ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκτροχιασμός τρένου με 4 νεκρούς

Λίγο μετά το δυστύχημα

Copyright 2016 The Associated

Λίγο μετά το δυστύχημα
Εκτροχιασμός τρένου στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας σημειώθηκε χτες το πρωί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και 47 να τραυματιστούν, οι 20 από αυτούς με σοβαρότερα τραύματα. Το τρένο εκτροχιάστηκε λίγο πριν το σταθμό του Ο Πορίνιο στις 9.30 το πρωί, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την ισπανική πόλη Βίγκο στο Πόρτο της Πορτογαλίας και ανήκει στην πορτογαλική εταιρεία «Comboios de Portugal», που μαζί με την ισπανική «Renfe» διαχειρίζονται τη γραμμή.

Στους νεκρούς συγκαταλέγεται ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από την Πορτογαλία, ένας ακόμα τεχνικός της εταιρείας, ένας Ισπανός και ακόμα ένας Αμερικανός τουρίστας.

Ο τρόπος που έγινε το δυστύχημα, λίγο πριν το τρένο μπει στο σταθμό, με τον εκτροχιασμό του πρώτου βαγονιού που έπεσε πάνω σε μια κολόνα του ηλεκτρικού, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και έχει διαταχθεί έρευνα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι το τρένο, κατασκευασμένο το 1981, είχε ανακατασκευαστεί και είχε περάσει τους σχετικούς ελέγχους, ενώ εξετάζεται και η κατάσταση της γραμμής.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής προκαλεί αντιδράσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οπως αναμετάδωσαν όλα τα δυτικά ΜΜΕ, η κρατική τηλεόραση της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες το πρωί την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, που «εξέτασε και επιβεβαίωσε» ειδικά χαρακτηριστικά μιας πυρηνικής κεφαλής που είναι σχεδιασμένη να τοποθετείται σε βαλλιστικούς πυραύλους. Στο σχετικό μήνυμα αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας ή αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τονίστηκε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει τυχόν επίθεση που θα δεχτεί από εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ενισχύσει την ποσότητα και ποιότητα των πυρηνικών της όπλων.

Επίσης, το Σεισμολογικό Κέντρο της Κίνας κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κοντά στο σημείο όπου η Πιονγιάνγκ διεξάγει τις σχετικές δοκιμές, με μικρό εστιακό βάθος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, αλλά και την Πρόεδρο της Ν. Κορέας, Παρκ Γκεούν - χι, στους οποίους - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ - «επανέλαβε την απόλυτη προσήλωση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων της Αμερικής στην Ασία και όλο τον κόσμο, όπως και ότι θα συνεχίσει τις επαφές για να διασφαλιστεί ότι οι προκλητικές ενέργειες από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες».

Από τη Γενεύη, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που απαγορεύουν στη ΛΔ Κορέας να προχωρά σε πυρηνικές δοκιμές (ενώ βέβαια άλλες χώρες διατηρούν και αναπτύσσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο) και δήλωσε ότι αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά και ότι «πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα πολύ έντονα».

Τη δοκιμή καταδίκασε και το ΥΠΕΞ της Κίνας, που σύμφωνα με αυτό, η δοκιμή διεξήχθη «αγνοώντας τις διεθνείς αποφάσεις» και κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να σταματήσει κάθε συμπεριφορά που «επιδεινώνει την κατάσταση».

Χτες το απόγευμα, διπλωματικές πηγές ιαπωνικών ΜΜΕ δήλωναν ότι αναμενόταν σε λίγες ώρες να συνεδριάσει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ ήδη αρκετές πλευρές όπως το Τόκιο ζητούσαν την επιβολή νέων κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη την Ασία και Ειρηνικό οξύνονται ραγδαία και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (όπως το αντιπυραυλικό THAAD) στο όνομα της «αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής απειλής».

Τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ καταδίκασαν ακόμα Γαλλία, Νορβηγία κ.τ.λ. Ακόμα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ενοχλητική» εξέλιξη. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για ενέργεια που «υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΓΑΛΛΙΑ
Λένε ότι απέτρεψαν «τρομοκρατική επίθεση»

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Αποτράπηκε μια επίθεση», δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τις νέες συλλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών για το αυτοκίνητο με τις φιάλες υγραερίου, που βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

Ο Φρ. Ολάντ πρόσθεσε ότι «μια οργάνωση εξαρθρώθηκε, αλλά υπάρχουν κι άλλες» και ότι «η επαγρύπνηση θα πρέπει να είναι αυξημένη για όσο χρειάζεται και αυτό στηρίζεται βεβαίως στη δέσμευση του κράτους, αλλά και στη δέσμευση όλης της κοινωνίας».

Οπως δήλωσε προχτές το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, οι τρεις νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν την Παρασκευή ήταν «ριζοσπαστικοποιημένες» και «φανατισμένες» και «ετοίμαζαν κατά τα φαινόμενα νέες βίαιες ενέργειες και συν τοις άλλοις άμεσες». Η μία εμφανίζεται να έχει δηλώσει πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

Στο μεταξύ, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση με θέμα η «Δημοκρατία απέναντι στην τρομοκρατία» ο Ολάντ έκανε έκκληση για «εθνική συνοχή» και διαμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει «να αλλάξει η επιρροή της Γαλλίας τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια». Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της αποστολής τμημάτων του γαλλικού πυροβολικού στο Ιράκ, ο Γάλλος ηγέτης προσπάθησε να αναδείξει την ετοιμότητά του να υπηρετήσει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου, σε μια παρέμβαση που ορισμένοι θεώρησαν και ενδεικτική της διάθεσής του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΤΟΝΟΥ.-- Αγνωστος αριθμός φτωχών ανθρώπων σκοτώθηκε και εκατοντάδες τραυματίστηκαν - γίνεται λόγος για 100 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες - μετά από έκρηξη το βράδυ της Πέμπτης, σε χωματερή στην πόλη Τόρι Αβάμε του Μπενίν, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κοτόνου. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εκεί για να περισυλλέξουν μερικά σακιά αλεύρι που ήταν ληγμένο και η εταιρεία που το παρασκεύαζε κατέστρεφε σε ένα λάκκο στη χωματερή καίγοντάς το με βενζίνη. Στην κυριολεξία, έγινε ο τάφος τους, όταν μέσα στο λάκκο σημειώθηκε η έκρηξη.

ΑΛΠΕΙΣ.-- Συνολικά 110 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν προχτές στις καμπίνες του τελεφερίκ τις πλαγιές του Λευκού Ορους, στις Αλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων, όταν τα καλώδια λόγω ισχυρών ανέμων μπλέχτηκαν και υπήρξε ακινητοποίηση του τελεφερίκ. 77 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας και οι υπόλοιποι 33 που αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα «κρεμασμένοι» στον αέρα και το κρύο, τελικά διασώθηκαν χτες και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του τελεφερίκ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το ενδεχόμενο αναβολής της διεξαγωγής των προεδρικών που είχαν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτώβρη εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, λόγω φθοράς ψηφοδελτίων που προορίζονταν για επιστολικές ψήφους (φθαρμένα ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ). Θυμίζουμε ότι εκλογές για την προεδρία είχαν διεξαχθεί το Μάη, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε εντολή να επαναληφθούν, μετά την αμφισβήτηση και την προσφυγή κατά του αποτελέσματος από το ακροδεξιό, ρατσιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), ο υποψήφιος του οποίου, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε χάσει με πολύ μικρή διαφορά από τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στηρίχτηκε από άλλες αστικές δυνάμεις.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει πρόστιμο στην Deutsche Bank

Οπως φαίνεται, η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία διευρύνεται. Θυμίζουμε την υπόθεση της «Φολκσβάγκεν» ή τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Τώρα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Manager», το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδιάζει να ζητήσει από τη Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, να πληρώσει πάνω από 2,4 δισ. δολάρια για το κλείσιμο της έρευνας σχετικά με τα προβληματικά ομόλογα, με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια που πουλούσε η τράπεζα στο παρελθόν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, το αμερικανικό υπουργείο αναμένεται να στείλει στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Deutsche Bank ένα έγγραφο περίπου 100 σελίδων, στο οποίο θα σημειώνεται το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσει.

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει έως τώρα, ο διακανονισμός που προβλέπεται θα περιλαμβάνει διαφορετικό κατάλογο αποδεκτών. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η τράπεζα είχε διευθετήσει ήδη ορισμένες απαιτήσεις πριν από τρία χρόνια, όταν είχε συμφωνήσει να καταβάλει 1,9 δισ. δολ. για τον διακανονισμό καταγγελιών ότι εξαπάτησε τις μεγαλύτερες στεγαστικές αμερικανικές τράπεζες Fannie Mae and Freddie Mac, που ελέγχονται από το κράτος, οι οποίες αγόρασαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, ύψους 14,2 δισ. δολ., πριν από την κρίση του 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ