ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
«Ανεβάζουν στροφές» για τα αντιλαϊκά παζάρια

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ συνδέει την προσεχή συνάντηση της Ελβετίας με ευκαιρίες για «επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις»

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ (στο κέντρο της φωτ.) διαμηνύει ότι στην Ελβετία θα γίνουν συναντήσεις σε πολλά επίπεδα

Copyright 2016 The Associated

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ (στο κέντρο της φωτ.) διαμηνύει ότι στην Ελβετία θα γίνουν συναντήσεις σε πολλά επίπεδα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί που ξεκινά τη Δευτέρα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας συγκεντρώνουν την προσοχή τους όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με δεδομένο ότι ήδη πολλοί θεωρούν τα αποτελέσματά της καταλυτικά για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σε δηλώσεις του - μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο ενόψει της συνάντησης στην Ελβετία - μίλησε για τις «μεγάλες προσδοκίες» που έχει, υποστηρίζοντας ότι αν αυτή είναι επιτυχής, «μπορεί να συμφωνήσουμε ότι αυτό σημαίνει πως μπορούμε τότε να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο». Επίσης, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική στιγμή, με το επιχείρημα ότι είναι η πρώτη φορά που οι δυο πλευρές μεταφέρουν τις διαπραγματεύσεις εκτός Κύπρου και πρόσθεσε πως το Εδαφικό πρέπει να συζητηθεί με άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτό, αλλά και άλλα εκκρεμή θέματα. «Θα έχουμε πέντε ολόκληρες μέρες, από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι το τέλος της Παρασκευής, και θα είμαστε εκεί μαζί όλη την ώρα», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως αυτό παρέχει την ευκαιρία για επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά και για ανεπίσημες συναντήσεις, αποτυπώνοντας και έτσι το εύρος και την ένταση των διεργασιών που πυκνώνουν συνεχώς. Μάλιστα, ο Αϊντε εστίασε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - στη δυνατότητα να γίνονται και παράλληλες συναντήσεις στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια των οποίων διάφορα άτομα θα συζητούν για διάφορα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα. Επίσης, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η εμπειρία του λέει πως όταν οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές ομάδες βρεθούν μαζί «σε ένα τέτοιο σκηνικό», μπορούν να συμβούν πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν μέσα στον περιορισμένο χρόνο των συνομιλιών στην Κύπρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε και να επισημάνει πως τα διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού είναι αλληλένδετα και πως «ο μόνος τρόπος για επίλυση του Κυπριακού είναι να δούμε ότι τα θέματα συνδέονται».

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, φρόντισε και πάλι να διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ εστιάζουν ξανά «στην υποστήριξη των προσπαθειών των πλευρών να καταλήξουν σε μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του σχήματος της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», αφού με βάση και τα όσα συζητιούνται, αυτό οδηγεί στη διχοτόμηση του νησιού σε δύο «συνιστώντα κράτη», διευκολύνει συμβιβασμούς και κολεγιές, με τη συμμετοχή πολλών από τις πλευρές που σήμερα συνδέουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα με τις ισορροπίες πάνω στην ίδια την Κύπρο.

Το ψευδοκράτος ζητά ...«ρεαλισμό»

Στο μεταξύ, τα Κατεχόμενα επιμένουν στη διατήρηση του ρόλου της Τουρκίας και του δικαιώματός της να «παρέμβει» σε περίπτωση διατάραξης της ασφάλειας στο νησί, αν και διαμηνύει ολοφάνερα τη διάθεσή της να παζαρέψει «εναλλακτικές».

Ετσι, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, εξέφρασε την προσδοκία η ελληνοκυπριακή πλευρά «να αφήσει την απόλυτη προσέγγιση και να έρθει και αυτή (στη συνάντηση) με ρεαλιστικά και λογικά πλαίσια», συμπληρώνοντας ότι με την προσέγγιση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, τίποτε δεν δεχόμαστε», δεν μπορεί να βρεθεί λύση. «Εάν ο ένας καταλάβει τις ανησυχίες του άλλου και σε αυτό το νησί ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια ως κοινότητες, ως ίσες συνιστώσες πολιτείες, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον με έναν ενεργό διαμοιρασμό στην ομοσπονδιακή εξουσία, αυτό θα είναι ένα σενάριο προς όφελος όλων».

Αλλά και ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε από το βήμα της «βουλής» ότι η «τουρκοκυπριακή κυβέρνηση» δεν επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960 όπως είναι, ωστόσο αποτελεί όρο για εκείνη «το οποιοδήποτε νέο σύστημα εγγυήσεων να περιλαμβάνει τη διατήρηση του δικαιώματος της Τουρκίας να παρέμβει όταν αυτό απαιτηθεί».

ΛΙΒΥΗ
Εκατοντάδες νεκροί σε δύο ναυάγια ανοικτά της χώρας

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Νέα διπλή τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένους από τους πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, σημειώθηκε από το βράδυ της Τετάρτης έως χτες τα ξημερώματα ανοικτά των ακτών της Λιβύης κατά την ανατροπή δύο σκαφών.

Σύμφωνα με τους λιγοστούς επιζήσαντες πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της νέας τραγωδίας, το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε όταν ανατράπηκε σαπιοκάραβο, ανοικτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο πνίγηκαν πάνω από 100 άτομα και διασώθηκαν μόλις 29. Ακολούθησε και δεύτερη ανατροπή δουλεμπορικού σαπιοκάραβου, κοντά στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα τον πνιγμό 140 ανθρώπων και μόλις δύο επιζήσαντες. Και στις δύο περιπτώσεις, τα περισσότερα θύματα ήταν έγκυες, μικρά παιδιά και έφηβοι.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών είναι περίπου 240, ανάμεσά τους δεκάδες παιδάκια, αφού πολλά δεν άντεξαν να κολυμπούν επί ώρες μέσα στα κρύα νερά της Μεσογείου, ώσπου να φθάσουν οι διασώστες...

Με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 4.220 άνθρωποι, αρκετά περισσότεροι σε σύγκριση με τους 3.777 που χάθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2015. Υπολόγισε, επίσης, ότι μόνον στην Ιταλία έχουν φθάσει διά θαλάσσης περίπου 158.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, την Γκάμπια, το Σουδάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε χτες από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών με το πρόσχημα πως «κρατούσε μαχαίρι» και πως «προσπάθησε» να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη σε στάση λεωφορείου κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό, της Ραμάλας, Οφρα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πρόταση μομφής κατά του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη η «Δημοκρατική Συμμαχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ν. Αφρική. Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και από βουλευτές του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) να στηρίξουν την πρόταση μομφής με την κατηγορία της διαφθοράς.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας (μετά το πολύμηνο παζάρι) Μαριάνο Ραχόι και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, χτες το βράδυ, αφού πήγε στον βασιλιά Φίλιππο, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό απαρτίζεται μόνο από στελέχη του κόμματός του. Πρώτες προτεραιότητες είναι η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και οι επαφές με την ΕΕ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Υπάρχει ανάγκη εμείς οι τρεις χώρες, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ινδονησία, να συζητήσουμε το θέμα σοβαρά και να βάλουμε ένα τέρμα στη δράση της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ», γιατί κατά κάποιον τρόπο έχει παραλύσει το εμπόριο στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ενόψει επαφών που θα έχει στη Μαλαισία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, στη διάρκεια σύγκρουσης με τους «Ταλιμπάν». Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει πως «οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια μιας επιχείρησης εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας προς τους Αφγανούς εταίρους μας, προκειμένου να εκκαθαριστεί μια θέση των Ταλιμπάν και να διακοπούν οι επιχειρήσεις της οργάνωσης στην επαρχία Κουντούζ».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Πακιστάν, όπου παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα με τη συντήρηση και την παλαιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου. Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν κοντά στο οικονομικό κέντρο Καράτσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα. Πάνω από 45 ήταν τραυματίες ενώ αρκετοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

ΚΑΪΡΟ.-- Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος της αιγυπτιακής λύρας, με αποτέλεσμα χτες να υποτιμηθεί η αξία της κατά 48% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

ΡΩΜΗ.--

Σχεδόν 70 μετασεισμοί καταγράφτηκαν στην κεντρική Ιταλία τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη, μεγαλώνοντας την ανησυχία των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που έχουν βρεθεί άστεγες μετά και από τους τελευταίους σεισμούς. Μάλιστα, μία από τις δονήσεις ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν νέες σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί.

Βέβαια, μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στις επαρχίες Ούμπρια και Μάρκε, όπου δημοσιεύματα εμφανίζουν τους άστεγους να φτάνουν μέχρι και τις 40.000. Από τη μεριά της, επίσημα, η κυβέρνηση μιλά για 28.000 άστεγους, που έχουν μέχρι σήμερα δεχτεί τη βοήθεια των κρατικών υπηρεσιών.

Χτες, ο υπουργός Yποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, είπε ότι «για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτούνται μεγάλα ποσά, διότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δαπανήθηκαν λίγα χρήματα», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να γίνουν σταδιακές παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται τέσσερα με επτά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Φυσικά, αν η - κατά πολλούς - «αριστερή» κυβέρνηση του Ρέντσι είχε ως προτεραιότητά της την ολοκληρωμένη αντισεισμική προστασία του ιταλικού λαού, θα μπορούσε να είχαν ληφθεί διάφορα έγκαιρα μέτρα, στο φόντο και της πολύ πρόσφατης τραγικής εμπειρίας π,χ. από το σεισμό στην πόλη Λ' Ακουιλα, το 2009, με πάνω από 300 νεκρούς. Μέλημα της κυβέρνησης Ρέντσι δεν είναι άλλο από το πώς θα αξιοποιήσει τις συνέπειες του σεισμού στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών εντός ΕΕ σχετικά με την «ευελιξία» στην εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων και εξαιρέσεων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και να δείξει ότι κάνει έργο, ενόψει και του δημοψηφίσματος για συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκέμβρη, για το οποίο οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να χάνει έδαφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ