ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κρατικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προσπάθειες «εθνικής συμφιλίωσης» κατέβαλαν στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, στη διάρκεια παρεμβάσεων που έκαναν στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο Ντάλας, στη μνήμη των πέντε λευκών αστυνομικών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 25χρονου Αφροαμερικανού πρώην έφεδρου του αμερικανικού στρατού, Μίκα Τζόνσον, μετά τις δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών από τις σφαίρες αστυνομικών.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στη σύντομη προσωπική διαδρομή των πέντε αστυνομικών που σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τα πυρά του 25χρονου Μ. Τζόνσον και κάλεσε τους Αμερικανούς «να βρουν νόημα στη λύπη». Με γενικολογίες για τα «θετικά του αμερικανικού έθνους» και τις δυνατότητες που έχει «να ξεπερνά ενωμένο τις δυσκολίες...», με επικλήσεις στη χριστιανική πίστη και «ενέσεις» πατριωτισμού, αμφισβήτησε ότι «οι Αμερικανοί δείχνουν σήμερα περισσότερο διχασμένοι από ποτέ». Ο Ομπάμα, επίσης, δεν μπόρεσε να κρύψει το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, τη μεγάλη οπλοκατοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένας έφηβος πιο εύκολα παίρνει ένα όπλο από ένα βιβλίο». Αλλά τα απέδωσε γενικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κρύβοντας ότι αυτή είναι η σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζεται, που σπέρνει το θάνατο, την κουλτούρα του παγκόσμιου χωροφύλακα και αιματοκυλά άλλους λαούς.

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν μεταβεί στο Ντάλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των Αφροαμερικανών Αλτον Στέρλινγκ και Φιλάντο Κάστιλ που έχασαν τη ζωή τους άδικα στις αρχές της περασμένης βδομάδας σε Μινεσότα και Λουιζιάνα.

Ωρες πριν την εκδήλωση στο Ντάλας, χιλιάδες Αμερικανοί συμμετείχαν σε δεκάδες διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι συλλήψεις διαδηλωτών.

  • Δύο δικαστικοί επιμελητές σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τις σφαίρες Αφροαμερικανού κρατουμένου, όταν αυτός κατάφερε να πάρει το όπλο από αστυνομικό ενώ βρισκόταν μέσα στο δικαστικό μέγαρο της κομητείας Μπέριεν στο Σεντ Τζόζεφ στο Μίσιγκαν. Ο δράστης έπεσε και αυτός νεκρός λίγα δευτερόλεπτα αργότερα από σφαίρες αστυνομικών.
ΙΤΑΛΙΑ
Σύγκρουση τρένων με δεκάδες νεκρούς

Το σημείο της χτεσινής φονικής μετωπικής σύγκρουσης τρένων στην Ιταλία

AP

Το σημείο της χτεσινής φονικής μετωπικής σύγκρουσης τρένων στην Ιταλία
ΡΩΜΗ.--

Τουλάχιστον 23 νεκροί και 50 τραυματίες ήταν ο απολογισμός, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην επαρχία Απούλια, στην κεντρική Ιταλία.

Τα ερωτήματα για τις αιτίες τόσων θανάτων είναι πάρα πολλά, με δεδομένο ότι έγινε μετωπική σύγκρουση σε μονή σιδηροδρομική γραμμή δύο αμαξοστοιχιών που κινούνταν μεταξύ των πόλεων Αντρια - Κοράτο.

Ο απολογισμός αναμενόταν να αυξηθεί. Τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι. Ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, μίλησε για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων». Τα πλάνα από το σημείο του δυστυχήματος μαρτυρούσαν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, μεγαλώνοντας την οργή των οικογενειών των θυμάτων.

Οι αμαξοστοιχίες εκτελούσαν το δρομολόγιο Μπάρι - Μπαρλέτα που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία «Ferrotramviaria», εκπρόσωπος της οποίας βγήκε και δήλωσε το ...αυτονόητο, ότι «το ένα από τα δύο τρένα δεν έπρεπε να είναι στη γραμμή». Δεν εξήγησε όμως την αιτία, που είναι αντικείμενο διερεύνησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στην Τερέζα Μέι η «σκυτάλη» της εξουσίας...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα ηνία της Βρετανίας ενόψει της πιθανής διαδικασίας για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αναμένεται να αναλάβει απόψε η νέα ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και έως χτες υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, αφού βεβαίως προηγουμένως ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, υποβάλλει την παραίτησή του το πρωί στη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την πρωινή συνεδρίαση της Βουλής με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Χτες έγινε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κάμερον, όπου εκτιμήθηκε ως θετικός ο απολογισμός της θητείας του.

Η Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, να φέρεται ως «φαβορί» για τη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών (αξίωμα που κατείχε έως τώρα ο Τζορτζ Οζμπορν).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να καλέσει τη Βρετανία (και εμμέσως τη νέα πρωθυπουργό Τ. Μέι) να ξεκαθαρίσει «γρήγορα» τις προθέσεις της μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

Ας σημειωθεί επιπλέον η νέα δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, ότι το αναμενόμενο πλήγμα στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα «στη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας» και σε μία «νομισματική απάντηση».

Απειλές λέει πως δέχεται ο Κόρμπιν

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή και στους αντιπολιτευόμενους «Εργατικούς», μετά την ανοικτή πρόκληση στην ηγεσία του κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που πρόβαλε η Αντζελα Ιγκλ. Χτες, στελέχη του κόμματος και γνωστοί συνδικαλιστές όπως ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου UNITE, Λεν Μακλάσκι, αποδοκίμασαν τις προσπάθειες της Ιγκλ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της «πραξικόπημα». Αλλοι εξέφρασαν ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, δήλωσε πως δέχεται απειλές για τη ζωή του, ενώ η αστυνομία ερευνά την επίθεση με τούβλο που σημειώθηκε στο κομματικό γραφείο της Αντζελα Ιγκλ στη βορειοδυτική Αγγλία.

ΛΙΒΥΗ
Φουντώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και οι μάχες

TΡΙΠΟΛΗ.--

Στα κεντρικά γραφεία των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εισέβαλαν δεκάδες διαδηλωτές που έφθασαν σε απόγνωση από τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση (ενώ επικρατεί μεγάλη ζέστη και αυξημένη υγρασία), την ανυπαρξία βασικών υπηρεσιών εν μέσω κλιμακούμενης επιδείνωσης της ζωής τους από την ιμπεριαλιστική επιχείρηση του 2011 έως σήμερα και την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες.

Επίσης, αργότερα μεταδόθηκε η πληροφορία πως μέρος του πλήθους εισέβαλε και στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Αμπου Σίταχ, όπου είχε έως προχτές την έδρα της η (υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ) λιβυκή κυβέρνηση, η οποία πλέον βρίσκεται σε κυβερνητικό μέγαρο της Τρίπολης πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Η έλλειψη ρευστού στις τράπεζες της Λιβύης που παρατηρείται εδώ και καιρό προκαλεί τεράστιες ουρές έξω από πολλά υποκαταστήματα, όπου οι περισσότεροι πελάτες δεν καταφέρνουν να πάρουν περισσότερα από 200 δηνάρια Λιβύης, τα οποία δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις ενόπλων που στηρίζουν την λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη της Σύρτης από τις 12 Μάη. Στις αρχές Ιούνη, κατάφεραν να μπουν σε ένα μέρος του κέντρου της πόλης και έκτοτε πολιορκούν τους τζιχαντιστές, επιδιώκοντας την πλήρη ανακατάληψη της πόλης που αποτελεί και το προπύργιο των δυνάμεών τους στη Λιβύη.

Ιατρικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησαν πως στις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου σκοτώθηκαν πάνω από 240 μέλη των φιλοκυβερνητικών ενόπλων και τραυματίστηκαν πάνω από 1.400 άλλοι. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι κάποιοι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί «στο εξωτερικό, σε κοντινές χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Ιταλία. Τέλος, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βεγγάζη όπου χτες εκπρόσωπος των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη επιχείρηση "Αξιοπρέπεια"» (του ε.α. στρατηγού Χάφταρ) κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη μετά την προέλαση ισλαμιστών από τις λεγόμενες "Ταξιαρχίες Αμυνας της Βεγγάζης"».

ΙΣΡΑΗΛ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Πλούσια» η ατζέντα συναντήσεων Σούκρι στο Τελ Αβίβ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ανώτερους αξιωματούχους, στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων, διαβουλεύσεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, αλλά και αναβίωσης της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η εμφάνιση του Σούκρι στο Ισραήλ, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ τα τελευταία εννιά χρόνια, ερμηνεύτηκε από ξένες διπλωματικές πηγές, που μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σαν «έκφραση της προθυμίας της Αιγύπτου να δημοσιοποιήσει την ισχυρή σχέση της με το Ισραήλ». Πραγματοποιείται δύο βδομάδες μετά την εμφάνιση του Σούκρι στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και θεωρείται πως σχετίζεται και με τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι Γάλλοι τον περασμένο Ιούνη για την πραγματοποίηση μίας διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό και την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης έως το τέλος τρέχοντος έτους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το διήμερο που ο Αιγύπτιος υπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, το αμερικάνικο δίκτυο «Βloomberg», επικαλούμενο «πρώην ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο», μετέδωσε πως το Ισραήλ πραγματοποίησε «διάφορες επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά κατά θέσεων τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" με τις ευλογίες του Καΐρου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ