ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
«Νέος γύρος» παζαριών και κομπρεμί για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι «βασικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης από τον Αλ. Τσίπρα

Με κριτήριο τις θεσμικές προσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, θα κινηθεί η κυβέρνηση και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Eurokinissi

Με κριτήριο τις θεσμικές προσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, θα κινηθεί η κυβέρνηση και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης
Σε συνέχεια της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου και με την «πολιτική» και «κυβερνητική σταθερότητα» που έχει ανάγκη το αστικό σύστημα να εξακολουθεί να είναι βασικό ζητούμενο, την ερχόμενη Δευτέρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει «επίσημα» το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Τις «βασικές κατευθύνσεις» θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με πηγές της κυβέρνησης μάλιστα να κάνουν λόγο για πανηγυρική εκδήλωση που προετοιμάζεται να γίνει στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τις «κατευθύνσεις» που θα παρουσιαστούν, χαρακτηρίζονται από αοριστία, δείχνοντας ουσιαστικά ότι από τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί ένα νέος γύρος παζαριών ευρύτερων προεκτάσεων ανάμεσα στα αστικά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς συμπλέουν στην υπηρέτηση των ίδιων αντιλαϊκών στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η όλη διαδικασία θα αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Ενδεικτικά για τα παραπάνω ήταν τα όσα ανέφερε, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.«Η συζήτηση για το Σύνταγμα», είπε, «δεν πρέπει να περιοριστεί με μία ελιτίστικη λογική ανάμεσα σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και συνταγματολόγους», αλλά «να συζητηθεί μέσα στην κοινωνία». Δείχνοντας ότι έρχεται ένα ατέρμονο «πάρε - δώσε», σημείωσε ότι θα πρέπει τα κόμματα, οι κοινωνικοί και οι επιστημονικοί φορείς, τα πανεπιστήμια να ανοίξουν ένα διάλογο, π.χ. για 4-5 μήνες... Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, «με μία διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί στη Βουλή, να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι προτάσεις, ώστε να κάνουμε πιο ουσιαστικό διάλογο στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής».

Σε συνέντευξή της, εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη («Παραπολιτικά 90,1»), έκανε σαφές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά με τις «βασικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός», να ανοίξει ένας διάλογος που «θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Βεβαίως», διευκρίνισε, «όταν λέω για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν εννοώ δύο χρόνια», αλλά όπως είπε «προφανώς κάποιοι μήνες θα απαιτηθούν για να γίνει αυτή η συζήτηση, με τη σοβαρότητα που απαιτείται»...

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Στο μεταξύ, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

Το ΚΚΕ ψήφισε επί της αρχής «παρών» στο νομοσχέδιο (δεδομένου ότι διατηρεί το πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή). Οσον αφορά στα άρθρα, ψήφισε «ναι» στο άρθρο 1 (ψήφος στα 17), στο άρθρο 2 (κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών), στο άρθρο 4 (διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων) και στο άρθρο 5 (εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές). Καταψήφισε το άρθρο 3, που διατηρεί το πλαφόν 3%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Κατά ψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

Οσον αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, από τους 281 παρόντες βουλευτές, για το άρθρο 1 «υπέρ» ψήφισαν 180, «κατά» 81 και 20 «παρών». Για το άρθρο 2 «υπέρ» ψήφισαν 179 βουλευτές, «κατά» 83 και 19 «παρών». Για το άρθρο 3 «υπέρ» ψήφισαν 163, «κατά» 101 και 17 «παρών». Το άρθρο 4 ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 86 και 16 «παρών». Για το άρθρο 5 «υπέρ» ψήφισαν 179 βουλευτές, «κατά» 86 και «παρών» 16.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο βουλευτής Γ. Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών» στο άρθρο 3 που αφορά τη διατήρηση του πλαφόν 3%. Διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν και στο Ποτάμι: Οι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 2. Οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Γ. Αμυράς και Γ. Μαυρωτάς ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 1 και ο Αχμέτ Ιλχάν «παρών» στα άρθρα 1 και 3.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπερψήφισε και τα 5 άρθρα. Να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα άρθρα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ειδικό της αγορητή Κ. Σκανδαλίδη, ήταν το «παρών».

Οσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στ. Παναγούλης υπερψήφισε το άρθρο 1 και ψήφισε «παρών» στο άρθρο 2. Ο Χ. Θεοχάρης καταψήφισε όλα τα άρθρα. Ο Ν. Νικολόπουλος ψήφισε «υπέρ» και ο Λ. Γρηγοράκος υπερψήφισε το άρθρο 1.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Καθαρές εξηγήσεις»... πάνω στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου

Στον απόηχο της προχτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», επανέφερε τους στόχους του κόμματός του για το ζήτημα και γενικότερα, αφήνοντας ανοικτό ακόμα κι ένα ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», αν χρειαστεί για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, πάνω στην τέτοια σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων κι εφόσον εξοβελιστούν οι «ακραίοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς ως ΝΔ έχουμε κάνει μια καθαρή εξήγηση. Θα υπάρξει μια ευρεία πρόσκληση στα κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή και θα πετύχουμε, νομίζω, να έχουμε μια πλειοψηφία 200 εδρών, ώστε ο νόμος που ψηφίστηκε χτες να μην εφαρμοστεί ποτέ», καθώς κατά τη ΝΔ δεν εγγυάται το σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων ώστε να «τρέχει» απρόσκοπτα η διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τα επιτελεία του συστήματος που ζητούν συνεννόηση των αστικών πολιτικών δυνάμεων ώστε να «τρέξουν» γρηγορότερα οι στόχοι του κεφαλαίου, ότι «πάντα ζητάμε συναίνεση, όπως ζητήσαμε και τώρα. Απλά η κυβέρνηση δε θέλησε να συζητήσει σοβαρά».

Στο ίδιο φόντο, δίνοντας πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε μια κυβέρνηση με κορμό την ίδια, υποστήριξε ότι «η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια συμφωνία νομής εξουσίας, όχι μια συμφωνία συνεργασίας», ενώ η ΝΔ θέλει «συμφωνία στη βάση μιας διαφανής προγραμματικής συμφωνίας και επί τη βάσει αρχών».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται να συνεργαστούμε», ωστόσο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να συνεργαστούν με έναν ...άλλον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν τείχη στην πολιτική ζωή. Σοβαροί άνθρωποι υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, όμως, και ακραίοι, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκχέουν ύβρεις».

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνονται να... οριοθετηθούν και να συγκυβερνήσουν

Την αγωνία της να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ ρόλο και χώρο στο αστικό πολιτικό σκηνικό και τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, εξέπεμψε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στον «Real FM».

Οπως είπε, «έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, μια αυτόνομη στρατηγική με πολύ καθαρό λόγο, με θέσεις για όλα τα ζητήματα (...) Εχουμε οριοθετηθεί και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το Ποτάμι βεβαίως, ολοκληρώθηκε μόλις ο διάλογος που είχαμε μέσω της Επιτροπής. Υπάρχουν κοινές θέσεις και συγκλίσεις και το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη προκειμένου να ξαναδυναμώσουμε την κεντροαριστερά και τη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη». Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε συνάντηση το επόμενο διάστημα με τον Στ. Θεοδωράκη«γιατί θα πρέπει να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης, τα επόμενα βήματα, προκειμένου να προχωρήσουμε».

Συνέχισε ξαναβάζοντας την πρότασή της για το πώς να κυβερνηθεί η χώρα, με μια κυβέρνηση ευρείας αστικής συνεννόησης, όπου θα μετέχουν και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: «Αυτή τη στιγμή είναι τα δυο πρώτα κόμματα και θα έπρεπε να έχουν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Μόνο έτσι καλλιεργείται η κουλτούρα της συνεργασίας, όταν τα δύο πρώτα κόμματα στη Βουλή αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Διαβεβαίωσε: «Εάν τα δύο κόμματα αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια(...) Εγώ ζητάω εθνική συνεννόηση (...) γιατί πρέπει να προχωρήσουμε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος, να κερδίσουμε αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους μας, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε άλλους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα (...) Και γιατί πρέπει ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση εγκαίρως για το χρέος, για να δώσουμε ένα μήνυμα και στις αγορές και στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στο παρελθόν».

Να καταγραφεί και η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», όπου εστιάζοντας στα της αναμόρφωσης και επιμένοντας να μιλά για «μεσαίο χώρο», είπε: «Αν ο προοδευτικός μεσαίος χώρος δεν εγγυάται τη στρατηγική της χώρας και τη διακυβέρνηση της χώρας, με πρόσημο που είναι μεταρρυθμιστικό, σοβαρό, αξιόπιστο, τότε δίνει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να λέει "ψηφίστε με εμένα να με κάνετε αυτοδύναμο για να έχει κυβέρνηση η χώρα", και στον κ. Τσίπρα να λέει "ψηφίστε με εμένα για να μην έρθει η Δεξιά". Εμείς συμπιεζόμαστε μεταξύ δύο τεχνητών πόλων, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και η πρωτοβουλία των κινήσεων συνίσταται στην επικαιροποίηση της πάγιας θέσης του ΠΑΣΟΚ (...) ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ