Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Δεν ζητιανεύουμε το σχολείο των αναγκών μας, το διεκδικούμε»

Ο ανάγκες, οι αγωνίες, όλα εκείνα που θυμώνουν τους μαθητές στο σημερινό σχολείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κουβέντας στη συζήτηση που έγινε στο Μαθητικό Στέκι, με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ της Παρασκευής. Θέμα της συζήτησης «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», όπως είναι και ο τίτλος της έκδοσης της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που όπως φάνηκε και στη διάρκεια της εκδήλωσης, πολλοί μαθητές είχαν διαβάσει.

Ηταν μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση, που κράτησε αμείωτο σε όλη τη διάρκειά της το ενδιαφέρον των μαθητών - και όχι μόνο - που παρακολούθησαν και πήραν το λόγο. Μίλησαν για το τι δεν τους ικανοποιεί σήμερα στο σχολείο και θα ήθελαν να αλλάξει, κατονομάζοντας τις ελλείψεις, τη φτώχεια στο περιεχόμενο, τον προσανατολισμό του σχολείου στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση με υποβάθμιση της πραγματικής γνώσης. Με αφετηρία μία φωτογραφία από μαθητική κινητοποίηση όπου δέσποζε το σύνθημα «διεκδικούμε το σχολείο που μας αξίζει», είπαν τα επίθετα με τα οποία θα προσδιόριζαν αυτό το σχολείο που τους αξίζει: Ενιαίο, δωρεάν, για όλους, χωρίς διακρίσεις, που θα δίνει σε όλους τις γνώσεις που πρέπει, που θα χωρά όλα εκείνα που σήμερα είναι εμπόρευμα. Ενα σχολείο που, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ένας μαθητής, «δεν το ζητιανεύουμε, το διεκδικούμε».

Η κουβέντα για το στόχο, το περιεχόμενο, τις προοπτικές που δίνει το σχολείο, μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες που μοιράζονται στις συζητήσεις μεταξύ τους οι μαθητές, οδήγησε τη ροή της συζήτησης στις σχέσεις του σχολείου με την οικονομία, στη διαχρονική σχέση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και τις κοινωνικές σχέσεις, τα επιτεύγματα των χωρών όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός και στον τομέα της Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Ιωαννίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε το σχολείο των αναγκών του λαού να γίνει πραγματικότητα. Εμπόδιο για να απολαμβάνουν όλοι με ίσους όρους τη μόρφωση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων, είναι οι σημερινές οικονομικές σχέσεις, το κυνήγι του κέρδους. Η συζήτηση έκλεισε με την αναγκαιότητα διεκδίκησης του σχολείου των πραγματικών αναγκών, που περνά μέσα από τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία. Ενας αγώνας που ξεκινά σήμερα κιόλας, με οργάνωση, δημιουργία εστιών πολιτισμού, αντίστασης, δημιουργίας. Τελευταίες λέξεις στην εκδήλωση, το σύνθημα από πλευράς των μαθητών: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ