Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών και άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως τα καύσιμα, αλλά και ρυθμίσεις συμπληρωματικές των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων σε βάρος των αγροτών.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών. Το δεύτερο την «ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ (...) για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων». Το τρίτο είναι οι λοιπές διατάξεις στις οποίες περιλαμβάνονται από φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, διευκολύνσεις για τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων, όπως και η κατάργηση (άρθρο 47) του ισχύοντος καθεστώτος της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα δικής τους παραγωγής στις λαϊκές αγορές.

Τις διατάξεις του ήρθε να συμπληρώσει ένα μπαράζ από τροπολογίες άσχετες με το νομοσχέδιο που έρχονταν από διάφορα υπουργεία (από το Υγείας μέχρι Αθλητισμού) ως και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος γενικά με τη χρήση της πληροφορικής και της τεχνολογίας στις τελωνειακές υποθέσεις, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» και γι' αυτό το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών». Ωστόσο, οι όποιες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι κυρίως διακηρύξεις, ενώ υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές.

Ξεκαθάρισε καταρχάς ότι στο οικονομικό πλαίσιο που είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που είναι νόμιμη για το μεγάλο κεφάλαιο (φοροασυλία, φοροαπαλλαγές) αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εφοπλιστές.

Οπως ανέφερε, δείχνοντας ότι τα όποια μέτρα για το λαθρεμπόριο «μπάζουν», η ενεργοποίηση των όποιων μέτρων όπως το πληροφοριακό σύστημα τελωνειακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά και λοιπά προϊόντα παραπέμπεται για μετά το 2019. Ενώ ανατίθεται η λήψη μέτρων στις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες!

Οσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας (άρθρα από 12 ως 39) ο αγορητής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι, στο όνομα της καταπολέμησης της «απόπειρας του λαθρεμπορίου» προβλέπονται διατάξεις (προσδιορισμός ταυτότητας προσώπου βάσει στοιχείων που αφορούν φυσική, βιολογική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτική ή κοινωνική κατάσταση) που προωθούν κανονικό ευρωφακέλωμα!

Σχετικά με το άρθρο για τους αγρότες σημείωσε ότι είναι συνέχεια της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας «στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

Αλώβητη η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στη φοροαποφυγή μέσω και του λαθρεμπορίου, σημείωσε ότι με «το νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο έχει καθορίσει η ΕΕ, αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις - και εσείς - διατηρείτε αλώβητη τη νόμιμη φοροαποφυγή στο μεγάλο κεφάλαιο. Και δεύτερον, διαμορφώνετε ένα τέτοιο πλαίσιο που η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων είναι χωρίς κανέναν περιορισμό» και έφερε ως παράδειγμα τις off-shore εταιρείες. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αν δεν «παίρνεις κανένα μέτρο κατάργησης των τεράστιων φοροαπαλλαγών που έχουν τμήματα του κεφαλαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αφορούν τη λαθρεμπορία των καυσίμων, είναι ότι τα όποια μέτρα και όποιο νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ανενεργό. Και το εφοπλιστικό πετρέλαιο αποτελεί ατμομηχανή, επί της ουσίας, του λαθρεμπορίου των καυσίμων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης κατά την τοποθέτησή του για την παρουσίαση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών στάθηκε ιδιαίτερα στις επισημάνσεις του ΚΚΕ. Υποστήριξε ότι οι «φόροι που πληρώνει η ναυτιλία» αυξήθηκαν πολύ από το 2012 μέχρι το 2015 και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πού θα το πάμε; - πρόσθεσε - θα το πάμε μέχρι εκεί που θα πούνε (σ.σ. οι εφοπλιστές) "είναι τόσο μεγάλη η φορολογία, τα μαζεύουμε και φεύγουμε και πάμε αλλού;"»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ