Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Λευκή Βίβλος» για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» με τον τίτλο «Εξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η νέα συνεργασία μαζί της», το σχέδιο δηλαδή για το «Brexit», δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με ένα κείμενο 77 σελίδων. Στόχος του σχεδίου όπως δηλώνεται είναι να επιτευχθούν «κατά το δυνατόν καλύτερες εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις», ώστε να ανακτήσει πλήρως το Ηνωμένο Βασίλειο τις νομοθετικές και δικαστικές εξουσίες, με την υπόσχεση πως θα παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος, πρόθυμος σύμμαχος και στενός φίλος» των 27 χωρών της ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό που εκφράζει το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης, επιχειρείται να παρουσιαστεί και ως διέξοδος για το λαό, με το «παραμύθι» ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει και τον ίδιο και ότι «η ευημερία θα μοιραστεί σε όλους». Το κείμενο αναπτύσσεται γύρω από 12 βασικά σημεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο της μετανάστευσης με παράλληλη εξασφάλιση της ομαλής διαβίωσης των περίπου 3.000.000 πολιτών από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τους περίπου 1.000.000 Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Σημειώνει ότι θα αναζητήσει τη διαπραγμάτευση νέων «κατά το δυνατόν πιο ελεύθερων εμπορικών σχέσεων για αγαθά και υπηρεσίες» και τη σύναψη νέων τελωνειακών σχέσεων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, υποδεικνύοντας πως δεν επιδιώκει την παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ «πάση θυσία».

Υπογραμμίζει ότι οι τελικές εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις θα «σφυρηλατηθούν» κατά τη διμερή διαπραγμάτευση και ότι θα επιδιωχθεί στενότερη συνεργασία σε τομείς - κλειδιά όπως: η Ασφάλεια, η Εξωτερική Πολιτική, η Επιστήμη και η Τεχνολογία, δίχως να ξεκαθαρίζεται εάν το Λονδίνο προτίθεται να παραμείνει μέλος οργανισμών της ΕΕ, όπως η EUROPOL, ή η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, EYRAΤΟΜ.

Επισημαίνει, επιπλέον, πως η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα όλων των συνιστώμενων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία), πως δεν θα πάρει μονομερώς αποφάσεις που ελήφθησαν από περιφερειακές κυβερνήσεις σε σχέση με την ΕΕ, και πως θα δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις ειδικές σχέσεις βρετανικών κτήσεων όπως η Νήσος Μαν, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ. Επαναβεβαιώνεται, τέλος, πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ενεργοποιηθεί πριν τις 31 Μάρτη.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Βrexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο» ισχυρίστηκε πως «η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας θα είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η κριτική από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών αρκέστηκε προς το παρόν στο ότι «δεν λέει τίποτε καινούργιο» και ότι «ήρθε πολύ αργά για να γίνει διεξοδική συζήτηση».

Η εξέταση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται την ερχόμενη βδομάδα με τρεις μέρες συζητήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) που θα καταλήξουν με τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας. Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων, με την πιθανή έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μάρτη, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ