ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαθέτει βάσεις και εναέριο χώρο για την επέμβαση στη Λιβύη

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Ανοικτή» στη χρήση των ιταλικών αεροπορικών βάσεων και του εναέριου χώρου της Ιταλίας από αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εμφανίστηκε χτες, για ακόμη μία φορά, η ιταλική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, που το ζητήσουν «και επίσημα οι ΗΠΑ».

Σε μία προσπάθεια να εντείνουν το ρόλο τους σε ξένες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, Ιταλοί αξιωματούχοι με πρώτη την υπουργό Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εξετάσουν «θετικά» αμερικανικό αίτημα για τη χρήση του ιταλικού εναέριου χώρου και των αεροπορικών βάσεων. Η Πινότι, μάλιστα, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκε θετική σε ένα τέτοιο αίτημα, εφόσον, όπως ισχυρίστηκε, «κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σε μια πιο ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση της δράσης που έχει αναληφθεί (σ.σ. κατά του "Ισλαμικού Κράτους") και βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Πινότι δήλωσε τα παραπάνω ένα 48ωρο μετά την έναρξη των νέων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στη Σύρτη της Λιβύης, με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που οι ίδιες δημιούργησαν σε συνεργασία με τους συμμάχους τους. Η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη έγινε με πρόσκληση της λιβυκής (διορισμένης από τον Γερμανό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ) κυβέρνησης.

Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία είχε επιτρέψει τη χρήση της βάσης Σιγκονέλα στη Σικελία σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον περασμένο Φλεβάρη σε παρόμοια αποστολή.

Στο μεταξύ, λιβυκές αρχές στη Βεγγάζη ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τουλάχιστον 23 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 70. Η βόμβα πυροδοτήθηκε κοντά σε θέση του λεγόμενου λιβυκού στρατού στην Πύλη Γκάρσα της Βεγγάζης, περιοχή που ανακατέλαβε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από τους τζιχαντιστές των οργανώσεων «Ανσάρ αλ Σαρία» και του «Επαναστατικού Συμβουλίου Σούρα της Βεγγάζης».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση από δοκιμές πυραύλων

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας

Copyright 2016 The Associated

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Ενταση επικρατεί για μία ακόμη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου μετά τη χτεσινή εκτόξευση ενός ή δύο βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Ροντόνγκ», από το δυτικό τμήμα της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο πειραματικών, δοκιμαστικών τεχνολογικών βαλλιστικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε 1.000 χλμ. μακριά από την περιοχή Χουανγκχάεϊ, του δυτικού τμήματος της ΛΔ Κορέας, και έπεσε κοντά στα ιαπωνικά ύδατα. Το «στρατηγικό κέντρο διοίκησης» του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι οι Βορειοκορεάτες δεν εκτόξευσαν έναν μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο αλλά δύο, και ότι ένας εκ των δύο εξερράγη αμέσως μετά.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αξιοποίησε την εξέλιξη για να εκτοξεύσει απειλές κατά της ΛΔ Κορέας και να δικαιολογήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας πως οι βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας» και «είναι ασυγχώρητες πράξεις βίας».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ο Αμερικανός ναύαρχος Γκάρι Ρος, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Κίνα, από τη μεριά της, προσδίδει στις δύο εκτοξεύσεις χαρακτήρα διαμαρτυρίας από τη ΛΔ Κορέας κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

ΗΠΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαθαίνει μέρα με τη μέρα το ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρότι ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πήρε το χρίσμα με την ολοκλήρωση του συνεδρίου στο Οχάιο πριν από μερικές μέρες.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρίτσαρντ Χάνα έγινε την Τρίτη το βράδυ ο πρώτος βουλευτής που δήλωσε ξεκάθαρα πως στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη θα ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, αντί για τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο τελευταίος είναι ακατάλληλος «να υπηρετήσει το κόμμα και να ηγηθεί της χώρας».

Ακολούθησε η Μεγκ Ουίτμαν, πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας «Hewlett Packard», υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, που είπε σε συνέντευξή της στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ότι στις εκλογές του Νοέμβρη θα ψηφίσει την Κλίντον αντί του Τραμπ τονίζοντας: «Δεν συμφωνώ με εκείνη παρά σε ελάχιστα θέματα, όμως, θα ήταν σίγουρα καλύτερη Πρόεδρος από τον Τραμπ». Χαρακτηρίζοντάς τον «ανέντιμο δημαγωγό» πρόσθεσε πως «η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν δημαγωγοί καταλαμβάνουν την εξουσία ή προσεγγίζουν την εξουσία, αυτό σπάνια έχει αίσιο τέλος».

Το ρήγμα στους Ρεπουμπλικανούς συνεχίστηκε με τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υποστηρίξει δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν από την Αριζόνα στις προσπάθειες επανεκλογής στις περιφέρειές τους. Οι Ράιαν και Μακέιν είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο μεταξύ άλλων και για την επίθεση που έκανε στην οικογένεια του Αμερικανού μουσουλμάνου λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κόντρες του Τραμπ και των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκδηλώνεται μόλις δύο βδομάδες μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ, που ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία του Τζον Μακέιν, του Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικού υποψηφίου του 2012, αλλά και της οικογένειας Μπους, που έδωσε στο κόμμα τους δύο τελευταίους Προέδρους των ΗΠΑ. Οι απουσίες αυτές ανέδειξαν ένα κλίμα μη αποδοχής και αντίθεσης στην υποψηφιότητα του Τραμπ από κορυφαίες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικανών, ενώ οι εργασίες της κεντρικής συνόδου στιγματίστηκαν και από την άρνηση του Τεξανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου...

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, πως του προκαλεί αναγούλα μία ενδεχόμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του ρεπουμπλικανού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε πως μπορεί να κάνει την πολιτική «περισσότερο συντηρητική σε όλο τον κόσμο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλλοι 600 ένοπλοι αστυνομικοί στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την «ασφάλεια και την προστασία όλων των Λονδρέζων» επικαλέστηκε χτες ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την απόφαση για την ανάπτυξη επιπρόσθετων 600 ένοπλων αστυνομικών στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, προκειμένου, όπως είπε, «να καθησυχάσουν οι πολίτες και να αποτραπούν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων...».

Αξιοποιώντας τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γερμανία και Γαλλία, ο δήμαρχος του Λονδίνου προετοίμασε το έδαφος για περισσότερα μέτρα αστυνόμευσης και πιθανής (σε επόμενα στάδια...) περιστολής ελευθεριών. Παράλληλα, Βρετανοί αστυνομικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μπέρναρντ Χόγκαν Χάουι, χαρακτήριζαν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Λονδίνο «σοβαρό», τονίζοντας πως η απόφαση για αύξηση του αριθμού των ένοπλων αστυνομικών δεν ελήφθη ως αποτέλεσμα κάποιας ειδικής πληροφορίας των μυστικών υπηρεσιών, αλλά ως «μια μακροπρόθεσμη απάντηση» σε μια σειρά φονικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Από τον περασμένο Μάρτη κυκλοφορούν στους δρόμους πόλεων της Αγγλίας και της Ουαλίας συνολικά 5.639 ένοπλοι αστυνομικοί. Η ενίσχυση των επιπρόσθετων 600 ένοπλων αστυνομικών στο Λονδίνο, έρχεται να συμπληρώσει τους ήδη 2.200 που περιπολούν φέροντας πλήρη οπλισμό και έχοντας ολοκληρώσει σχετική ειδική εκπαίδευση.

  • Εξι άτομα διεκδικούν την αρχηγία του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), σύμφωνα με αιτήσεις που κατέθεσαν χτες στο πλαίσιο σχετικής προθεσμίας. Οι διαδικασίες εκλογής νέου ηγέτη στο κόμμα UKIP ξεκινούν μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο μέχρι πρότινος ηγέτης του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, λίγο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, με τη δικαιολογία ότι «ολοκλήρωσε την αποστολή του». Μεταξύ των υποψηφίων οι τρεις είναι ευρωβουλευτές.
ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Νίντα»

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΑΝΟΪ.--

Σε καταρρακτώδεις βροχές εξελίχθηκε ως επί το πλείστον το πέρασμα του τυφώνα «Νίντα» πάνω από πέντε επαρχίες της Νότιας Κίνας, προκαλώντας ζημιές και πλήγματα σε περίπου 500.000 άτομα, 37.000 άστεγους πλημμυροπαθείς, καταστροφές σε αρκετές εκατοντάδες σπίτια και σημαντικές υλικές ζημιές σε πάνω από 2.500 άλλα.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα για χιλιάδες αγρότες, καθώς προκάλεσε καταστροφές σε 196.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ζημιές στην τοπική οικονομία άνω των 510.000.000 γουάν (77.000.000 δολαρίων).

Ανεξάρτητα από το πέρασμα του τυφώνα, προβλήματα δημιουργήθηκαν χτες στην κεντρική σινική μεγαλούπολη Τσεντσόου, όταν ξαφνικά δημιουργήθηκε μια γιγαντιαία τρύπα πάνω σε αυτοκινητόδρομο ένα 48ωρο μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείται, ενώ άλλοι δύο έπεσαν μέσα αλλά διασώθηκαν στη συνέχεια από διερχόμενους διαβάτες. Οι πρώτες έρευνες των τοπικών αρχών δείχνουν ως πιθανή αιτία το σπάσιμο υπόγειων αγωγών από την πίεση του ομβρίων υδάτων.

Στο Βιετνάμ, πάντως, το πέρασμα του τυφώνα «Νίντα» ήταν και φονικό εκτός από καταστροφικό, αφού προκάλεσε το θάνατο δύο ατόμων από κεραυνούς και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Στη Δυτική Ινδία, τουλάχιστον 22 άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατάρρευση οδικής γέφυρας, νότια της Μουμπάι, τη στιγμή της διέλευσης δύο λεωφορείων. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γέφυρα κατέρρευσε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ