ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών και άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως τα καύσιμα, αλλά και ρυθμίσεις συμπληρωματικές των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων σε βάρος των αγροτών.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών. Το δεύτερο την «ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ (...) για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων». Το τρίτο είναι οι λοιπές διατάξεις στις οποίες περιλαμβάνονται από φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, διευκολύνσεις για τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων, όπως και η κατάργηση (άρθρο 47) του ισχύοντος καθεστώτος της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα δικής τους παραγωγής στις λαϊκές αγορές.

Τις διατάξεις του ήρθε να συμπληρώσει ένα μπαράζ από τροπολογίες άσχετες με το νομοσχέδιο που έρχονταν από διάφορα υπουργεία (από το Υγείας μέχρι Αθλητισμού) ως και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος γενικά με τη χρήση της πληροφορικής και της τεχνολογίας στις τελωνειακές υποθέσεις, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» και γι' αυτό το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών». Ωστόσο, οι όποιες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι κυρίως διακηρύξεις, ενώ υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές.

Ξεκαθάρισε καταρχάς ότι στο οικονομικό πλαίσιο που είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που είναι νόμιμη για το μεγάλο κεφάλαιο (φοροασυλία, φοροαπαλλαγές) αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εφοπλιστές.

Οπως ανέφερε, δείχνοντας ότι τα όποια μέτρα για το λαθρεμπόριο «μπάζουν», η ενεργοποίηση των όποιων μέτρων όπως το πληροφοριακό σύστημα τελωνειακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά και λοιπά προϊόντα παραπέμπεται για μετά το 2019. Ενώ ανατίθεται η λήψη μέτρων στις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες!

Οσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας (άρθρα από 12 ως 39) ο αγορητής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι, στο όνομα της καταπολέμησης της «απόπειρας του λαθρεμπορίου» προβλέπονται διατάξεις (προσδιορισμός ταυτότητας προσώπου βάσει στοιχείων που αφορούν φυσική, βιολογική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτική ή κοινωνική κατάσταση) που προωθούν κανονικό ευρωφακέλωμα!

Σχετικά με το άρθρο για τους αγρότες σημείωσε ότι είναι συνέχεια της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας «στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

Αλώβητη η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στη φοροαποφυγή μέσω και του λαθρεμπορίου, σημείωσε ότι με «το νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο έχει καθορίσει η ΕΕ, αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις - και εσείς - διατηρείτε αλώβητη τη νόμιμη φοροαποφυγή στο μεγάλο κεφάλαιο. Και δεύτερον, διαμορφώνετε ένα τέτοιο πλαίσιο που η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων είναι χωρίς κανέναν περιορισμό» και έφερε ως παράδειγμα τις off-shore εταιρείες. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αν δεν «παίρνεις κανένα μέτρο κατάργησης των τεράστιων φοροαπαλλαγών που έχουν τμήματα του κεφαλαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αφορούν τη λαθρεμπορία των καυσίμων, είναι ότι τα όποια μέτρα και όποιο νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ανενεργό. Και το εφοπλιστικό πετρέλαιο αποτελεί ατμομηχανή, επί της ουσίας, του λαθρεμπορίου των καυσίμων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης κατά την τοποθέτησή του για την παρουσίαση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών στάθηκε ιδιαίτερα στις επισημάνσεις του ΚΚΕ. Υποστήριξε ότι οι «φόροι που πληρώνει η ναυτιλία» αυξήθηκαν πολύ από το 2012 μέχρι το 2015 και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πού θα το πάμε; - πρόσθεσε - θα το πάμε μέχρι εκεί που θα πούνε (σ.σ. οι εφοπλιστές) "είναι τόσο μεγάλη η φορολογία, τα μαζεύουμε και φεύγουμε και πάμε αλλού;"»!

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αποπροσανατολιστικοί καβγάδες για να βγαίνει λάδι το σύστημα

Με την εξέταση του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, από όπου στις επόμενες συνεδριάσεις θα παρελάσουν οι ιδιοκτήτες και των υπόλοιπων μεγάλων συγκροτημάτων των Μέσων Ενημέρωσης.

Αυτό που κυριάρχησε και χτες ήταν οι έντονοι καβγάδες ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων δείχνοντας την αξιοποίηση της Επιτροπής, για να διατηρείται η αντιπαράθεση στα «εύκολα» και αποπροσανατολιστικά για το λαό πεδία της διαπλοκής και της σκανδαλολογίας.

Ο Γιάννης Αλαφούζος υποστήριξε ότι τα δάνεια που έχει πάρει είναι από την Εθνική Τράπεζα και όλα εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ άφησε διάφορες αιχμές για ανταγωνιστές του, αλλά και για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών από την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και για πολιτική δίωξη σε βάρος του σταθμού και διάφορα άλλα που δείχνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε κύκλους του κεφαλαίου για τη μοιρασιά της πίτας των τηλεοπτικών αδειών και όχι μόνο.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής στη διάρκεια τη συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα κάνουμε καμία ερώτηση ούτε στον κ. Αλαφούζο, ούτε σε κανέναν άλλον από τους επιχειρηματίες, επειδή εδώ πέρα παίζονται και διάφορα παιχνίδια επιχειρηματικού και άλλου χαρακτήρα.

Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, των εκπροσώπων του, των μεγαλοεπιχειρηματιών, το ρόλο τον οποίο παίζουν. Δεν θα πάρουμε θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς και των διαφόρων ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχουν. Τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε από εμπειρία ότι η υπόθεση της κάθαρσης χωρίς να θίξεις τα θεμέλια του συστήματος, βγάζει "φίδια", όπως βγήκαν στην Ιταλία το '89 - '90.

Δυστυχώς, υπάρχει μια τέτοιου είδους εξέλιξη - και θα το τεκμηριώσουμε το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή - που μπορεί να οδηγήσει την εξέλιξη των πραγμάτων σε διάφορα "φίδια" που θα βγουν μέσα από μια τέτοια διαδικασία και αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.

Απ' αυτήν την άποψη, εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι, να κατηγορηθούμε είτε ότι "κάνουμε πλάτες" σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, είτε σε κάποιον άλλο ανταγωνιστικό όμιλο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την εικόνα, όπως έχει αποτυπωθεί και από τις εκθέσεις των τραπεζών, αλλά και από την κριτική σκέψη την οποία μπορεί να έχουμε εμείς».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εισηγείται στην Ολομέλεια νέες άρσεις ασυλίας για χρυσαυγίτες βουλευτές

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού και Ν. Μίχου αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση.

Οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές κατηγορούνται για ξυλοδαρμό σε βάρος μαθητών απογευματινού κοινωνικού φροντιστηρίου στην περιοχή του Π. Φαλήρου, απρόκλητη χρήση βίας και καταστροφές, στη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας του φασιστικού μορφώματος. Ο μόνος που ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας ήταν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Η Επιτροπή εξέτασε ακόμα το αίτημα του εισαγγελέα για άρση ασυλίας του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο φαρμακοβιομήχανος Δ. Γιαννακόπουλος για συκοφαντική δυσφήμιση. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να εισηγηθεί στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία του υπουργού.

Αφορμή για το αίτημα της άρσης ήταν τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός, τον Οκτώβρη του 2015, στη Βουλή, περί εκβιασμών και απειλών από την πλευρά του επιχειρηματία προς την κυβέρνηση προκειμένου να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο στο υπουργείο Υγείας και να απομακρύνει τον Στ. Κοντονή από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων (σύνολο 5 ψήφοι) ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας. Υπέρ της άρσης ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή (σύνολο 3 ψήφοι).

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Λαϊκό Θέατρο, η ΚΟΒ Επισιτισμού της ΤΟ Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη συμβολή των γυναικών στο ΔΣΕ, με προβολή της ταινίας «Η ζωή στους βράχους» και συζήτηση του άρθρου «Η γυναίκα στη ζωή και στη δράση του ΔΣΕ» από την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Θα μιλήσει η Αννα Ανδρεάτου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη στις 10 μ.μ. στο γήπεδο «Γεώργιος Καραγκούνης», στον Αμπελώνα Ηλείας.

-- Η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτιά και η πρόταση του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Ζαγοράς. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ.

ΧΙΟΣ
Τιμούν τους πεσόντες ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ

Η Τομεακή Επιτροπή της Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους 19 ηρωικούς ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ από τη Χίο, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και στους δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που ήταν μέλη και στελέχη της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Καρδάμυλα, το Σάββατο 30/7, στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα τιμηθεί ο επιζών ναυτεργάτης - αντάρτης Γιώργης Ποδιάς, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού και μουσικό αφιέρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ