ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σηκώνει την αντιπαράθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού με εταίρους και αντιπάλους έριξε πάλι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας την προώθηση των αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων με μέτρα προστατευτισμού και τακτικές κινήσεις επίδειξης πυγμής.

Το περασμένο 24ωρο, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στην πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Ιράν, λέγοντας αυτή τη φορά πως «τίποτε δεν αποκλείεται» όσον αφορά την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Η δήλωσή του αυτή ήταν απάντηση στην ερώτηση εάν θα εξέταζε τη στρατιωτική επιλογή στο πλαίσιο αντίδρασης μετά την αυστηρή «προειδοποίηση» που απηύθυνε νωρίτερα στην ιρανική ηγεσία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φιν.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως επί του παρόντος οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο Ιράν».

Αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι μίλησε «σκληρά» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τερνμπουλ. Ο Τραμπ είπε πως οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν όταν μιλά «σκληρά» σε ξένους ηγέτες. Επανέλαβε ότι «ουσιαστικά όλες οι χώρες εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ» και ότι «αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει».

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραφε πως ο Τραμπ επέκρινε την περσινή συμφωνία του Προέδρου Ομπάμα με την αυστραλιανή κυβέρνηση για την είσοδο στις ΗΠΑ περίπου 1.400 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο είχαν απορριφθεί. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τραμπ περιέγραψε τη συμφωνία ως «τη χειρότερη που είχε δει», κατηγορώντας την Αυστραλία ότι προσπαθεί «να εξαγάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστόνης...». Επίσης, η αντιπαράθεση σχετίζεται και με την πρόσφατη απόφαση για απόσυρση από τη «Διειρηνική Συμφωνία», όπου συμμετέχει και η Αυστραλία.

Λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν και σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν μία βδομάδα ο Τραμπ με τον Μεξικάνο ομόλογό του, Ε. Π. Νιέτο. Ο Τραμπ του είπε πως εάν δεν μπορεί ο μεξικανικός στρατός να «μαζέψει» ορισμένους «κακούς ανθρώπους», μπορεί να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «βοηθήσει». Χτες, ο Τραμπ είπε πως αστειευόταν και πως η συνομιλία του με τον Μεξικανό ομόλογό του ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική»...

Μερική χαλάρωση κυρώσεων στη ρωσική μυστική υπηρεσία

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, επιβεβαίωσε τη χαλάρωση «συγκεκριμένων κυρώσεων» που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι έγινε για να «επιτραπούν συγκεκριμένες επαφές» με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB και δεν αφορά σε οικονομικά ζητήματα.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Προέδρου Τραμπ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, στην οποία διαβεβαίωσε πως θα παλέψει για τη θέσπιση συστήματος που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ «την είσοδο ανθρώπων που θα αγκαλιάζουν πλήρως τις αξίες μας για θρησκεία και προσωπική ελευθερία». Απείλησε με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, επειδή ματαίωσε νωρίτερα την προγραμματισμένη ομιλία του 32χρονου αντιδραστικού δημοσιογράφου, Μίλο Γιαννόπουλος, που είναι υπεύθυνος στην ακροδεξιά ιστοσελίδα «Μπρέιτμπαρτ Νιους» και είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ. Αφορμή για τη ματαίωση της εκδήλωσης έδωσαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις μισαλλόδοξες θέσεις του Γιαννόπουλου για γυναίκες, μειονότητες.

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, αναχώρησε χτες από το Βερολίνο για τις ΗΠΑ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιδιώκοντας να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μπάσιμο του ρωσικού κεφαλαίου

Συμφωνίες στην Ενέργεια μετά την επίσκεψη Πούτιν

Από τη συνάντηση των ηγετών Ουγγαρίας και Ρωσίας

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των ηγετών Ουγγαρίας και Ρωσίας
Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, με κύριο αντικείμενο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο συγκεκριμένος Ούγγρος αστός πολιτικός πρωτοστατεί μαζί με άλλους από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία (Ομάδα του Βίσεγκραντ) στη διεκδίκηση «αυτοτέλειας» των εθνικών πολιτικών εντός της ΕΕ, προς όφελος των δικών τους μονοπωλίων, σε μια σειρά από ζητήματα (μεταναστευτικό, ζητήματα οικονομικών συνεργασιών, νόμων για τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ κ.λπ.). Ετσι η επίσκεψη Πούτιν, ο οποίος ανταπέδωσε προηγούμενη του Ορμπάν στη Μόσχα, έχει και χαρακτήρα να διευρύνει υπαρκτά ρήγματα που υπάρχουν στην ΕΕ και στόχο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ορμπάν έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων, αν και δεν έχει έως τώρα διαφοροποιηθεί σε αποφάσεις της ΕΕ.

Από τη χτεσινή συνάντηση, όπως φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις, συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου και μετά το 2021. Σημειώθηκε ότι λόγω των κυρώσεων η Ουγγαρία είχε έως τώρα απώλειες της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ και από τον Ορμπάν διατυπώθηκε η άποψη ότι «τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με οικονομικά εργαλεία» και πως η ΕΕ πρέπει να έχει καλές σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως όπως είναι η Ρωσία και να υπάρχει μια διάφανη και αμοιβαία σχέση.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την επέκταση της πυρηνικής μονάδας στο Παξ, έργο κόστους 12 δισ. ευρώ που θα αναλάβει η «Γκάζπρομ» κάτι που, όπως είπε, ο Ορμπάν πρέπει να εγκριθεί και από την ΕΕ. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τα ζητήματα της προμήθειας Ενέργειας πρέπει να «αποπολιτικοποιηθούν καθώς και καθαρά οικονομικά ζητήματα», ενώ ο Βλ. Πούτιν επέμεινε ότι μπορεί να υπάρξει αμοιβαίο όφελος αν υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος με την ΕΕ. Ετσι έκανε έμμεση αναφορά στην ακύρωση του «Νότιου Ρεύματος» μετά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημείωσε «ότι δεν κατηγορούμε τη Βουλγαρία και άλλες χώρες που δεν μπόρεσαν να τις ξεπεράσουν και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις συμφωνίες αλλά απαιτούνται εγγυήσεις και δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να διατηρήσουμε ζημιές από προηγούμενες αποφάσεις». Οι επισημάνσεις αυτές κάνουν ξεκάθαρο ότι το ρωσικό κεφάλαιο θα συνεχίσει την προσπάθεια διείσδυσης στις χώρες της ΕΕ και μη, δηλαδή προμηνύεται όξυνση του ανταγωνισμού περαιτέρω.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τριβές με ΗΠΑ και ΕΕ

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανέβηκαν απότομα οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, και τον Γενικό Εισαγγελέα Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα, με αφορμή τις αιτιάσεις του πρώτου για αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του δεύτερου στη Δικαιοσύνη και στο δικαστικό σύστημα, σε σημείο, όπως τόνισε, που διακυβεύουν τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και εδραίωση της έννομης τάξης στην Αλβανία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ από το Δεκέμβρη του 2014, ανέφερε ότι για λόγους που αφορούν την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε εβδομήντα άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, που κατηγόρησε τον Λου για «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», ότι οι καταγγελίες σε βάρος του γίνονται «για προσωπικούς λόγους». Ο Αμερικανός διπλωμάτης μετέβη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου παρέμεινε επί τριάντα περίπου λεπτά χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση. Ζήτησε ταυτόχρονα να συναντήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισιάνι, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τον συναντήσει.

Το ίδιο 24ωρο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Κοσσόβου (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον Σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαίτησε από ΕΕ και ΝΑΤΟ να προειδοποιήσουν τη Σερβία ότι «απειλεί» την έναρξη νέας «σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή». Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, αρκέστηκε να κάνει συστάσεις.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για διάταγμα για τη διαφθορά

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Την αντίδραση κομμάτων και του λαού έχει προκαλέσει στη Ρουμανία το έκτακτο διάταγμα που ενέκρινε τα ξημερώματα της Τετάρτης η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σορίν Γκριντεάνου, που αποποινικοποιεί όλες τις υποθέσεις διαφθοράς για ποσά έως 43.500 ευρώ. Ετσι πολλοί πολιτικοί, αξιωματούχοι και κρατικοί υπάλληλοι που είναι στην φυλακή για τέτοιες υποθέσεις θα μπορούσαν να απαλλαγούν.

Το διάταγμα, που είχε φωτογραφικό χαρακτήρα για να απαλλαγούν αστοί πολιτικοί, δημιούργησε αντιπαράθεση στα αστικά πολιτικά κόμματα και δικαιολογημένη αντίδραση του λαού, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνει. Διαδηλώσεις γίνονταν ως χτες το βράδυ σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα που απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Χτες παραιτήθηκε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Φλορίν Ζιάνου, ενώ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αντιδράσεις υπήρξαν για το διάταγμα και από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου συμμετέχει η αστική τάξη της Ρουμανίας (ΕΕ, ΝΑΤΟ), γιατί ...δυσφημούνται από τη μη καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΣΥΡΙΑ
Ανάκτηση εδαφών από το στρατό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ανάκτηση νέων εδαφών στη Βόρεια Συρία από τις δυνάμεις του συριακού στρατού αυξάνει τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης με τα τουρκικά στρατεύματα που πραγματοποιούν χερσαία επέμβαση από τα τέλη Αυγούστου σε συνεργασία με μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, που επικαλείται Σύρους στρατιωτικούς αξιωματούχους, χτες αναφέρουν πως ο συριακός στρατός διεύρυνε το μέτωπο των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακαταλαμβάνοντας έκταση 250 τ.χλμ. γεγονός που φέρνει τον συριακό στρατό πιο κοντά στην περιοχή Αλ Μπαμπ, την οποία πολιορκούν τουρκικά στρατεύματα.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως στις 6/2 θα συναντηθούν στην Αστάνα εμπειρογνώμονες από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας στη Συρία, αλλά και διαχωρισμό των ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ