ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
Πλούτος εκδηλώσεων στο 42ο Φεστιβάλ

Ο πλούτος των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που ξετυλίχτηκαν σε όλο το τριήμερο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Α. Τρίτσης» είναι μεγάλος. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση των ρεπορτάζ για συναυλίες, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Φεστιβάλ την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, σε διάφορους χώρους της «κόκκινης πολιτείας».

«Σε ποιον ανήκει ο κόσμος... »

Ενα πλούσιο σε περιεχόμενο και μορφές αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», ετοίμασαν με πολύ μεράκι δεκάδες μαθητές και παρουσίασαν την Παρασκευή στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Μπορούσε κανείς να διακρίνει τα συναισθήματα στο κοινό, με μάτια όλο συγκίνηση, μα και ενθουσιασμό, ελπίδα και πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον.

Οι προετοιμασίες του αφιερώματος ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. Η ιδέα «έπεσε» στη σύσκεψη - συνάντηση που πραγματοποίησε η ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, για μαθητικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες, που στην πλειοψηφία τους είχαν πάρει μέρος στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ την άνοιξη. Εκεί, αφού συζήτησαν τις ιδέες τους, τις μορφές και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τις πλαισιώσουν, αποφάσισαν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.

Οι μαθητές, έχοντας στόχο να αναδείξουν τι σημαίνει να είσαι σήμερα νέος κομμουνιστής, να μη συμβιβάζεσαι, αλλά αταλάντευτα να αγωνίζεσαι για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και ανεργία, επέλεξαν αποσπάσματα από ποιήματα, όπως το «Εγκώμιο στη διαλεκτική» του Μπ. Μπρεχτ, «Τα παιδιά της ΚΝΕ» του Γ. Ρίτσου, «Ο τοίχος του ιμπεριαλισμού» του Ναζίμ Χικμέτ, αλλά και ένα κείμενο του κομμουνιστή παιδαγωγού Δ. Γληνού, «ντύνοντάς» τα με όμορφες μελωδίες και τραγούδια.

Το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι μαθητές με το αφιέρωμά τους μπορεί να περιγραφεί και από τους παρακάτω στίχους που απήγγειλαν: «Χτίζουμε εμείς / Τη νέα ζωή μας, / Και αυτή είναι η δύναμή μας, / Δεν τρέμουμε στον τοίχο σας εμπρός / Στον τοίχο σας που ορθώνεται μπροστά μας τρομερός!».

«Δεν ζητιανεύουμε το σχολείο των αναγκών μας, το διεκδικούμε»

Ο ανάγκες, οι αγωνίες, όλα εκείνα που θυμώνουν τους μαθητές στο σημερινό σχολείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κουβέντας στη συζήτηση που έγινε στο Μαθητικό Στέκι, με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ της Παρασκευής. Θέμα της συζήτησης «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», όπως είναι και ο τίτλος της έκδοσης της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που όπως φάνηκε και στη διάρκεια της εκδήλωσης, πολλοί μαθητές είχαν διαβάσει.

Ηταν μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση, που κράτησε αμείωτο σε όλη τη διάρκειά της το ενδιαφέρον των μαθητών - και όχι μόνο - που παρακολούθησαν και πήραν το λόγο. Μίλησαν για το τι δεν τους ικανοποιεί σήμερα στο σχολείο και θα ήθελαν να αλλάξει, κατονομάζοντας τις ελλείψεις, τη φτώχεια στο περιεχόμενο, τον προσανατολισμό του σχολείου στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση με υποβάθμιση της πραγματικής γνώσης. Με αφετηρία μία φωτογραφία από μαθητική κινητοποίηση όπου δέσποζε το σύνθημα «διεκδικούμε το σχολείο που μας αξίζει», είπαν τα επίθετα με τα οποία θα προσδιόριζαν αυτό το σχολείο που τους αξίζει: Ενιαίο, δωρεάν, για όλους, χωρίς διακρίσεις, που θα δίνει σε όλους τις γνώσεις που πρέπει, που θα χωρά όλα εκείνα που σήμερα είναι εμπόρευμα. Ενα σχολείο που, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ένας μαθητής, «δεν το ζητιανεύουμε, το διεκδικούμε».

Η κουβέντα για το στόχο, το περιεχόμενο, τις προοπτικές που δίνει το σχολείο, μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες που μοιράζονται στις συζητήσεις μεταξύ τους οι μαθητές, οδήγησε τη ροή της συζήτησης στις σχέσεις του σχολείου με την οικονομία, στη διαχρονική σχέση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και τις κοινωνικές σχέσεις, τα επιτεύγματα των χωρών όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός και στον τομέα της Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Ιωαννίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε το σχολείο των αναγκών του λαού να γίνει πραγματικότητα. Εμπόδιο για να απολαμβάνουν όλοι με ίσους όρους τη μόρφωση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων, είναι οι σημερινές οικονομικές σχέσεις, το κυνήγι του κέρδους. Η συζήτηση έκλεισε με την αναγκαιότητα διεκδίκησης του σχολείου των πραγματικών αναγκών, που περνά μέσα από τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία. Ενας αγώνας που ξεκινά σήμερα κιόλας, με οργάνωση, δημιουργία εστιών πολιτισμού, αντίστασης, δημιουργίας. Τελευταίες λέξεις στην εκδήλωση, το σύνθημα από πλευράς των μαθητών: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».

Εντυπωσίασε το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων

Το Σάββατο, στο Στέκι Πολιτισμού εμφανίστηκε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, το χορευτικό που τον περασμένο Απρίλη, στη μεγάλη πορεία των 220 χιλιομέτρων κατά της ανεργίας, έκλεψε την παράσταση στον τερματισμό στο Σύνταγμα, κέρδισε για μια ακόμα φορά τους επισκέπτες στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Στέκι Πολιτισμού.

Η ομάδα χορογράφησε με πολύ όμορφο τρόπο γνωστά ποιήματα των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Φώτη Αγγουλέ κ.ά., αποτυπώνοντας στιγμές από την πορεία της ταξικής πάλης στο διάβα των αιώνων, σε μια παράσταση αφιερωμένη στη δύναμη που δίνει το δίκιο αλλά και σ' εκείνους που είχαν «στους ώμους τους την κούραση δώδεκα ωρών από πέτρα», αλλά δε λύγισαν ούτε για μια στιγμή, «μηδ' όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι». Παρών στην εκδήλωση και ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Το Χορευτικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός του είναι η μελέτη, η έρευνα και η μεταφορά του λαϊκού πολιτισμού στο σήμερα, εξυπηρετώντας ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο λαϊκός χορός προσεγγίζεται μακριά από τα βέλη του εθνικισμού, επιδιώκοντας να αντληθούν από αυτόν οι πανανθρώπινες αξίες, που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα, μέσα σε μια κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης και αποχαύνωσης. Το χορευτικό έχει πάνω από 150 μεγάλους και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, ενώ ξεπερνά τις 60 παραστάσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ