ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδοαστικά «διλήμματα» και πιέσεις λίγο πριν τις εκλογές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανακατωσούρες» στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη, προκαλεί η απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι να διενεργήσει νέα έρευνα για τη διακίνηση μέρους της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την αποστολή αλληλογραφίας της στενής συνεργάτιδάς της, Χούμα Αμπεντίν, προς τον πρώην σύζυγό της, πρώην γερουσιαστή Ν. Υόρκης Αντονι Γουάινερ, κάνοντας χρήση ιδιωτικού διακομιστή της αλληλογραφίας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, την περίοδο που η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση του Κόμι (που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Τζ. Ου. Μπους) προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες Δημοκρατικών γερουσιαστών και πρώην αξιωματούχων της δεύτερης κυβέρνησης Ομπάμα, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, που θεώρησαν πως τα κίνητρά του ήταν υστερόβουλα και πως συνιστούν παραβίαση του νόμου Χατς, που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν τη θέση τους για να επηρεάσουν τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπόθεση αντανακλά τις κόντρες που υπάρχουν μέσα σε διαφορετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως διχάζονται μπροστά στο πρόσωπο που θα προωθήσουν για τη θέση του επόμενου διαχειριστή της εξουσίας.

Οπως και να 'χει, η υπόθεση φαίνεται να επηρεάζει μέρος του εκλογικού σώματος, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μειώνουν πλέον την απόσταση ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον (που έως το τέλος της περασμένης βδομάδας προηγούνταν με διαφορά 5 ή και 10 ποσοστιαίων μονάδων) και τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστική ήταν κυριακάτικη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας «Washington Post», που φέρει πρώτη την Κλίντον με 46%, έναντι 45% του Τραμπ.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέος ισχυρός σεισμός και δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

Αποψη από κατεστραμμένα κτίρια στο Καστελούτσιο της Νόρτσια
Αποψη από κατεστραμμένα κτίρια στο Καστελούτσιο της Νόρτσια
ΡΩΜΗ.--

Τουλάχιστον άλλοι σαράντα χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που μένουν άστεγοι στην κεντρική Ιταλία από την περασμένη Κυριακή, μετά το νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή, λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με συνέπεια πολλοί να μιλούν για τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980. Αν και η δόνηση ήταν ισχυρότερης έντασης από αυτή που έπληξε την ίδια περιοχή στις 24 του περασμένου Αυγούστου, με τουλάχιστον 300 νεκρούς, μέχρι και χτες δεν είχαν αναφερθεί νεκροί. Επίσης, οι τραυματίες ήταν μόλις μερικές δεκάδες, χωρίς για κάποιον να υπάρχει ενημέρωση ότι διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Το επίκεντρο τοποθετείται στην πόλη Νόρτσια, 100 χλμ. από την Περούτσια. Θυμίζουμε ότι αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είχαν γίνει κι άλλοι δύο σεισμοί, με απόσταση δύο ωρών περίπου, στην περιοχή Μασεράτα (επίσης στην κεντρική Ιταλία).

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα», μετά τον προχτεσινό σεισμό στην περιφέρεια Μάρκε έμειναν χωρίς σπίτι περίπου 25.000 άτομα. Στην Ούμπρια 10.000 - 15.000, σε Λάτσιο 2.000 και Αμπράτζο άλλα 1.000. Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν ξανά, όπως είχε γίνει και στις 24 Αυγούστου, φέρνοντας στην επιφάνεια τη λειψή αντισεισμική προστασία. Επίσης, μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και ύδρευσης.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έσπευσε να αξιοποιήσει τη νέα δοκιμασία του ιταλικού λαού για το σχεδιασμό που επιταχύνει, στο πλαίσιο και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών εντός ΕΕ. Ετσι, προσπαθώντας προκλητικά να σβήσει τη στράτευσή του με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θεωρούν «κόστος» την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών όπως αυτή στην αντισεισμική θωράκιση, δήλωνε χτες ότι δε θα επιτρέψει οι σεισμόπληκτοι να περάσουν το χειμώνα σε τέντες. Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αναμενόταν να συζητηθούν μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών.

Στο μεταξύ, η Ρώμη εδώ και καιρό διαμηνύει ότι θα επιμείνει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, που όμως δεν συμμορφώνονται με όσα συνδιαμορφώνονται κεντρικά στην ΕΕ. «Η απόκλιση από τους στόχους στους οποίους είχαμε δεσμευτεί εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις δαπάνες για τους σεισμούς και το Προσφυγικό», σημείωνε πριν ακόμα το νέο σεισμό ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, απαντώντας σε επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε «διευκρινίσεις» για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του νέου έτους.

Πάντως, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους σεισμόπληκτους και γενικά η προσπάθειά της να δείξει ότι υψώνει «παντιέρα» ενάντια στις Βρυξέλλες, συνδέεται και με το δημοψήφισμα για «συνταγματικές αλλαγές» της 4ης Δεκέμβρη.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εναρξη διαβουλεύσεων κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Κυριακή στο Καράκας της Βενεζουέλας η κυβέρνηση του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, και η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» και η οποία έχει τα 2/3 στη Βουλή των 167 εδρών. Ενώ αρχικά πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει το διάλογο, τελικά, όπως είπαν, μετά την επιμονή του Βατικανού που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, δεν μπορούσαν να μην προσέλθουν και εκπροσωπήθηκαν από τον γραμματέα της συμμαχίας, Χεσούς Τορεάλμπα. Στη διαμεσολαβητική ομάδα που επιδιώκει, όπως λέει, την «εθνική συνεννόηση» συμμετέχουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χ. Λ. Ροντρίγκες Θαπατέρο, οι πρώην Πρόεδροι του Παναμά Μ. Τορίχος και της Δομινικανής Δημοκρατίας Λ. Φερνάντες και από την UNASUR (Ενωση Εθνών της Νοτίου Αμερικής) o γγ της Ερνέστο Σαμπέρ (πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας).

Μετά τη συνάντηση, ο απεσταλμένος του Βατικανού, Κλαούντιο Μαρία Τσέλι, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τέσσερα θέματα που θα καταμεριστούν σε επιτροπές με επικεφαλής τους διαμεσολαβητές και αφορούν: «Την ειρήνη, το σεβασμό του κράτους δικαίου και την εθνική κυριαρχία», «τη Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποζημίωση των θυμάτων και τη συμφιλίωση», την «οικονομία και την κοινωνία» και «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την κατάρτιση ενός εκλογικού χρονοδιαγράμματος».

Είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ένας συμβιβασμός που μένει να φανεί έως πού θα φτάσει. Το υπόβαθρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση που πληρώνει ο λαός ως αποτέλεσμα και της σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα 17 χρόνια διακυβέρνησης Τσάβες και Μαδούρο, που, παρά την άμβλυνση κάποιων προβλημάτων, δεν άλλαξε τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας.

Η αντιπολίτευση, βεβαίως, δεν σταματά να επιμένει στη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου είτε από την Βουλή, που όμως δεν μπορεί να γίνει συνταγματικά, είτε με δημοψήφισμα, που όμως αποδεικνύεται ότι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών γίνονται πολλές αυθαιρεσίες. Πάντως, την Παρασκευή η 12ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η αντιπολίτευση δεν είχε ουσιαστική απήχηση, ενώ και η εξαγγελθείσα για τις 3 Νοέμβρη «κατάληψη της προεδρίας» δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Ρευστότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές

PEΪKIΑBIK.--

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Ισλανδία των 333.000 κατοίκων, με συμμετοχή 79,2%, επιβεβαιώθηκε η ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αν και δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν το νέο «φρούτο» - κόμμα των «Πειρατών» στην πρώτη θέση, είναι φανερό ότι απαιτούνται συνεργασίες. Τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών, υπό τη σκιά «σκανδάλων διαφθοράς», ανέδειξαν το Κόμμα Ανεξαρτησίας (συμμετείχε στη φιλελεύθερη κυβέρνηση πριν) σε πρώτο κόμμα με 29,7%, δεύτερο το σοσιαλδημοκρατικό Αριστερό - Πράσινο Κίνημα με 15,9%, τρίτους τους «Πειρατές» με 14,5%, ένα αστικό κόμμα που χειραγωγεί με «την ελεύθερη διακίνηση ψηφιακών προϊόντων, τη μετατροπή της Ισλανδίας από χώρα της αλιείας και του τουρισμού σε "ψηφιακό παράδεισο" και την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ».

Το «Προοδευτικό Κόμμα» (επίσης στην πρώην κυβερνητική συμμαχία) ακολουθεί με 11,5%, και άλλα φιλελεύθερα κόμματα όπως η «Αναγέννηση» με 10,5%, το «Φωτεινό Μέλλον» με 7,2% και η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία με 5,7%.

Από χτες έχουν αρχίσει τα ενδοαστικά παζάρια σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να είναι σε χρεοκοπία, με κατασχεμένα σπίτια από τις τράπεζες και τα χρέη να ...τρέχουν. Ετσι, δεν επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες που πλάσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 για το «ισλανδικό μοντέλο» που ...ξεπέρασε την κρίση χωρίς μνημόνια από το ΔΝΤ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαβεβαιώσεις» για πρόσβαση στην ενιαία αγορά δίνει η Μέι...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαβεβαιώσεις στα συμφέροντα μονοπωλίων ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στη Βρετανία πως θα διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ έδωσε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όπως επιβεβαίωσε το τελευταίο 48ωρο με δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Βιομηχανίας, Κρεγκ Κλαρκ.

Ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν ειδικότερα πως η ιαπωνική βιομηχανία «Nissan» πείστηκε να διατηρήσει τα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού προηγουμένως η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετη γραφειοκρατία, φόρους και δασμούς.

Στο πλαίσιο όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μ. Βαλς, συνέστησε χτες ομάδα «κρούσης» από τραπεζίτες και πολιτικούς, με επικεφαλής τον Γαλλο-αυστραλό Ρος Μακίνες, με βασική αποστολή να προσελκύσει τραπεζικά μονοπώλια από το Σίτι του Λονδίνου. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι μπορεί να γίνει και δεύτερο «διορθωτικό» δημοψήφισμα.

Παρά τη στήριξη που πρόσφερε χτες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην πιθανότητα μίας νέας θητείας του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα μετά το πέρας της θητείας του το 2018, αλλά πως θα παραμείνει στο πόστο περίπου έναν επιπλέον χρόνο, έως τον Ιούνη του 2019. Σε σύντομη δήλωσή του ο Κάρνεϊ είπε πως το αποφάσισε αυτό «αναγνωρίζοντας τη σημασία συνέχειας στη χώρα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ