ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Από την ομιλία του Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών
Από την ομιλία του Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δηλώνει την αντίθεσή της με την κυβέρνηση του Ισραήλ, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για την εποικιστική πολιτική του σημαντικού συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, την περασμένη Παρασκευή, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ψήφους 14 χωρών και την αποχή των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά. Τους εκπροσώπους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν τους πήρε ο πόνος για το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που βιώνει την ισραηλινή κατοχή, αλλά πρόκειται κυρίως για τακτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Και η άμεση αντίδραση του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε να στηρίξει το Ισραήλ, από άλλο δρόμο εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Χτες, πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, από το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου τρεις βδομάδες πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, επέλεξε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Ομπάμα απέφυγε να ασκήσει βέτο στην τελευταία ψηφοφορία του ΣΑ του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι επιχείρησε να υπερασπιστεί τη χρόνια θέση των αμερικανικών κυβερνήσεων «για την υποστήριξη μίας βιώσιμης λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών». Σημείωσε ότι η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης είναι «ευρύτατη και συστηματική».

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή του Ισραήλ είναι ένα κράτος, τότε αυτό μπορεί να γίνει είτε εβραϊκό, είτε δημοκρατικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι και τα δύο και ποτέ δεν θα είναι πραγματικά σε ειρήνη». Τόνισε ότι η αποχή των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ ήταν «σύμφωνη με τις αξίες των ΗΠΑ και τις θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων» (σ.σ. αυτές που αιματοκυλούν τη Μέση Ανατολή), ώστε να δείξει ότι το θέμα δεν είναι «προσωπικό».

Απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών πως οι ΗΠΑ προώθησαν το ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους και επανέλαβε ότι ο στόχος της στάσης αυτής ήταν η διατήρηση μίας πιθανής λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπ. Νετανιάχου «την πιο ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση» και υπογράμμισε ότι καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν βοήθησε περισσότερο το Ισραήλ όσο εκείνη του Προέδρου Ομπάμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία για την παροχή αμερικανικής «βοήθειας» 10ετούς διάρκειας, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ, κυρίως για αγορά οπλικών συστημάτων (και όχι μόνο...). Αυτή η πραγματική επισήμανση δείχνει όντως ποιος στηρίζει αποφασιστικά το βασικό θύτη όλης της περιοχής. Επίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέλειψε να καταδικάσει την ...«παλαιστινιακή τρομοκρατία», λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία...

Πριν την ομιλία Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κίνηση του Αμερικανού υπουργού «αξιολύπητο βήμα», σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει «εμπιστευτικά» τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ επέπληξε την απερχόμενη κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια. Κάποτε είχαν ένα μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, όμως... η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν και τώρα αυτό (ο ΟΗΕ)!» και συνέχισε «Ισραήλ, μείνε δυνατό, η 20ή Ιανουαρίου έρχεται γρήγορα!», φωτογραφίζοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.

ΛΙΒΥΗ
Ρωσικές πιέσεις υπέρ του Χάφταρ, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, επέκρινε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανό διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ, ότι με τη στάση του ευνοεί δυνάμεις του «πολιτικού κατεστημένου» στη χώρα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για ειρήνευση.

Ο Ρώσος αξιωματούχος φαίνεται, επίσης, ότι πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράτζ, που έχει διορίσει ο Κόμπλερ σε συνεργασία με δυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας τον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προ μερικών βδομάδων είχε μεταβεί στη Μόσχα, ζητώντας τη βοήθεια του Κρεμλίνου σε επιχειρήσεις που πραγματοποιεί κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ακραίων ισλαμιστών.

Ο Γκατίλοφ πρότεινε «να βρουν οι Λίβυοι ένα συμβιβασμό για τη συμμετοχή του ε.α. στρατηγού Χάφταρ σε μία νέα ηγεσία». Επλεξε το εγκώμιο του ε.α. στρατηγού, σημειώνοντας πως «κάνει πολλά για να πολεμήσει τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους" και να βοηθήσει την κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής παραγωγής». Τον χαρακτήρισε «αναμφίβολα ηγετική πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα», ενώ κάλεσε τον Γερμανό διπλωμάτη να απόσχει από «ενέργειες που επιδιώκουν ξεχωριστές συμφωνίες με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου στη Λιβύη πίσω από την πλάτη άλλων παραγόντων»...

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου φαίνεται να αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής και της προώθησης των ρωσικών μονοπωλίων ευρύτερα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και στη Βόρεια Αφρική, μετά τα οφέλη που φαίνεται πως αποκομίζει από τη στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποιεί στη Συρία με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από τις 30 Σεπτέμβρη 2015.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που είχαν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους το φθινόπωρο του 2011 σαν «σταυροφορία».

Οσο για τον 73χρονο στρατηγό Χάφταρ, που ήταν πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι που αναζήτησε αργότερα για χρόνια καταφύγιο στις ΗΠΑ, αυτός και οι δυνάμεις του ελέγχουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη τις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, προχωρώντας τις τελευταίες βδομάδες στις πρώτες εξαγωγές «μαύρου χρυσού» μετά από καιρό...

Οι δυτικές δυνάμεις, που προωθούν τα συμφέροντά τους στη Λιβύη και μέσω του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Κόμπλερ, στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φ. Σαράτζ, τον οποίο στην ουσία έχουν διορίσει για να εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη προώθηση των δικών τους μονοπωλιακών συμφερόντων. Οι Ρώσοι, από την άλλη, φαίνεται να στηρίζουν το διεθνώς αναγνωρισμένο εκλεγμένο κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και υποστηρίζει τον ε.α. στρατηγό Χάφταρ. Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που θεωρούν πως μπορούν να προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή μέσω του ε.α. στρατηγού Χάφταρ, αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ επιχειρεί, από την άλλη, να βρει στηρίγματα και σε χώρες της περιοχής (πέρα από εκείνα που διαθέτει σε ΗΠΑ και ΕΕ), πραγματοποιώντας το προηγούμενο τριήμερο επίσκεψη στην Αλγερία, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση της αλγερινής ηγεσίας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βομβιστική επίθεση στην κοιλάδα Μπεκάα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ο Ζακάρια Νασερεντίνιν, αντιδήμαρχος της περιοχής Αλ Αϊν στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου (20 χλμ. δυτικά των συνόρων με τη Συρία), έπεσε χτες το πρωί νεκρός από επίθεση βομβιστών σε λεωφορείο. Από την ίδια επίθεση τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο ξάδελφός του, που φέρεται πως οδηγούσε το όχημα.

Τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών παραμένουν άγνωστα, ωστόσο τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ως πιθανή αιτία διαφορές ορισμένων οικονομικών παραγόντων της περιοχής με τον αντιδήμαρχο.

Ωρες αργότερα, το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση ενότητας με πρωθυπουργό τον Σαάντ Χαρίρι. Σε σύνολο 92 παρόντων βουλευτών, 87 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, έναντι τεσσάρων που ψήφισαν κατά και ενός που απείχε από την ψηφοφορία.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αποχωρήσεις από το κυβερνών κόμμα

ΣΕΟΥΛ.--

Συνολικά 29 βουλευτές αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα Saenuri (Σαενούρι) στη Νότια Κορέα, προχωρώντας μάλιστα στη συγκρότηση νέου κόμματος, με τον τίτλο «Νέο Συντηρητικό Κόμμα για τη Μεταρρύθμιση». Επίσημα η ίδρυση του νέου σχήματος θα κηρυχθεί στις 24 Γενάρη.

Οι «29» ασκούν κριτική στο «Saenuri» για «απώλεια των αξιών του συντηρητισμού» και χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο που οδήγησε πρόσφατα και στην αποπομπή της Προέδρου της χώρας Παρκ Γκεούν-χι ως ευκαιρία για «να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και να ανακτήσουμε τις αληθινές αξίες του συντηρητισμού».

Μετά την αποχώρηση των «29», το «Saenuri» έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού πλέον αριθμεί 99 βουλευτές, έναντι 121 του «Δημοκρατικού Κόμματος» που μέχρι πρότινος ηταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ηγέτης του νέου κόμματος Ζου Χο-γιουνγκ είπε ότι «μέχρι τις 24 Γενάρη, προσδοκάμε ότι πάνω από 60 βουλευτές θα μας ακολουθήσουν».

Εξελίξεις όπως αυτή πιθανώς συνδέονται με ευρύτερη «κινητικότητα» και στον αστικό πολιτικό χάρτη της Ν. Κορέας.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δε μοιάζει απίθανη, ενώ οι όποιες αλλαγές στις εσωτερικές «ισορροπίες» στη χώρα δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για θέματα κρίσιμα για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως οι συμμαχίες «αντιμετώπισης» της «απειλής της Βόρειας Κορέας», γενικότερα τις εξελίξεις που αποτυπώνουν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη «γειτονιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ