ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαπιστευτήρια» Μέι και Κόρμπιν στη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σε σχέση με την προώθηση των βρετανικών μονοπωλιακών συμφερόντων και την αύξηση της παραγωγικότητας και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ενόψει των σχεδίων για διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Βrexit) έδωσαν χτες σε κεντρική εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) η πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, και ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες άλλων κλάδων, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για το Brexit, λέγοντας πως κατανοεί τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί στο «χείλος του γκρεμού» μετά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για «διαζύγιο» με την ΕΕ και ότι θα απαντήσει στους φόβους αυτούς στις συνομιλίες για το Brexit. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα κάνει ετησίως έξτρα επενδύσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων στερλινών έως το 2020 «για να τροφοδοτήσει με καύσιμα» την οικονομία, όταν η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Επίσης, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων, Πολ Ντρέτστερ, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται σχόλια και δηλώσεις «αλλά σαφήνεια και κυρίως ένα σχέδιο». Πρόσθεσε, επίσης, πως τον επιχειρηματικό κόσμο «δεν τον ενδιαφέρει ένα σκληρό ή ένα ήπιο αλλά ένα ομαλό Brexit...». Δήλωσε, επίσης, ενθαρρυμένος από τις έως τώρα δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σε αναπτυξιακά σχέδια όπως η επέκταση του αεροδρομίου στο Χίθροου και η κατασκευή μεγάλου πυρηνικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας στο Χίκλεϊ Πόιντ.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ομιλία που έκανε αργότερα χτες βράδυ στην εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων, πρότεινε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών, στη βελτίωση της «διά βίου υψηλής, ποιοτικής, εκπαίδευσης», όπως τόνισε, και «όχι μόνον της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας...». Ζήτησε να βελτιωθούν οι κυβερνητικές πολιτικές για την καταπολέμηση της «ενδημικής, τοπικής» φτώχειας σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησε να γίνουν επενδύσεις, ιδιαίτερα στη δημιουργία προσιτής λαϊκής στέγης και στα ταλέντα των νέων ανθρώπων. «Πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα Βρετανία υπό την πρόκληση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που φέρνει το Ιντερνετ των Πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη... Πρέπει να σχεδιάσουμε το βιομηχανικό μέλλον της χώρας τον 21ο αιώνα. Αυτό θα απαιτήσει ριζική σκέψη από όλους μας και παρεμβάσεις για το κοινό καλό...», σημείωσε ο Κόρμπιν, προσκαλώντας τα μονοπώλια να «συνεργαστούν» . Στη συνέχεια, πρότεινε «επενδύσεις που θα βοηθήσουν την επόμενη γενιά εργαζομένων και επιχειρηματιών», τονίζοντας ότι το κόμμα του θέλει «οι σχέσεις με τις επιχειρήσεις να είναι σχέσεις με εταίρους», ώστε «να έρθει η ευημερία σε όλη τη χώρα».

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Εκτός διεκδίκησης ο Σαρκοζί

Με σκληρή αντιλαϊκή ατζέντα ο πρώτος, Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτική των διεργασιών που μαίνονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι η επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν στον α' γύρο των προκριματικών εκλογών που έγιναν στους Ρεπουμπλικάνους για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι χτες είχαν γίνει γνωστά, ο Φιγιόν συγκέντρωνε το 44,2% των ψήφων και δεύτερος ήταν ο Αλαίν Ζιπέ, με 28,6%. Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ήρθε τρίτος με 20,6%, ενώ προχτές ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο γύρο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοέμβρη, θα στηρίξει Φιγιόν.

Εφημερίδες όπως η «Λε Μοντ» μίλησαν για «δυναμική δεξιοποίησης» που δημιούργησε το αποτέλεσμα του α' γύρου, προκρίνοντας προτάσεις για σκληρά μέτρα. Βέβαια, την προώθηση τέτοιων μέτρων υπαγορεύουν πρώτα απ' όλα οι ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου, που, πιεσμένο από τις δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και σε συνθήκες σφοδρής όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, προετοιμάζει ούτως ή άλλως τους επόμενους γύρους αντιλαϊκών μέτρων.

Στο πρόγραμμά του, ο Φιγιόν προτάσσει μεταξύ άλλων: την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Την εξίσωση των κανόνων συνταξιοδότησης σε δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση (για παράδειγμα, ώστε οι συντάξιμες αποδοχές να υπολογίζονται όχι με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 6 μηνών, αλλά με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 5 χρόνων). Να κατοχυρωθεί ακόμα πιο ελεύθερη διαπραγμάτευση για το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας με «ταβάνι» τις 48 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και τις 39 στο δημόσιο, σμπαραλιάζοντας δηλαδή εντελώς ό,τι είχε απομείνει ως κακέκτυπο του 35ωρου, που υποτίθεται ότι είχε θεσπιστεί στη Γαλλία. Επιπλέον, ο Φιγιόν προτάσσει τις μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών, μέχρι και 110 δισ. ευρώ μόνο μέσα στην επόμενη 5ετία.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αφού είναι από αυτούς που θεωρεί ότι χρειάζεται επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία, ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται μόνο η Ρωσία για την «κρίση» στην Ουκρανία κ.τ.λ. Θέσεις που διατυπώνονται ενώ ήδη η συζήτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης διευρύνεται σε όλη την Ευρώπη. Αλλωστε, και στη Γαλλία, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς δέχεται κριτική για το ότι συνεχίζει να στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Τέτοιες θέσεις έχει και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μ. Λεπέν (που συνεχίζει να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές) και σημαντική μερίδα των Ρεπουμπλικάνων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές «απέτρεψαν» μια νέα «τρομοκρατική επίθεση», στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έγινε το Σαββατοκύριακο σε Στρασβούργο και Μασσαλία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη επτά ατόμων γαλλικής, μαροκινής και αφγανικής καταγωγής, ηλικίας 29 με 37 ετών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις τοπικών φυλών στην πόλη Σάμπχα της Νότιας Λιβύης, με αφορμή την επίθεση ενός πιθήκου σε νεαρά κορίτσια.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Δυτικές διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη δήλωσαν χτες σε διεθνή πρακτορεία πως το Ιράν άρχισε τις εξαγωγές «ποσοτήτων βαρέος ύδατος» υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικών όπλων.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρουάντα απολογήθηκε την Κυριακή για το βρώμικο ρόλο καθολικών επισκόπων και άλλων ιεραρχών στη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι το 1994.

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από τα ξημερώματα χτες ένας 46χρονος αστυνομικός στο Σεντ Λούις αφότου δέχτηκε δύο σφαίρες στο πρόσωπο από άγνωστο, ενώ βρίσκονταν μέσα στο περιπολικό του. Η επίθεση στο Μισούρι έγινε λίγες ώρες μετά την εκδήλωση παρόμοιας επίθεσης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου ένας αστυνομικός ντετέκτιβ πυροβολήθηκε θανάσιμα, ενώ καθόταν στο περιπολικό του και έγραφε μία κλήση για τροχαία παράβαση.

ΣΕΡΒΙΑ
Πολύπλευρη η ατζέντα επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Νις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ρόλο περιφερειακής δύναμης στα δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη φαίνεται πως αναζητεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, που ξεκίνησε από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στη νότια Σερβία επιλέγοντας να μεταβεί στην πόλη Νις.

«Είμαστε ανοικτοί για όλους τους Σέρβους, αν θέλουν να εργαστούν, να κάνουν εμπόριο, να επενδύσουν ή απλά να ταξιδέψουν στην Ουγγαρία... Είμαστε όμως έντονα αντίθετοι με την πολιτική των μεταναστών... που πέφτουν θύματα των κακών κυβερνήσεων που έχουν στις χώρες τους, λαθρεμπόρων, και της εσφαλμένης πολιτικής της ΕΕ που τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, κάνοντας συχνές αναφορές στις στενές ουγγρο-σερβικές σχέσεις. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως η «σταθερότητα στη Σερβία είναι κλειδί για τη σταθερότητα στην Κεντρική Ευρώπη».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, τον καλωσόρισε στην πόλη Νις με θέρμη, τονίζοντας επίσης πως οι διμερείς πολιτικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και πως αναπτύσσονται «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αλλά και στο θέμα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τον Ούγγρο ομόλογό του «αληθινό φίλο της Σερβίας», επαινώντας παράλληλα την ουγγρική υποστήριξη στην προσπάθεια της σερβικής αστικής τάξης να προωθήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Σε άλλο σημείο, ευχαρίστησε τον Ιστβάν Ντάζτορ, πρόεδρο της τοπικής βουλής της Βοϊβοδίνας (της βόρειας Σερβίας όπου ζει σημαντική ουγγρική μειονότητα), που ηγείται του μειονοτικού κόμματος «Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοδίνας» (SVM), επειδή, όπως υποστήριξε, έπαιξε το «ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ό,τι καλύτερο για τη Σερβία και για την Ουγγαρία».

Οι δύο πρωθυπουργοί, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων τους στην πόλη Νις.

ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ
Νέες δηλώσεις περί ενδεχόμενης παραίτησής του

Αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη

ΡΩΜΗ.--

Με νέες δηλώσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση επανήλθε ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, λέγοντας μες στο Σαββατοκύριακο: «Αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν, δε θα μείνω στο "παιχνίδι"» και «θα μείνω εφόσον τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Δε βρίσκομαι εγώ απλά για να κρεμαστώ σε μια καριέρα για τη ζωούλα μου», πρόσθεσε στη διάρκεια «ανοικτής» συζήτησης στην οποία συμμετείχε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες, ο Ρέντσι είχε θέσει το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 4 Δεκέμβρη και αφορά αλλαγές που θα καταστήσουν τον κρατικό μηχανισμό πιο ευέλικτο και χρήσιμο, για μια γρήγορη υλοποίηση των αποφάσεων και μέτρων που χρειάζεται σήμερα η ιταλική αστική τάξη.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις Ρέντσι συνδέονται με τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ιταλίας και της αστικής της τάξης, σχετικά με θέματα όπως τις σχέσεις της με την ΕΕ, τη διεκδίκηση «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες κ.τ.λ.

Στο στρατόπεδο του «όχι», το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο παραμένει από τις πιο δραστήριες δυνάμεις. Τις προηγούμενες μέρες, ο Γκρίλο περιέγραψε όσους στηρίζουν το «ναι» στο δημοψήφισμα ως «κατά συρροή δολοφόνους των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ