΜΠΕ) ότι «με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας η απλή αναλογική (...) Πρόκειται για αλλαγές που αναβαθμίζουν τη δημοκρατία και σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία της ψήφου (...) Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις...».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, υποστήριξε («Εφημερίδα των Συντακτών»): «Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτήν τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει».

Σε ό,τι αφορά στις ψήφους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τις οποίες πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ουσιαστικά ευπρόσδεκτες, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει στη ΝΔ το... «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Καλούμε, επίσης, τη ΝΔ να φρεσκάρει τη μνήμη της πριν αναφερθεί στις ψήφους της Χρυσής Αυγής: Η θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Μπαλτάκος και ο κ. Κρανιδιώτης, δεν έπεσαν από τον ουρανό». Χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση «σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης» και «πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων» και με τη σειρά του προσπαθεί να βγει στον αφρό, σπεύδοντας να κατηγορήσει όποιο κόμμα δεν ψηφίσει την πρόταση αυτή ότι «υπακούει σε μικροπολιτικές λογικές».

Ας καταγραφεί και η παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, χτες στον ΣΚΑΪ, όπου υπονόησε πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων. «Εκτιμώ ότι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων που είναι σε κάποια απόσταση μπορεί να έχουν στο εσωτερικό τους κάποιες διαφοροποιήσεις (...) Οι άλλοι πολιτικοί χώροι στο εσωτερικό τους παρόλο που ασκούνται μεγάλες πιέσεις δεν είναι ενιαίοι (...) Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που δεν είναι δημοσιονομικό δεν έχει πιέσεις, δεν έχει κεντρική κόντρα, θα μπορούσανε να εκδηλωθούν και τέτοιες αντιθέσεις», ανέφερε, ενώ κατονόμασε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, δείχνοντας παράλληλα και προς το Ποτάμι.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατηγορίες για «ακυβερνησία» εντός, λανσάρει «κυβερνησιμότητα» εκτός

Τον κίνδυνο «ακυβερνησίας» επισείει η ΝΔ απέναντι στον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, επιμένοντας η ίδια για ενισχυμένη αναλογική. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, πασχίζει να πείσει για το δικό του μείγμα διαχείρισης σε επαφές του στο εξωτερικό, όπως και για την ικανότητά του να το εφαρμόσει κερδίζοντας τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Η απλή αναλογική ξεκάθαρα δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Φανταστείτε μαζί με την οικονομική κρίση και την ακυβερνησία. Ναι. Να αναζητούμε συναινέσεις. Αλλά δεν μπορεί να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε τη δυσκολία του πράγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει κατακαλόκαιρο τον εκλογικό νόμο, γιατί μάλλον έχει στο μυαλό του την απόδραση», εκτίμησε.

Πρόσθεσε: «Εμείς υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ήμασταν και το 2009 ή το 2015 που βλέπαμε ότι θα χάσουμε. Δεν αλλάζουμε θέση ανάλογα με τις συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαία ευκαιρίας για τον εκλογικό νόμο».

Εστιάζοντας σε επιμέρους σημεία της όλης συζήτησης, σημείωσε: «Η ψήφος στα 17 είναι εξαίρεση στην Ευρώπη και στις προηγμένες δημοκρατίες. Ο κανόνας είναι τα 18. Η ΝΔ είναι υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, αλλά η κυβέρνηση δεν προχωρεί σ' αυτό και πρέπει να εξηγήσει το γιατί. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει τοποθετηθεί υπέρ ενός bonus και υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών. Τώρα η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο».

Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επικαλέστηκε χτες τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, ότι «αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ», για να προσθέσει ότι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ «στο σχέδιο ακυβερνησίας της χώρας αναζητούν συμμάχους ακόμη και στη Χρυσή Αυγή».

Στο εξωτερικό για ενίσχυση του κυβερνητικού προφίλ

Στο μεταξύ, αλλεπάλληλα ραντεβού με ξένα «funds» είχε χτες στο Λονδίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τριήμερων επαφών του με παράγοντες των διεθνών καπιταλιστικών αγορών. Οι επαφές ολοκληρώνονται αύριο στη Φρανκφούρτη, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Μπ. Κερέ.

Κατά πληροφορίες από το Λονδίνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με το επιτελείο της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων διεθνώς, αλλά και με στελέχη από «funds» όπως τα Blackrock, Blackstone, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR κ.ά. Ενας μεγάλος αριθμός εξ αυτών κατέχει ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, ελέγχει αξιοσημείωτα ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών ή και διακρατεί σημαντικό ποσοστό του στοκ των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη διοργάνωση των συναντήσεων - περιλαμβάνουν και ραντεβού ένας προς έναν, και ομαδικές παρουσιάσεις - ρόλο ενορχηστρωτή έχουν, πέραν από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και η γερμανική Deutsche Bank, με τις δυο τράπεζες να του διοργανώνουν και δείπνο χτες βράδυ παρέα με τους «καρχαρίες» των διεθνών αγορών. Προγραμματιζόταν, επίσης, συνάντηση με τα επιτελεία των «Financial Times» και της «Deutsche Welle».

Για σήμερα, η ατζέντα περιλαμβάνει πρόγευμα εργασίας, επενδυτικό forum και το απόγευμα αναχώρηση για τη Φρανκφούρτη. Στην έδρα της ΕΚΤ, πέρα από τη συνάντηση με τον Μ. Ντράγκι, θα πραγματοποιηθούν επίσης την Τετάρτη περαιτέρω συναντήσεις με «επενδυτικά κεφάλαια».

Ακολούθως, αντίστοιχα, 9 έως 11 Ιούλη ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
«Υπηρέτης» αντιλαϊκών σχεδιασμών και κάλπικων διλημμάτων

Στο πλευρό της κυβέρνησης και στους σχεδιασμούς που επιχειρεί να προωθήσει, με όχημα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τάχθηκε ξεκάθαρα η Ενωση Κεντρώων, στο πλαίσιο των παζαριών και των κομπρεμί που εξελίσσονται και της συνολικότερης διαδικασίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, αναπαράγοντας τα γνωστά χρεοκοπημένα και κάλπικα διλήμματα «δεξιάς - αντιδεξιάς», ισχυρίζεται ότι «όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο (σ.σ. της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, και προσπερνώντας - όπως και τα κυβερνητικά στελέχη - το ζήτημα της διατήρησης του «πλαφόν» του 3%, η Ενωση Κεντρώων θέτει το ... ερώτημα: «Με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα ή δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο, όταν ο κ. Τσίπρας φέρει προς ψήφιση εκλογικό νόμο;» και συμπληρώνει: «Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα, όποιος δεν ψηφίσει, είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης»...

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για συνεργασία κυβέρνησης και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ (...) αλλά ως εταίροι» και πως «σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα μπω με τους όρους μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ