ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Επιδίωξη της διεύρυνσης της δράσης των μονοπωλίων

Από τη συνάντηση στην Ουλάν Μπατόρ
Από τη συνάντηση στην Ουλάν Μπατόρ
Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, οι εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM), με στόχο, όπως δηλώνεται, να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο πλευρών και η διασύνδεση των δύο περιοχών, ζήτημα που ενδιαφέρει πρωτίστως τους μονοπωλιακούς ομίλους για να διευρύνουν τη δράση τους. Το συγκεκριμένο αυτό φόρουμ με 53 μέλη σήμερα «μετράει» 20 χρόνια ζωής. Πρωτοξεκίνησε ως πρωτοβουλία της ΕΕ και της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) και στη συνέχεια διευρύνθηκε και από άλλες χώρες, ειδικά από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και χώρες εκτός ΕΕ όπως η Νορβηγία, η Ελβετία.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση χτες το πρωί, εκτός από τα λόγια συμπόνοιας για το γαλλικό λαό με αφορμή το χτύπημα στη Νίκαια και την κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε «τη σημασία συνεργασίας των δύο περιοχών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, του παγκόσμιου εμπορίου και του παγκόσμιου ΑΕΠ». Κατά τ' άλλα, ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε για ...την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το περιβάλλον και την «τήρηση των κοινών κανόνων», με προτροπές για ξεπέρασμα των όποιων διαφορών, ώστε να «υπάρξουν βιώσιμες κοινωνίες και να αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους». Πίσω από τις βαρύγδουπες διατυπώσεις κρύβεται ο σφοδρός ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για νέες αγορές, πηγές Ενέργειας, ζώνες εκμετάλλευσης για κερδοφορία. Ο Τουσκ δεν εκπροσωπεί παρά αυτά τα μονοπώλια και την ΕΕ, ως ένωση του κεφαλαίου και ως ξεχωριστά καπιταλιστικά κράτη που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και οι άλλοι συμμετέχοντες στη Σύνοδο στη Μογγολία αντίστοιχα συμφέροντα υπηρετούν.

Στη Σύνοδο την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που δήλωσε ότι «μετά από πρόταση και της Σιγκαπούρης, η Ελλάδα έχει μία προοπτική να γίνει κέντρο τεχνολογικής συνεργασίας και συνδεσιμότητας για το ASEM». Στόχος βεβαίως η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου που και οι σημερινοί διαχειριστές εκπροσωπούν. Στη διάρκεια της Συνόδου έγιναν, επίσης, πολλές διμερείς συναντήσεις εκπροσώπων κρατών και επιχειρηματιών, ενώ σήμερα αναμενόταν η κοινή ανακοίνωση της Συνόδου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία Μέι για την «ενότητα της χώρας»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη Σκοτία επέλεξε χτες για την πραγματοποίηση της πρώτης επίσκεψής της με την ιδιότητα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου η νέα ηγέτις της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να δείξει την «προσωπική της δέσμευση» όπως είπε «στη διατήρηση της ενότητας της χώρας» και της «ειδικής σχέσης» στην ένωση της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκοτίας και της Β. Ιρλανδίας.

Η Μέι συναντήθηκε στο Εδιμβούργο με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, σε μια προσπάθεια να την πείσει πως δεν χρειάζεται δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, και να την καθησυχάσει ότι τα συμφέροντα της σκοτσέζικης αστικής τάξης θα εκπροσωπηθούν επαρκώς στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε για τη διαδικασία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο θα ξεκινήσουν επισήμως οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ, μέχρι να έχει συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ίδια η Στάρτζεον, προτού συναντηθεί με την Μέι, δήλωσε πως «θα ήταν λάθος» η βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι Σκοτσέζοι το επιθυμούν, σε σχέση με το αν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Σκοτίας της κυβέρνησης Μέι, Ντέιβιντ Μάντελ, δήλωσε νωρίτερα πως ο νέος υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα συμπεριλάβει στο επιτελείο του Σκοτσέζους αξιωματούχους που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Προχτές η Τ. Μέι εξέφρασε την ελπίδα πως θα πραγματοποιηθούν «θετικές συνομιλίες» για το «διαζύγιο» με την ΕΕ, σημειώνοντας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας της με τους ηγέτες Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, πως χρειάζεται «πίστωση χρόνου» για να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΚΥΠΡΟΣ
Δηλώσεις για την επέτειο από το πραξικόπημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το πραξικόπημα που έγινε στην Κύπρο το 1974 και άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή, λίγες μέρες μετά.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ελάχιστη τιμή» στη μνήμη των πεσόντων την εντατικοποίηση του αγώνα «για απαλλαγή από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης, δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας».

Σε εκδήλωση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε στην τοποθέτησή του να αναφέρει ότι «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται. Χτίζουμε συμμαχίες στην περιοχή αλλά και πολύ ευρύτερα. Το Κυπριακό πρόβλημα έχει μπει σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ουδείς όμως υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Χρειάζεται και επιβάλλεται όμως να προσπαθούμε. Ειδικά σήμερα... Δε συμμεριζόμαστε τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη μεγέθυνση των δυσκολιών και τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η διαιώνιση της κατοχής. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζονται απτές και χειροπιαστές ενέργειες από την Τουρκία, η οποία καλείται να αποδείξει στην πράξη εάν όντως οι τοποθετήσεις της περί ετοιμότητας για λύση στο Κυπριακό έχουν περιεχόμενο. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας και τις ενέργειές μας».

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μεταξύ άλλων πως αν η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να αποδείξει ότι δεν εξαπολύει απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά είναι πραγματικά διατεθειμένη να συμβάλει στο να επανενωθεί η Κύπρος». Κάλεσε ακόμα τον Κύπριο Πρόεδρο «να δείξει συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στρατηγικό μας στόχο».

Στο μεταξύ, θετικά αποτιμούν πολλοί την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για «εισβολή» στην Κύπρο και όχι «στρατιωτική επέμβαση», όπως είναι ο όρος που κυρίως χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τέσσερις αστυνομικοί με πολιτική αμφίεση στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ σκότωσαν χτες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) έναν άνδρα, αγνώστου φυλετικής καταγωγής και ταυτότητας, γιατί όπως ανέφεραν άκουσαν πυροβολισμούς κοντά σε πολυκατοικία και «δέχτηκαν πυρά». Ο άνθρωπος αυτός εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Το περιστατικό αυτό, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα, έρχεται σε μια περίοδο λαϊκών αντιδράσεων για τη ρατσιστική αστυνομική βία, ιδιαίτερα μετά τις δύο πρόσφατες εκτελέσεις από λευκούς αστυνομικούς δύο Αφροαμερικανών.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας που συνδέεται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στην Υεμένη επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη και του αρχηγού της αστυνομίας της νότιας πόλης, Αντεν, προκαλώντας τον θάνατο ανεξακρίβωτου αριθμού διερχόμενων διαβατών και τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός σωματοφύλακα. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πάντως διέφυγαν της επίθεσης σώοι και αβλαβείς.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τέσσερις Γερμανοί, ανάμεσά τους ο 38χρονος εκατομμυριούχος Τόμας Βάγκνερ, ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας Unister, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν συνετρίβη το τουριστικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν σε ορεινή περιοχή της νότιας Σλοβενίας.

ΗΠΑ
Εντείνονται οι προεκλογικές διαδικασίες...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, ανέβαλε την προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει την επιλογή του για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές, εξαιτίας της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Γαλλίας) στη Νίκαια.

Ωστόσο αργότερα το επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι επιλέχτηκε ο 57χρονος κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, που διετέλεσε επί χρόνια βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Στο τέλος του μήνα, μεταξύ 25 και 28 Ιούλη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο των Δημοκρατικών στο συνεδριακό κέντρο Γουέλς Φάργκο στη Φιλαδέλφια, όπου αναμένεται να δοθεί το χρίσμα του κόμματος στη Χίλαρι Κλίντον και στο πρόσωπο που θα επιλέξει εκείνη για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ