ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Κομβικό ντέρμπι «αιωνίων»

Στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τα όσα διακυβεύονται αλλά και στις αναμετρήσεις σε ΟΑΚΑ και Ν. Σμύρνη που θα καθορίσουν επίσης το σκηνικό στην πρώτη τετράδα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη 10η αγωνιστική.

Οι γηπεδούχοι και πρωτοπόροι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν τη νίκη προκειμένου να αυξήσουν τη διαφορά ακόμη περισσότερο από τους μνηστήρες τους για τον τίτλο. Φυσικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η τρίτη επιτυχία κόντρα στους βασικούς αντιπάλους (μετά τις νίκες επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) θα τους δώσει και μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. Στην άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός των πολλών προβλημάτων και απουσιών λόγω τραυματισμών (τελευταίο ...θύμα ο Μπεργκ) κατεβαίνει στο Φάληρο χωρίς περιθώρια απωλειών προκειμένου να μη χάσει την επαφή με την κορυφή (ίσως και τη 2η θέση) αλλά και να μην επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το (ήδη βεβαρημένο) κλίμα.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Ατρόμητο σε ένα κομβικό παιχνίδι και για τους δύο, που θα κρίνει την παρουσία τους στα ψηλά σκαλοπάτια. Οι γηπεδούχοι μετά την ήττα στην Τούμπα δεν σηκώνουν (για πολλούς λόγους) νέο στραβοπάτημα την ώρα που ο Ατρόμητος ανεβασμένος αγωνιστικά χτυπάει ανοιχτά την πόρτα της πρώτης πεντάδας. Κάτι αντίστοιχο συνοδεύει και την αναμέτρηση στη Ν. Σμύρνη μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΟΚ, με τον πρώτο μετά την ήττα στη Λάρισα να επιδιώκει την επιστροφή του στα ψηλά και τον Δικέφαλο να επιδιώκει να βρεθεί πιο κοντά στη 2η θέση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης (15.00 Novasports 3), Λεβαδειακός - Ξάνθη (17.15 Novasports 1), ΑΕΚ - Ατρόμητος (19.30 Novasports 2). ΚΥΡΙΑΚΗ: Παναιτωλικός - Λάρισα (15.00 Novasports 2), Κέρκυρα - Βέροια (17.15 Novasports 3), Πανιώνιος - ΠΑΟΚ (17.15 Novasports 2), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (19.30 Novasports 1). ΔΕΥΤΕΡΑ: Ηρακλής - Πλατανιάς (19.30 Novasports 1).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΚΟΛΜΠΟΛ
Στη σκιά των σημαντικών προβλημάτων του αθλητισμού των ΑμεΑ

Sportidea

Στη σκιά των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν το χώρο του Αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο κλειστό της Νέας Σμύρνης η τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Γκόλμπολ ανδρών και γυναικών, η αυλαία του οποίου άνοιξε χτες. Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία φάση της διοργάνωσης η οποία θα αναδείξει τις πρωταθλήτριες ομάδες στις δύο κατηγορίες.

Την ίδια ώρα όμως και πέραν των αγωνιστικών ζητημάτων, άλυτα παραμένουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ, όπου σε πολλές περιπτώσεις πέραν των όποιων συνεπειών έχουν στη δουλειά των ίδιων των σωματείων καθιστούν αβέβαιη ακόμα και την ύπαρξή τους. Προβλήματα για τα οποία η αιτία βρίσκεται πλέον στην υποχρηματοδότηση από την πολιτεία, με τις επιχορηγήσεις πλέον να έχουν μεταβληθεί σε ψίχουλα, τα οποία μάλιστα καθυστερούν να δοθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης αποτελεί η (ακόμα μία) πρόσφατη επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός», με την οποία ζητάει άμεση συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα και να διεκδικήσει τη λύση τους στο χώρο του Αθλητισμού των ΑμεΑ. Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο «Κεραυνός», την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στις πρόσφατες διεθνείς επιτυχίες των αθλητών στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, κινδυνεύουν με κλείσιμο αρκετά τμήματα σωματείων, με αποτέλεσμα δεκάδες αθλητές, πολλοί εκ των οποίων νεαρών ηλικιών, να βρεθούν χωρίς τη δυνατότητα να αθλούνται.

  • Το πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Γκόλμπολ είναι: Σήμερα: 09.00 - 19.00 (αγώνες ανδρών - γυναικών), Κυριακή: 09.00 - 13.00 (αγώνες ανδρών - γυναικών).
BASKET LEAGUE
Τη Δευτέρα τα σπουδαιότερα

Το ντέρμπι της Δευτέρας στο «Νίκος Γκάλης» της Θεσσαλονίκης, μεταξύ Αρη και Ολυμπιακού, ξεχωρίζει στην 5η αγωνιστική της Basket League, από το πρόγραμμα της οποίας δεν λείπουν και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα παιχνίδια. Οι «κιτρινόμαυροι», ενισχυμένοι πλέον και με την απόκτηση του Γιάνκοβιτς, προέρχονται από εύκολες εκτός έδρας επιτυχίες κόντρα σε Προμηθέα Πατρών (πρωτάθλημα) και Ναχαρίγια (Champions League) που τους έχουν ανεβάσει ψυχολογικά. Ο Ολυμπιακός, αν και αήττητος στις δύο τελευταίες του αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα (με Δόξα Λευκάδας και Κολοσσό Ρόδο), έπαιξε αρκετά με τη φωτιά ενώ συν τοις άλλοις προέρχεται από τη μέτρια εμφάνιση και ήττα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα αξιοσημείωτα παιχνίδια της αγωνιστικής και η αναμέτρηση της ΑΕΚ, που θέλει να διατηρήσει το αήττητό της κόντρα στο επικίνδυνο και ανεβασμένο αγωνιστικά (3 συνεχόμενες επιτυχίες) Ρέθυμνο στο ΟΑΚΑ. Ειδική σημασία έχει και το ντέρμπι της Πάτρας μεταξύ Προμηθέα - Απόλλωνα, ενώ ο ΠΑΟΚ, προερχόμενος από το διπλό με τη Βαρέζε (για το Champions League) θα δοκιμαστεί στο Λαύριο.

Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΑΕΚ - Ρέθυμνο (17.00 OTE Sports 4), Λαύριο - ΠΑΟΚ (17.00 Νοvasports 2 λεπτό/λεπτό), Κολοσσός Ρόδου - Κόροιβος (17.00 Νovasports 2 λ/λ), Προμηθέας Πάτρας - Απόλλων Πάτρας (17.00 Novasports 2). ΚΥΡΙΑΚΗ: Κύμη - Τρίκαλα (19.00 Νovasports 2). ΔΕΥΤΕΡΑ: Δόξα Λευκάδας - Παναθηναϊκός (17.00 Νovasports 3), Αρης - Ολυμπιακός (19.00 Νovasports 2).

ΒΟΛΕΪ
Δοκιμασίες πρωτοπόρων

Οι εκτός έδρας δοκιμασίες των τριών εκ των τεσσάρων πρωτοπόρων και αήττητων της βαθμολογίας, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Ηρακλή, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη Volleyleague. Αντίθετα, ο τέταρτος της παρέας του ρετιρέ ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο αγωνιζόμενος στην έδρα του. Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Ολυμπιακός (17.30), Φοίνικας Σύρου - Ορεστιάδα (18.00), Κύζικος - Ηρακλής (19.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Παναχαϊκή - Κηφισιά (18.00). ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΑΟΚ - Ηρακλής Χαλκίδας (19.00).

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3η αγωνιστική) ΣΑΒΒΑΤΟ: Αρης - Παναθηναϊκός (16.00), Αίας Ευόσμου - Πανναξιακός (18.00), Ολυμπιακός - Μαρκόπουλο (18.00), ΑΕΚ - Μακεδόνες (18.30), ΑΟ Θήρας - Ελπίς (19.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ηλιούπολη - Θέτις (17.30).

EUROPA LEAGUE
Με την πλάτη στον τοίχο ΠΑΟΚ και ΠΑΟ

Κατήφεια και προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι ήττες για την 4η αγωνιστική στους ομίλους του Εuropa League στους δύο εκ των τριών ελληνικών εκπροσώπων στη διοργάνωση. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός μετά τις εντός έδρας αποτυχίες με Καραμπάγκ (0-1) και Σταντάρ Λιέγης (0-3) έχουν δύσκολο έργο για την πρόκριση αφού πλέον τα πράγματα δεν εξαρτώνται απ' αυτούς. Ειδικά οι «πράσινοι» με μόλις 1 β σε 4 αγώνες βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα, θέλουν 2 νίκες στα 2 ματς κόντρα σε Αγιαξ (εκτός) και Θέλτα (εντός) και να έχουν αποτυχίες οι Σταντάρ Λιέγης και Θέλτα. Ο ΠΑΟΚ κόντρα σε Φιορεντίνα (εκτός) και Λίμπερετς (εντός) ουσιαστικά καλείται να πάρει 4 β. περισσότερους απ' ό,τι η Καραμπάγκ.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός παρά το στραβοπάτημα με την Αστάνα εκτός (1-1) έχει την τύχη στα χέρια του για την πρόκριση και για την πρωτιά με Γιουνγκ Μπόις (εντός) και ΑΠΟΕΛ (εκτός).

Οι βαθμολογίες των ομίλων των ελληνικών ομάδων είναι: 2ος Ομιλος: ΑΠΟΕΛ 9, Ολυμπιακός 7, Γιουνγκ Μπόις 4, Αστάνα 2. 7ος Ομιλος: Αγιαξ 10, Θέλτα 5, Σταντάρ Λιέγης 5, Παναθηναϊκός 1. 10ος Ομιλος: Φιορεντίνα 10, Καραμπάγκ 7, ΠΑΟΚ 4, Λίμπερετς 1.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα προβλήματα στο κλειστό της Καλαμάτας

Τα προβλήματα λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλαμάτας, τα οποία μάλιστα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των αθλουμένων στο χώρο, ήταν το αντικείμενο Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, Γιάννη Γκιόκα και Λιάνας Κανέλλη προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά.

Στην Ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής:

«Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλαμάτας (γνωστό ως "Τέντα") έχει κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Η τέντα, το πανί της οροφής, που είναι ιταλικής κατασκευής, έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια και ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 25 χρόνια.

Την περσινή σεζόν, όπως και τις προηγούμενες, είχαμε τραυματισμούς παιχτών (ρήξη χιαστών κ.ά.) από τα νερά που έμπαιναν από την οροφή από τη βροχή ή τους υδρατμούς που δημιουργούνται. Εκτός αυτών το κλειστό γυμναστήριο παραμένει ουσιαστικά κλειστό από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη λόγω της αφόρητης ζέστης που δημιουργείται από το πανί της οροφής.

Σε αυτόν το χώρο δραστηριοποιούνται 16 αθλητικά σωματεία του μπάσκετ, όπου γίνονται και αρκετά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, παίδων, κορασίδων κ.λπ. αλλά και της ρυθμικής γυμναστικής και γίνονται και διεθνή μίτινγκ. Πλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των αθλουμένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί άμεσα η οροφή προκειμένου να αποφευχθούν νέα ατυχήματα και να αποκατασταθεί η λειτουργία του γηπέδου».
Ο Σπύρος Γιαννιώτης στην «ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ»

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, είναι ο φιλοξενούμενος της Ομάδας Ραδιοφώνου των παιδιών της «Στροφής», αύριο Κυριακή 6 Νοέμβρη, που μεταδίδεται ζωντανά από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις 3 το μεσημέρι. Σε μια εποχή που όλοι και όλα τείνουν στην εύκολη, χωρίς κόπο, γρήγορη επιτυχία, ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι ένας πρωταθλητής που από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να δίνει τις δικές του μικρές και μεγάλες μάχες στο σχολείο και στον αθλητισμό, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του, δίνοντας μαθήματα ευγένειας και ήθους.

Το «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ» απευθύνεται σε έφηβους χρήστες ουσιών, είναι δωρεάν, όπως όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, χωρίς λίστες αναμονής, χωρίς να χορηγούνται φάρμακα ή υποκατάστατα. Στη «ΣΤΡΟΦΗ» λειτουργεί και ξενώνας για όσους προέρχονται από την επαρχία. Τηλέφωνα με τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρόγραμμα: Για τις οικογένειες 210.8840.862. Για τους έφηβους 210.8820.277.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ