Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις Κούρδων και φιλοτουρκικών δυνάμεων

Νέα παρέμβαση της Γαλλίας για συνάντηση χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του Ασαντ

Φιλοτούρκοι ισλαμιστές στα περίχωρα της πόλης Νταμπίκ
Φιλοτούρκοι ισλαμιστές στα περίχωρα της πόλης Νταμπίκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κόντρες στη Συρία αντικατοπτρίστηκαν χτες και στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το περασμένο 24ωρο ανάμεσα σε Κούρδους της Συρίας, που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», και μισθοφόρους της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Σε πεδίο συγκρούσεων μετατράπηκαν περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην πόλη Μανμπίτζ (που έχει ανακαταληφθεί από τους Κούρδους) και την πόλη Αλ Μπαμπ (που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, οι Κούρδοι μαχητές κατάφεραν χτες να μπουν στην πόλη Αρίμα, που βρίσκεται κοντά στην Αλ Μπαμπ, με τα τουρκικά αεροσκάφη να συνεχίζουν από αέρος το σφυροκόπημα κουρδικών δυνάμεων. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» μετέδωσε, επικαλούμενο «στρατιωτικές πηγές», πως από τις επιδρομές των τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο κτίρια, μία αποθήκη όπλων και τέσσερις θέσεις κουρδικών δυνάμεων πέριξ της πόλης Αλ Μπαμπ.

Στο Κάιρο, πάλι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του υπέρ του συριακού στρατού, κάνοντας ένα ακόμη βήμα μακριά από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, που στηρίζουν τις δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και να προωθήσουν τα συμφέροντα ενεργειακών μονοπωλίων.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, καταδίκασε τις «σκόπιμες επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Συρία» και χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» την υποστήριξη της Ρωσίας στην κυβέρνηση Ασαντ.

Επιπροσθέτως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, κατηγόρησε χτες τη Συρία και τους συμμάχους της ότι εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο», με στόχο περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, και πρότεινε να συναντηθούν σύντομα στο Παρίσι δυτικές και αραβικές χώρες που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και στηρίζουν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Ερό είπε πως η συνάντηση αυτή θα γίνει σε υπουργικό επίπεδο στις αρχές Δεκέμβρη και ότι η Γαλλία θα ασκήσει «ενεργά τώρα πίεση» για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή κυρώσεων στη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων...

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε «ανησυχία» για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Ασαντ να εξαπολύσει νέα, δριμύτερη επίθεση για την ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου πριν αναλάβει Πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20/1. Ο ντε Μιστούρα δεν εξήγησε πού στηρίζει αυτή την «ανησυχία», αν και προ ημερών Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν πιθανολογήσει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Χαλέπι, μετά τις προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, ο Φιλίπ Ντενιέ, ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε χτες πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που επιστρέφουν από τη Συρία, μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αέριο μουστάρδας και σε δυτικές χώρες, αφού έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την τοξική ουσία σε ζώνες μάχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ