Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΠΑ
Πολλαπλές παροχές στο κεφάλαιο, προγράμματα - «ασπιρίνες» για το λαό

Για «ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι αυτό εκφράζεται και από το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και «προσπερνώντας» βέβαια το παραπέρα τσάκισμα του λαού που ήταν η προϋπόθεση για αυτό το κλείσιμο της «αξιολόγησης»...

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, και άλλα στελέχη του υπουργείου, ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε την πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των προσκλήσεων που έχουν ξεκινήσει ή αναμένονται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος. Οπως είπε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης».

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Χαρίτσης προσπάθησε να προσδώσει μια αταξική διάσταση στη φιλοσοφία των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης του κεφαλαίου, ισχυριζόμενος ότι το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται ώστε «να υπηρετήσει την κοινωνία και το στόχο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, όχι πια τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων». Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο υπάρχει πλάι στον αναπτυξιακό πυλώνα κι ένας «κοινωνικός πυλώνας», αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής είναι αλληλένδετες με το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι «δράσεις κοινωνικής πολιτικής», εκτός από άλλη μια μορφή «επιδότησης» του κεφαλαίου, αποτελούν ορισμένα προγράμματα - «ασπιρίνες», για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η τεράστια περικοπή κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Από το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), επισημάνθηκε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και η αξιολόγηση των προτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των σχεδίων. Στον τομέα του περιβάλλοντος, σημαντικότερη δράση είναι η χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο πυλώνα αναμένονται σύντομα και νέες προσκλήσεις, με πιο «κρίσιμη», σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ. Εξίσου υψηλή είναι και η οικονομική ενίσχυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία φτάνει τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ κονδύλια για την «αντιμετώπιση» (βλ. ανακύκλωση) της ανεργίας, ύψους 140 εκατ. ευρώ, προορίζονται για τον ΟΑΕΔ, 216 εκατ. για προσλήψεις αναπληρωτών στα σχολεία και 175 εκατ. για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ