Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Να 'ταν ο πόλεμος χορός...

Ενα ιδιαίτερο αφιέρωμα παρουσιάστηκε στη σκηνή του «Μικρόκοσμου» την Παρασκευή προκαλώντας συγκίνηση σε όλους όσοι, μικρούς και μεγάλους, το παρακολούθησαν. Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στον δίσκο «Να 'ταν ο πόλεμος χορός! 10 παιχνίδια που έγιναν τραγούδια», σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους του Κώστα Φασουλά, ο οποίος παρευρέθηκε και στην παράσταση, συγκινημένος από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο δίσκος.

Η παράσταση, συνδυάζοντας διαφορετικές μορφές τέχνης, από τη μουσική, το χορό, την ποίηση μέχρι animation, βίντεο και φωτογραφία, έδειξε το άθλιο πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ ταυτόχρονα τον ανέδειξε ως τον βασικό υπεύθυνο της προσφυγιάς.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ένα μικρής διάρκειας βιντεάκι animation, το οποίο καθήλωσε τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Με μια σειρά από παράξενα φανταστικά γεγονότα, τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι πραγματικά ο πόλεμος... Στη συνέχεια, το λόγο είχαν τα τραγούδια από τον ομώνυμο δίσκο «ντυμένα» με χορογραφία και απαγγελία αποσπασμάτων από ποιήματα και μαρτυρίες προσφύγων που βρέθηκαν στη χώρα μας. Σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος το σκηνικό ολοκληρωνόταν με προβολή εικόνων που αποτύπωναν μεγάλες αντιθέσεις: Παιδιά χαμογελαστά και παιδιά φοβισμένα, παιδιά που παίζουν και παιδιά που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου, ενώ συγκλονιστικό ήταν το μικρό βίντεο με ένα κοριτσάκι από τη Συρία που τραγουδούσε ανέμελα στον καναπέ του σπιτιού της και το τραγούδι της διακόπτεται απότομα από τη βόμβα που σκάει έξω από το σπίτι...

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν το αφιέρωμα να χρωματίζουν μπροστά στη σκηνή την «Γκουέρνικα» του Πικάσο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα: Απέναντι στο φριχτό πρόσωπο του πολέμου, που γίνεται για τα συμφέροντα των λίγων και σκορπάει τον πόνο και τη θλίψη, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο όμορφο, ειρηνικό, με χρώματα, που να χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ