ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επαφές σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με νέα ορμή αναμένεται να συνεχιστούν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, ειδικά σε παρασκηνιακό επίπεδο, δεδομένης και της προσωρινής διακοπής των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί, εξαιτίας της «εμπλοκής» με την απόφαση για το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση Κύπρου - Ελλάδας.

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό την επόμενη βδομάδα που θα βρεθεί στις ΗΠΑ (θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο) να έχει συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ διέψευσε φήμες για συνάντηση του ίδιου, του Ακιντζί και του επικεφαλής του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα συζητήσει για το Κυπριακό με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σερ Αλαν Ντάνκαν. Σε χτεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «για να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση, οι δυο ηγέτες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μία σειρά περίπλοκων ζητημάτων» αλλά και ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με θετικό και ευέλικτο τρόπο».

Στο μεταξύ, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χωριστές συναντήσεις με Ακιντζί και Αναστασιάδη. Ο Αϊντε χαρακτήρισε «μακρά και εποικοδομητική» τη συνομιλία του με τον κατοχικό ηγέτη, μετά την οποία εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει αξιωματούχους της Κομισιόν σχετικά με τη δική τους «κρίσιμη υποστήριξη» στη διαδικασία, εξηγώντας μάλιστα ότι πρόσφατα συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πολύ συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στη «μετά λύση εποχή».

Να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν «φουντώσει» τα δημοσιεύματα κι οι δηλώσεις για την «ειδική μεταχείριση» που η Τουρκία προσδοκά να έχει σε περίπτωση «λύσης», με εφαρμογή των «τεσσάρων ελευθεριών» για τους Τούρκους που θα φτάνουν στην Κύπρο κ.τ.λ., πλευρά που εντάσσεται στο ευρύτερο «παζάρεμα» Αγκυρας - Βρυξελλών.

Πάντως, από την πλευρά της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επέκρινε ξανά την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής και υπογράμμισε: «Από τη μια φοβούνται (οι Ελληνοκύπριοι) να μην τελειώσει η διαδικασία και να μην αναζητήσουν άλλες επιλογές η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και η Τουρκία. Εάν εσείς δεν θέλετε λύση, εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε έθνος χωρίς εναλλακτική, χωρίς λύση, αλλά εμείς μέχρι σήμερα στηρίξαμε τη διαδικασία αυτή για να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει λύση. Εάν εσύ δεν θέλεις, ασφαλώς και θα κοιτάξουμε άλλες λύσεις. Δεν θα την αφήσουμε εκεί εμείς αυτή τη δουλειά».

Σκληροί ανταγωνισμοί

Ολοκληρώθηκε χτες στη Λευκωσία η 4η Διάσκεψη για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, με οργανωτή την εταιρεία «Gulf Publishing Company» (έδρα στις ΗΠΑ). Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», συζητήθηκαν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν σχέδια για εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και «οι πιθανοί ενεργειακοί διάδρομοι». Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του διεθνούς εμπειρογνώμονα και συμβούλου εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπου Ελληνα, ότι το φυσικό αέριο της περιοχής θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες να μπει στις ευρωπαϊκές αγορές, με δεδομένο π.χ. ότι η ρωσική «Γκάζπρομ» θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης για την επόμενη 20ετία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα

Από την κινητοποίηση στην επαρχία Μίνας Ζεράις
Από την κινητοποίηση στην επαρχία Μίνας Ζεράις
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ (βρέθηκε στην πολιτική εξουσία μετά την ανατροπή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ, όπου το κόμμα του συμμετείχε ως κυβερνητικός εταίρος). Η κυβέρνηση αυτή αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους τους εργαζόμενους (άνδρες, γυναίκες) με 25 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, καταργεί τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις υπήρχαν και προωθεί ακόμα πιο διευρυμένα την ελαστική επισφαλή εργασία.

Χτες, που ήταν μέρα συντονισμού της πάλης εργαζομένων από διάφορους κλάδους από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγροτών, παρέλυσαν πολλές υπηρεσίες, εργοστάσια και έγιναν μπλόκα σε δρόμους, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν για πολλές ώρες σε κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Στις διαδηλώσεις στους κεντρικούς δρόμους συμμετείχαν και οι δυνάμεις της Συνομοσπονδίας Εργατών Βραζιλίας (CTB) που παλεύει με την γραμμή της ταξικής αγωνιστικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, δίνοντας το στίγμα της ανάγκης οι εργάτες να συγκρουστούν με το κεφάλαιο για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Τις κινητοποιήσεις αξιοποιεί και το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών της Ρουσέφ και του Λούλα, που την τελευταία δεκαετία, με το μείγμα αστικής διαχείρισης που εφάρμοσαν, παρά κάποια μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, επί της ουσίας ενίσχυσε την καπιταλιστική κερδοφορία, προετοιμάζοντας το έδαφος και για τη σημερινή ακόμη πιο σκληρή επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο τις νέες «προειδοποιήσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το Λονδίνο, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το επιχείρημα πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει μία καλή συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να αποχωρήσει «δίχως να πληρώσει ούτε μία λίρα».

Αφορμή για τη δήλωση του Ντέιβις ήταν η προειδοποίηση του Τουσκ στο ευρωκοινοβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί από απειλές» κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, και ότι ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία» θα ήταν «κακό για όλους και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε άλλο σημείο, ο Ντ. Ντέιβις παραδέχτηκε ότι δεν έχει ιδέα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το Brexit στην οικονομία της χώρας, πιθανολογώντας πως καλύτερη εικόνα μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μετά τον πρώτο χρόνο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Σημείωσε πάντως ότι ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμα και εντός της Πέμπτης, αμέσως μόλις υπογραφεί το σχετικό έγγραφο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β', και όχι στο τέλος του μήνα. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί θα μπορούσαν να δουν σε προϊόντα που πωλούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ δασμούς αυξημένους κατά 40%, στο πλαίσιο κανονισμών που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία με την ΕΕ. Επίσης οι αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας θα χάσουν τα δικαιώματα μειωμένου κόστους των μεταφορών στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί». Δέχτηκε επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χάσουν το λεγόμενο «διαβατήριο» στις αγορές της ΕΕ.

ΓΑΛΛΙΑ
Και πάλι δεν αποχωρεί ο Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα ώθηση στις διεργασίες που πυκνώνουν μπροστά στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη στη Γαλλία δίνει η προχτεσινή επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, μεταξύ άλλων για αδικήματα όπως κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση κτλ.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο ίδιος ο Φιγιόν μίλησε για «χειραγώγηση των υποθέσεων» και για ένα «διαβολικό χρονοδιάγραμμα», με το σκεπτικό ότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ελάχιστα 24ωρα πριν κλείσει το περιθώριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα επικαλέστηκε αυτό το «έκτακτο χρονοδιάγραμμα», υποστηρίζοντας ότι τον «απελευθερώνει από τη δέσμευση που είχα αναλάβει να μην είμαι υποψήφιος» σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα για τα Ηλύσια Πεδία.

Με φόντο την απαγγελία κατηγοριών στον Φιγιόν, αλλά και αντίστοιχες διαδικασίες που κινήθηκαν την περασμένη βδομάδα για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν (για «διάδοση εικόνων βίας», αλλά και παράνομες πληρωμές συνεργατών της με χρήματα της ΕΕ), η («προοδευτική») «Λε Μοντ» χτες ανέβασε στην ιστοσελίδα της κεντρικό θέμα με τίτλο «Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν: Ιδια περιφρόνηση για το νόμο». Ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στο μύλο της συζήτησης που αναζωπυρώνεται, ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, για τη στοίχιση όλων των «προοδευτικών» δυνάμεων πίσω από έναν κοινό υποψήφιο, που για πολλούς θα μπορούσε να είναι ο μεταρρυθμιστής «ανεξάρτητος» Εμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, η ρευστότητα μεγαλώνει με δεδομένη και τη μεγάλη κινητικότητα στον αστικό πολιτικό χάρτη της Γαλλίας, όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ορισμένα ΜΜΕ, επικαλούμενα δικαστική πηγή, μετέδωσαν ότι έρευνα ξεκίνησε και σε βάρος του Μακρόν, ώστε να διαπιστωθεί αν έδειξε «εύνοια» στην εταιρεία «Havas» για ένα ταξίδι που πραγματοποίησε το Γενάρη του 2016 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, ενώ ήταν ακόμα υπουργός Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ