ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού

Τις ευθύνες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, EE και των κυβερνήσεών τους για τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων και τον πολλαπλασιασμό των εποικισμών από το Ισραήλ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση για «την κατάσταση στη Δυτική Οχθη» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε στην ομιλία του συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ακολουθώντας μια νεότερη εκδοχή πολιτικής απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, πολλαπλασιάζει ανενόχλητη τους εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη. Στερεί χιλιάδες Παλαιστίνιους από την πατρογονική τους γη, τις καλλιέργειές τους και την πρόσβαση στο νερό, από κάθε μέσο επιβίωσης. Παντού στήνει φράχτες και τείχη. Φυλακίζει χωρίς δίκη και δολοφονεί δεκάδες Παλαιστίνιους.

Χρόνια τώρα μεθοδεύει τον ξεριζωμό όσων Παλαιστινίων απέμειναν στη Δυτική Οχθη, στραγγαλίζει τη Γάζα.

Επιτέλους, πώς μπορεί ένα κράτος να παραβιάζει ανενόχλητο επί δεκαετίες τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα ενός λαού; Μα με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ και των κρατών - μελών της, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, με εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Του έχουν απονείμει το ρόλο του χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού στην κρίσιμη Μεσανατολική περιοχή της Ενέργειας και των αγωγών. Αυτοί έχουν την ίδια εγκληματική ευθύνη με την αντιδραστική ισραηλινή ηγεσία.

Η απάντηση των λαών πρέπει να είναι η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό για ανεξάρτητο, βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κατεδάφιση των εποικισμών - Απελευθέρωση όλων των κρατούμενων Παλαιστινίων».

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις Κούρδων και φιλοτουρκικών δυνάμεων

Νέα παρέμβαση της Γαλλίας για συνάντηση χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του Ασαντ

Φιλοτούρκοι ισλαμιστές στα περίχωρα της πόλης Νταμπίκ
Φιλοτούρκοι ισλαμιστές στα περίχωρα της πόλης Νταμπίκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κόντρες στη Συρία αντικατοπτρίστηκαν χτες και στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το περασμένο 24ωρο ανάμεσα σε Κούρδους της Συρίας, που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», και μισθοφόρους της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Σε πεδίο συγκρούσεων μετατράπηκαν περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην πόλη Μανμπίτζ (που έχει ανακαταληφθεί από τους Κούρδους) και την πόλη Αλ Μπαμπ (που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, οι Κούρδοι μαχητές κατάφεραν χτες να μπουν στην πόλη Αρίμα, που βρίσκεται κοντά στην Αλ Μπαμπ, με τα τουρκικά αεροσκάφη να συνεχίζουν από αέρος το σφυροκόπημα κουρδικών δυνάμεων. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» μετέδωσε, επικαλούμενο «στρατιωτικές πηγές», πως από τις επιδρομές των τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο κτίρια, μία αποθήκη όπλων και τέσσερις θέσεις κουρδικών δυνάμεων πέριξ της πόλης Αλ Μπαμπ.

Στο Κάιρο, πάλι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του υπέρ του συριακού στρατού, κάνοντας ένα ακόμη βήμα μακριά από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, που στηρίζουν τις δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και να προωθήσουν τα συμφέροντα ενεργειακών μονοπωλίων.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, καταδίκασε τις «σκόπιμες επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Συρία» και χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» την υποστήριξη της Ρωσίας στην κυβέρνηση Ασαντ.

Επιπροσθέτως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, κατηγόρησε χτες τη Συρία και τους συμμάχους της ότι εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο», με στόχο περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, και πρότεινε να συναντηθούν σύντομα στο Παρίσι δυτικές και αραβικές χώρες που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και στηρίζουν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Ερό είπε πως η συνάντηση αυτή θα γίνει σε υπουργικό επίπεδο στις αρχές Δεκέμβρη και ότι η Γαλλία θα ασκήσει «ενεργά τώρα πίεση» για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή κυρώσεων στη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων...

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε «ανησυχία» για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Ασαντ να εξαπολύσει νέα, δριμύτερη επίθεση για την ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου πριν αναλάβει Πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20/1. Ο ντε Μιστούρα δεν εξήγησε πού στηρίζει αυτή την «ανησυχία», αν και προ ημερών Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν πιθανολογήσει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Χαλέπι, μετά τις προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, ο Φιλίπ Ντενιέ, ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε χτες πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που επιστρέφουν από τη Συρία, μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αέριο μουστάρδας και σε δυτικές χώρες, αφού έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την τοξική ουσία σε ζώνες μάχης.

ΗΠΑ
Διαφοροποιήσεις θέσεων του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντικές «αποκλίσεις» από προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει σε διάφορα θέματα παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με διευθυντικά στελέχη και αρχισυντάκτες της εφημερίδας «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Πρώτα από όλα, εμφανίστηκε «ανοιχτός» στο θέμα της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές. Προεκλογικά είχε πει πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Προχτές αργά το βράδυ, όμως, παραδέχθηκε πως υπάρχει «κάποια σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής», μολονότι στο παρελθόν το είχε αρνηθεί.

Οσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις για ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο Τραμπ είπε πως «σε αρκετά σημεία» ενδέχεται να είναι απλώς ένας φράχτης.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον (ενώ προεκλογικά είχε πει πως πρέπει να μπει φυλακή και είχε χαρακτηρίσει το Ιδρυμα Κλίντον εγκληματικό...). «Δεν θέλω να βλάψω τους Κλίντον, πραγματικά δεν το θέλω. Πέρασε πολλά και υπέφερε πολύ με διάφορους τρόπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πήρε επίσης πίσω τις προεκλογικές του εξαγγελίες για επαναφορά των βασανιστηρίων σε υπόπτους για τρομοκρατία, λέγοντας πως μετά από συζήτηση που είχε με τον στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε τον τελευταίο να του λέει πως «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπίρες κάνουν τους υπόπτους να μιλούν πιο εύκολα από τα βασανιστήρια».

«Σφίγγα» έγινε όσον αφορά το πού θα δώσει έμφαση σε τομείς της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Σε σχέση με τη Συρία επανέλαβε πως έχει «διαφορετική άποψη από τον υπόλοιπο κόσμο», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει την Κλίντον ότι με τις θέσεις που έχει για την περιοχή υπάρχει κίνδυνος για ένα Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, όπως το Ιράν.

Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε για το Μεσανατολικό, λέγοντας πως θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει «ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», αν και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι μόλις εκλεγεί θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αναγνωρίζοντας την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σημείωσε ακόμη ότι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ (σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα), «θα μπορούσε να βοηθήσει» στην επίλυση του Μεσανατολικού.

Ωρες μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως η τεράστια περιουσία του δεν αποτελεί πρόβλημα και πως ο νόμος δεν του απαγορεύει την παράλληλη ενασχόλησή του με τις επιχειρήσεις όταν θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα.

Διορισμός γυναικών σε ΟΗΕ και υπουργείο Παιδείας

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες το διορισμό δύο αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία στις 20 Γενάρη αφού πρώτα γίνει η ψηφοφορία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, στις 19 Δεκέμβρη, όπου με τα σημερινά δεδομένα έχει την πλειοψηφία. Η 44χρονη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και η 58χρονη αστή Μπέτσι Ντέβος, που χρηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες σταθερά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Μίσιγκαν, γίνεται η νέα υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ. Η Ντέβος έχει ταχθεί υπέρ του προγράμματος χρηματοδότησης σχολείων ανάλογα με τις μαθητικές επιδόσεις και της χορήγησης κρατικής επιδότησης για την εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Στην Κίνα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στον στρατιωτικό τομέα «έχει (σημειώσει) σοβαρή επιτυχία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, από το Πεκίνο, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο και της 21ης συνεδρίασης της Ρωσο - κινεζικής Διακυβερνητικής Επιτροπής Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Σοϊγκού ανέφερε ότι τον περασμένο χρόνο οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαια για τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, «που εφαρμόστηκαν ως μέρος της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής τεχνολογίας».

Σε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Τσανγκ Βανκουάν ο Σοϊγκού τόνισε ότι «ενάντια στο πλαίσιο της αστάθειας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι σημαντικό Ρωσία και Κίνα να δείξουν την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν την ειρήνη και να δώσουν ώθηση στη διεθνή ασφάλεια. Επιτρέψτε μου να πω ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία δεν κατευθύνεται ενάντια σε άλλες χώρες. Δεν αποτελεί απειλή γι' αυτές, αλλά συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ευρασίας και παραπέρα». Επίσης, επισήμανε πως η διμερής συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση της ικανότητας αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών και προκλήσεων, πάνω απ' όλα, της διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιταχύνει τη συνεργασία της με την Κίνα και στο πλαίσιο της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization - SCO).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ