Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τριβές με ΗΠΑ και ΕΕ

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανέβηκαν απότομα οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, και τον Γενικό Εισαγγελέα Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα, με αφορμή τις αιτιάσεις του πρώτου για αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του δεύτερου στη Δικαιοσύνη και στο δικαστικό σύστημα, σε σημείο, όπως τόνισε, που διακυβεύουν τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και εδραίωση της έννομης τάξης στην Αλβανία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ από το Δεκέμβρη του 2014, ανέφερε ότι για λόγους που αφορούν την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε εβδομήντα άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, που κατηγόρησε τον Λου για «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», ότι οι καταγγελίες σε βάρος του γίνονται «για προσωπικούς λόγους». Ο Αμερικανός διπλωμάτης μετέβη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου παρέμεινε επί τριάντα περίπου λεπτά χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση. Ζήτησε ταυτόχρονα να συναντήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισιάνι, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τον συναντήσει.

Το ίδιο 24ωρο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Κοσσόβου (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον Σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαίτησε από ΕΕ και ΝΑΤΟ να προειδοποιήσουν τη Σερβία ότι «απειλεί» την έναρξη νέας «σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή». Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, αρκέστηκε να κάνει συστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ